Daianu: In 2012, tensiunile vor fi mari, se va inota in mal

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:18
1301 citiri
Daianu: In 2012, tensiunile vor fi mari, se va inota in mal
Foto: business24.ro

Retrogradarea celor noua state europene de catre Agentia Standard and Poor's (S&P) reprezinta este o depunctare la nivelul zonei euro, ceea ce inseamna ca Romania va reactiona sever.

Va urma o inghetare a pietelor financiar-bancare, o scadere a exporturilor si o finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice mai costisitoare, a declarat, luni, economistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante.

"Romania va reactiona sever, deoarece acestea sunt socuri severe, pe mai multe canale. Pe canalul comercial, nu vom mai exporta tot atat de mult. Recesiunea zonei euro pare sa fie iminenta, ceea ce va afecta si evolutia economiei romanesti, prin intermediul pietelor financiare.

De asemenea, vor fi afectate pietele bancare. Nu va fi numai o recesiune prin export, dar si o inghetare a pietelor financiar-bancare, ceea ce va face ca finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice sa fie in continuare costisitoare", a afirmat Daniel Daianu.

Economistul a precizat ca Banca Nationala a Romaniei trebuie sa fie pregatita pentru a interveni, avand in vedere operatiunile bancilor elene pe piata romaneasca, daca Grecia va intra in default.

"In 2012, tensiunile vor fi mari, se va inota in mal. Pietele vor ramane nervoase, Banca Centrala Europeana va fi nevoita sa suplimenteze liniile de finantare pe termen mediu, va interveni prin achizitii directe in Italia si in Spania.

De asemenea, daca in Grecia nu se va ajunge la un compromis, un esec ar face ca pietele sa reactioneze. Iar daca Grecia intra in default, trebuie ca statul roman, Banca Nationala a Romaniei, sa fie pregatiti sa intervina avand in vedere operatiunile bancilor elene la noi", a spus Daniel Daianu.

Acest a explicat ca retrogradarea celor noua state reprezinta o depunctare a zonei euro, de care economia romaneasca este dependenta "covarsitor".

"Economia romaneasca depinde covarsitor de zona euro. Pietele importante de export sunt in zona euro. Piata bancara locala e dominata de grupuri bancare din zona euro, finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice depind de situatia de pe pietele financiare, determinate si ele tot de zona euro. In mod ironic, pentru ca ani de zile s-a crezut ca zona euro este nucleul cel mai performant, a devenit marea vulnerabilitate.

Depunctarea Agentiei Standard and Poor's (S&P) este a zonei euro, a politicii economice si a aranjamentelor institutionale. Iar hiba este a uniunii monetare. Depunctarea celor noua state europene este o depunctare la nivelul zonei euro. Desi sunt cateva state care nu au fost retrogradate, acestea au perspective negative. Acest lucru sustine faptul ca este o depunctare a zonei euro si a politicilor adoptate pana acum', a spus economistul.

Economistul a adaugat ca astfel de probleme nu pot fi rezolvate numai cu masuri de austeritate si ca fondurile europene reprezinta o solutie pentru revenirea economiei romanesti.

"Problemele nu se rezolva numai cu masuri de austeritate, deoarece populatia nu va fi de acord cu guvernantii. Decizia Agentiei Standard and Poor's (S&P) este o stire rea, arata ca zona euro nu si-a rezolvat problemele de fond. Romania are o economie de dimensiune mijlocie, mica, dar depinde covarsitor de pietele externe. Iar pietele bancare sughit la orice miscare", a mai spus Daianu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Daniel Daianu, #scadere rating tari Europa, #rating Standard Poors, #Daianu retrogradare tari europene , #criza financiara