Dupa 80 de ani, ne paste spectrul anului 1932?

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 18:03
6167 citiri
Dupa 80 de ani, ne paste spectrul anului 1932?
Foto: Arhiva

Privind inapoi peste timp, cu fix 80 de ani, multi analisti observa analogii intre desartaciunea sperantelor cu care pasea omenirea in anul 1932 si teama de necunoscut cu care intram in 2012. Nu pretinde nimeni ca istoria s-ar repeta, dar sunt prea izbitoare asemanarile, ca sa le trecem usor cu vederea.

Cetateanul tradat de politicieni

1932 incepea la trei ani dupa ce faimosul Crash Wall Street zguduise lumea. Acum, ne aflam la acelasi interval de trei ani de la falimentul bancii Lehman Brothers, care a clatinat America si a produs valuri nu numai in Europa, noteaza Daily Mail.

Atunci, ca si acum, marea depresiune din 1931 a indemnat guvernele sa adopte regimuri de austeritate, capabile sa ajusteze bugetele de stat, dar incapabile sa duca la cresterea consumului - sau macar la mentinerea lui - si, mai ales, sa stavileasca somajul care cuprinsese zeci de milioane de oameni.

Si atunci, ca si acum, unii oameni, vazand zvarcolirile neputincioase ale responsabililor politici, simteau ca isi pierd increderea in democratie. Cetateanul incerca senzatia ca a fost tradat de catre politicienii din prima linie, cautand scaparea in alternativele extreme.

Dar niciun domeniu nu avertizeaza asupra lectiilor istoriei, precum cel financiar. Atunci, lumea incerca sa se impace cu un sistem financiar nou. In august 1931, sistemul prin care monedele erau sprijinite de echivalentul lor in aur, s-a prabusit.

Termenul de garantie al monedei euro

Si acum, lumea incearca sa se impace cu un sistem financiar nou, introdus de zece ani. Intre timp, termenul de garantie al monedei euro pare sa fi expirat. Ea a functionat perfect in prima perioada, a inceput sa se poticneasca pe parcurs, dar in ultimul an, se declara bolnava, iar doctorii nu stiu sa-i aprecieze sansele de supravietuire.

In opinia ziarului Daily Mail, zona euro se afla deja in pragul colapsului. S-au adunat prea multe dovezi: datoriile Greciei, saracirea Portugaliei, somajul Spaniei, stagnarea economiei in Italia si presiunea crescanda a pietii asupra dificultatilor economice ale Frantei. Consecintele acestor situatii ar putea fi mai grele decat atunci cand economiile parasisera pricipiul echivalentului in aur.

Ziarul apreciaza ca Europa trebuie sa se astepte la o inevitabila unda de soc, chiar in primavara ce vine, cand bancile ar putea constata ca se clatina, companiile ca nu-si mai recupereaza investitiile, iar oamenii ca-si pierd locurile de munca.

Acum e momentul, sa dai din coate

Pe fondul crizei economice, in anii '30, omenirea incepea sa-si caute rezolvarea intr-un nou drum politic. Democratia era in stare de asediu. Stalin instala teroarea in Rusia. In Franta, presedintele Paul Daumer era asasinat. In Portugalia, dictatorul Antonio Salazar incepea o domnie dictatoriala, care avea sa dureze sase decenii. In Italia, isi facea drum Benito Mussolini, iar in Germania Adolf Hitler reusise sa-si convinga concetatenii ca Europa este un continent de incapabili, cu exceptia sa si a poporului sau. In scurt timp, presedintele a fost nevoit sa-l instaleze cancelar, chiar daca nu dorea acest lucru.

Anul 1932 a fost anul pregatitor care urma sa trimita omenirea pe panta dezastrului, a distrugerilor si a varsarII de sange, necunoscute inca in istoria omenirii.

Lectia istoriei spune ca, in vremuri grele, se creaza cea mai confortabila ambianta pentru oportunisti, demagogi, anarhisti si nationalisti, favorabila ca sa dea ei din coate si sa urce pe ravnita scara a ierarhiei, cat mai sus.

Ori-ori

Din pacate, tocmai in vremuri grele, cand popoarele au nevoie de democratie mai mult ca oricand, democratia este in cel mai mare pericol. Poticnirea unor factori politici, inlocuirea lor cu tehnocrati, impartirea grupurilor de state intre "bune" si "rele", "harnice" si "lenese", "nordice" si "sudice", toate amintesc lectia istoriei si sunt devastatoare bombe cu explozie intarziata, plasate in casa democratiei.

Intrucat situatia Greciei nu poate dura la nesfarsit, nici saracirea Portugaliei, nici incertitudinea Italiei, nici amenintarea ca alte tari le pot urma oricand, este foarte probabil ca, in anul 2012, se va produce ceea ce in jargon romanesc se cheama "ruperea pisicii". Adica, ori-ori.

Daca am fost destul de priceputi sa alegem in fruntea noastra numai oameni intelepti, inca mai avem o sansa. Daca insa ei ne-au pacalit, ca de fiecare data, ne vor pacali si de acum incolo.

Atunci, nu ne ramane decat sa ne rugam cerului ca, printr-o minune dumnezeiasca, istoria sa nu se mai repete.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
#criza economica globala, #istoria repeta, #zona euro criza , #criza financiara
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Va fi mult mai RAU d-le Pitigoi,va fi 1932 cuplat cu 1939!Sanatate!