Est-europenii rezista foarte bine crizei economice - Presa internationala

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 12:34
1957 citiri
Est-europenii rezista foarte bine crizei economice - Presa internationala

Fostul bloc comunist rezista la criza actuala mult mai bine decat vest-europenii; Marea Britanie se pregateste pentru scaderea consumului si marirea inflatiei iar economiile emergente ale Asiei vad un priten in noul lider FMI, asteptand de la acesta o mai mare reprezentantivitate.

Europenii din centrul si estul continentului resimt un declin mic la nivelul calitatii vietii in actuala criza economica, in ciuda faptului ca au fost afectati mult mai puternic decat vest-europenii de criza financiara.

Desi fostul bloc comunist a fost printre cele mai afectate regiuni din lume, evidentele statistice arata faptul ca populatia nu resimte la fel de dur efectele, desi unele dintre aceste tari au suportat masuri de austeritate mai dure decat cele din Grecia sau Irlanda, se arata intr-un studiu citat de Financial Times.

43 la suta dintre cei intervievati s-au declarat multumiti de viata pe care o duc in prezent, in scadere cu doar un procent fata de 2006, ceea ce inseamna ca ultimii ani de criza n-au afectat foarte mult stilul de viata al acestor regiuni. Totodata, studiul arata ca increderea acestor populatii in democratie si in economia de piata ramane neatinsa de criza.

Studiul, realizat de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala, a presupus chestionarea a 39.000 de gospodarii din 34 de tari, inclusiv 29 de economii de tranzitie, in mare parte din fostul bloc comunist din Europa de Est si fosta URSS. Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Suedia au fost incluse in studiu pentru comparatie.

"Dat fiind faptul ca impactul crizei asupra vietii oamenilor a fost unul puternic, este remarcabil ca efectul asupra calitatii vietii nu este unul puternic", a declarat Erik Berglof, economist sef la EBRD.

Marea Britanie, amenintata de inflatie

Guvernatorul bancii centrale a Angliei, Mervyn King, a avertizat ca este foarte probabil ca britanicii sa nu aiba parte de un an cu consum mare, dat fiind faptul ca inflatia sporita va afecta standardele de viata.

King a declarat ca se asteapta sa vada cheltuieli de consum la niveluri relativ reduse, ceea ce va avea efecte asupra cresterii economiei britanice, informeaza The Guardian.

Comentariile sale au venit ca urmare a cifrelor oficiale care indica o scadere a veniturilor reale, la nivelul gospodariilor, de 0.8 procente, in primele trei luni ale lui 2011, in conditiile in care au crescut preturile la carburanti, la bunurile de baza si s-a marit TVA-ul. Ca urmare a maririi inflatiei, cheltuielile de consum au scazut cu 0.6 procente pentru al doilea trimestru consecutiv.

Multi dintre membrii comisiei de politica monetara a bancii centrale engleze au afirmat ca dobanzile vor ramane la niveluri foarte mici pana la sfarsitul anului, pentru a sprijini economia care isi revine greu. Pe de alta parte, dobanzie scazute sunt factor determinant al inflatiei si, ca urmare, politica monetara de sprijinire a investitiilor determina, in acelasi timp, cresterea inflatiei.

Asia isi pregateste alianta cu noul lider FMI

Economiile asiatice care beneficiaza de o crestere rapida au inceput deja demersurile pentru a-si asigura pozitii cheie in cadrul FMI, sub nou numitul sef, Christine Lagarde, sperand ca aceasta va fi cea care va face trecerea catre o balansare a puterii in cadrul Fondului, intre puterile europene si cele asiatice.

In timpul turului sau prin Asia, Lagarde a recunoscut drepturile unor tari precum China si India de a primi drepturi sporite de vot in cadrul Fondului, in egala masura cu forta economica a acestor tari, dar si accesul reprezentantilor la functiile de top ale FMI, noteaza Reuters.

"Lagarde este un prieten al Indiei", a declarat un inalt oficial indian. "Nu putem obtine pentru moment fotoliul de conducere al Fondului insa putem obtine pozitii inalte in Fond, in timpul mandatului doamnei Lagarde".

Christine Lagarde isi incepe mandatul de 5 ani in fruntea FMI pe 5 iulie, preluand imediat presiunea presupusa de eforturile de salvare a economiei grecesti, cu riscul ca, daca acest lucru nu se intampla, o noua criza financiara internationala sa inceapa.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza financiara, #criza Europa Est, #noul lider FMI, #inflatie, #politici austeritate, #economii emergente Asia , #criza financiara
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza ORDD
ORDD
rank 5
Est europenii de regula au o sursa suplimentara de hrana:Gradina !