Euro, la mila Frantei si Germaniei

Vineri, 21 Mai 2010, ora 06:40
3807 citiri
Euro, la mila Frantei si Germaniei
Foto: ZF

Datoriile publice se majoreaza, valoarea monedei euro scade, iar cei mai importanti oficiali europeni, din punct de vedere economic, nu reusesc sa se puna de acord in privinta viitorului uniunii monetare.

Ministrul Economiei si Finantelor din Franta, Christine Lagarde, a declarat, joi, ca moneda euro nu este in pericol de a disparea.

"Euro este o moneda stabila, credibila, care a asigurat stabilitatea zonei pentru mai mult de zece ani. Moneda europeana nu este in absolut nici un pericol", a declarat Lagarde, pentru RTL, citata de Le Figaro.

Astfel, ministrul francez a contrazis declaratiile facute de cancelarul german, Angela Merkel, potrivit careia, pentru salvarea euro, intreaga Europa ar trebui sa urmeze exemplul Germaniei.

"Euro este in pericol si, daca nu ne protejam impotriva acestui pericol, consecintele pentru Europa si pentru restul lumii sunt imposibil de masurat. Daca euro esueaza, Europa esueaza", a spus Merkel, citata de Le Point.

In ciuda declaratiilor contradictorii, Lagarde sustine ca este de acord cu Merkel in anumite privinte.

"Impartasesc determinarea cancelarului german Angela Merkel pentru organizarea unor mecanisme, fie pentru a sprijini euro, fie pentru a sprijini tarile din zona euro. Si impartasesc convingerea sa ca euro este bunul nostru comun si trebuie sa il aparam", a explicat ministrul Economiei si Finantelor din Franta.

Potrivit spuselor sale, statele din Europa ar trebui sa colaboreze mai mult la nivel economic.

"Nu putem avea crestere durabila daca modelele economice ale fiecarei tari in parte se indeparteaza unul de altul si problemele legate de competitivitate se agraveaza", a explicat Lagarde.

Divergentele franco-germane intervin intr-un moment in care Germania a socat pietele anuntand ca va interzice vanzarile speculative ale produselor financiare.

Aceasta decizie, luata unilateral de nemti, este considerata, de Lagarde, "discutabila, deoarece nu au existat discutii in prealabil cu partenerii europeni".

Controlarea pietelor, o urgenta

Potrivit ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, cea mai mare problema care afecteaza pietele, in acest moment, este lipsa increderii in abilitatea UE, in special a membrilor din zona euro, de a-si reduce nivelul deficitelor bugetare si al datoriilor.

"Aceasta este sarcina pe care trebuie sa o indeplinim. Dar asta nu schimba faptul ca pietele financiare trebuie reglementate mai bine", a spus Schauble, intr-un interviu pentru Financial Times.

"Sunt convins ca pietele financiare sunt scapate de sub control. Din aceasta cauza avem nevoie de reglementari eficiente, care sa creeze un mecanism de functionare corect", a adaugat el.

Criza din zona euro a inceput dupa ce teama intrarii in incapacitate de plata a Greciei, in ciuda pachetului de sprijin in valoare de 110 miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.

Speculatiile din piata au pus presiuni si asupra datoriilor publice din Portugalia si Spania, cauzand prabusirea monedei euro la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani si atrangand critici aspre la adresa acestui tip de tranzactii financiare.

Interzicerea unor tranzactii de tip speculativ a avut loc deoarece nemtii sunt de parere ca exista pericol unor mari discrepante intre tranzactiile financiare si activitatea ecomomica reala.

"O piata nu functioneaza corect daca riscurile si castigurile sunt complet dezechilibrate. Avem nevoie de transparenta. Luand in considerare tehnologia moderna, indivizii trebuie sa judece ceea ce fac. De aceea avem nevoie de standardizarea produselor. Avem nevoie de transparenta pentru toti participantii la piata", a explicat ministrul Finantelor german.

Sanctiuni aspre

Printre masurile de reglementare propuse de Germania se numara si aplicarea unor sanctiuni foarte aspre pentru tarile care "traiesc peste puterile lor financiare", dupa cum s-a exprimat Merkel.

Astfel de sanctiuni ar putea include blocarea fondurilor structurale, retragerea dreptului de vot in cadrul institutiilor europene sau, si mai rau, introducerea in faliment, potrivit unei proceduri impuse, care va trebui elaborata cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#zona euro, #criza financiara zona euro, #datorii zona euro, #Christine Lagarde euro, #Angela Merkel euro , #criza financiara