Europa, in pragul unei noi crize economico-financiare?

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 10:08
4172 citiri
Europa, in pragul unei noi crize economico-financiare?
Foto: acus.org

Pana acum, tarile din zona euro s-au cam certat intre ele pe seama Greciei, iar aceasta s-a luptat si cu BCE si cu FMI. Acum, in disputa iscata pe tema salvarii Greciei de la faliment, s-a format un nou front. Va duce noua confruntare la o noua criza in Europa?

Europa se afla in fata unei dileme. De un an de zile, pietele financiare internationale nu acorda credite Greciei. Pentru a-si salva fiul, UE i-a acordat acestuia un ajutor de 110 miliarde de euro. Cu toate acestea, datoriile Atenei au crescut continuu, in ciuda masurilor drastice de austeritate bugetara impuse de guvernul elen, arata o analiza Deutsche Welle.

Unul dintre motivele acumularii acestor datorii uriase il reprezinta sistemul deficitar de colectare a taxelor, care ar putea conduce la un deficit bugetar de 9 la suta din PIB, in locul celor 7, 4 la suta promise UE.

Intre timp, pietele financiare se tem de restructurarea datoriilor Greciei (perioada de gratie in care tara este scutita de plata ratelor in schimbul promisiunii efectuarii unor reforme dure), gandindu-se ca o parte din banii imprumutati acestei tari nu vor mai fi recuperati niciodata.

Prin urmare, credibilitatea tarii continua sa scada. Daca Atena ar fi dori sa imprumute bani in acest moment, ar trebui sa plateasca dobanzi de 25 la suta pe an.

Conform planurilor FMI si UE, Grecia trebuie sa fie stabilizata pana la sfarsitul anului viitor, ajungand la nivelul la care pietele financiare ale lumii sa-si recapete increderea in finantele elene.

Pentru 2012 si 2013, Grecia ar mai avea nevoie de 67 miliarde de euro. In cazul in care aduna aceasta suma, sub forma de imprumut in conditiile de dobanda indicate mai sus, datoria Greciei, pur si simplu, va exploda, dupa cum avertizeaza specialistii de la banca Unicredit.

Chiar daca pietele financiare nu ar percepe dabanzi de 25 de procente, ci de 10 la suta, pana in 2030, datoria Greciei ar ajunge la 330% din PIB.

Prin urmare, politicienii si ministrii de varf ai Europei vad doar doua moduri prin care Grecia ar putea iesi din situatia nefasta. In primul scenariu, un nou credit in valoare de 60-80 miliarde de euro ar mentine tara pe linia de plutire pana in 2015.

A doua varianta luata in calcul ar fi o restructurare a datoriilor, pe o perioada scurta. Aceasta masura ar reduce tensiunile, intr-o oarecare masura, si ar da ragaz guvernului elen sa-si regandeasca politicile publice.

In cazul contractarii unui credit, cu dobanzi de 3-5 la suta pe an, datoria publica a Greciei ar ajunge, pana in 2030, la 106% din PIB, echivalent cu valorile de dinaintea crizei izbucnite in 2007 la nivel mondial.

O varianta preferabila celui de-al doilea scenariu. BCE, de exemplu, vede in restructurarea datoriei posibilitatea izbucnirii unei catastrofe iminente. A confirmat-o si directorul institutiei, Christian Neuer. Acesta e de parere ca o restructurare a datoriilor Greciei va destabiliza din nou pietele financiare, ducand la o noua criza economica, exact cum s-a intamplat dupa falimentul Lehman Brothers.

Aceasta ar conduce la adancirea prapastiei pentru alte tari din zona euro, precum Spania, pentru a carei salvare ar trebui cheltuiti mult mai multi bani si eforturi, in comparatie cu tari ca Irlanda si Portugalia.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Grecia faliment UE, #criza economica UE Grecia, #restructurare datorii Grecia , #criza financiara