Europa, pe drumul unei crize in stil japonez?

Sambata, 29 Mai 2010, ora 12:11
2237 citiri
Europa, pe drumul unei crize in stil japonez?
Foto: Europa

Perspectivele negative privind cresterea economica in tarile europene ridica multe intrebari daca nu cumva o mare parte a continentului va ajunge o Japonie a anilor 1990, cand a indurat o stagnare economica de un deceniu.

O scadere economica pe stilul Japoniei, in urma cresterii spectaculoase din 2007 - 2008, insotita de deflatie, este un scenariu plauzibil pentru Europa, cred unii analisti.

Totusi, este nevoie de ceva mai mult decat o criza survenita in urma cresteri deosebite pentru a ajunge in situatia tarii asiatice.

Potrivit lui Adam Posen, membru al Comisiei de Politica Monetara in cadrul Bank of England (banca centrala britanica), problema Japoniei nu a fost cresterea economica zero. Dimpotriva, de cate ori incepea o redresare, existau o serie de erori ale politicilor fiscale, care subminau aceste eforturi.

Exista si similaritati cu ceea ce se intampla acum in Europa. Si in Japonia, cererea era foarte scazuta, iar, din cauza unui sistem bancar in stare proasta, bancile nu mai acordau imprumuturi.

Posen sustine ca Marea Britanie si Statele Unite nu risca sa devina "japoneze", in sensul unor recesiuni repetate, din cauza unor masuri macroeconomice gresite. In plus, Marea Britanie are investitori mai activi si este mult mai deschisa mediului de afaceri international.

In multe aspecte, economia din anii 1990 din Japonia se aseamana celei din Statele Unite de azi. Astfel, ambele tari au o economie mai inchisa, guvernul nu este foarte implicat, iar taxele sunt relativ mici, prin urmare si-au permis sa ofere stimuli financiari.

"Pentru economii mai mici si mai dechise, cu un sector public foarte dezvoltat, precum Marea Britanie, nu sunt vesti bune", a spus Posen, citat de The Wall Street Journal.

Acest lucru inseamna ca impactul cheltuielilor publice asupra economiei va fi diminuat si nu vor exista beneficii din rata dobanzii de politica monetara, care este oricum aproape de zero.

Deschiderea economiei tarilor europene, un avantaj

De asemenea, reorientarea economiei din Marea Britanie si din tarile din zona euro spre exporturi va fi un proces mai dificil decat in Japonia. In timp ce, in tara asiatica, sectoarele ineficiente erau sanatatea, retail-ul, productia si distributia de alimente si constructiile, industriile orientate pe export fiind foarte competitive, europenii trebuie sa relocheze forta de munca si capitalul de la sanatate, servicii si constructii, care au generat crestere pana acum, spre industriile exportatoare.

Un alt avantaj pentru Japonia a fost accesul la o piata mare. Azi, SUA, Marea Britanie si tarile din zona euro trebuie sa faca fata unei cereri scazute pentru importuri. De altfel, cel mai mare client pentru exporturi al Marii Britanii este tocmai zona euro.

Marea Britanie este vulnerabila si din punct de vedere financiar, avand in vedere ca firmele au resurse alternative de finantare limitate la doar cateva banci mari, dintre care unele nu o duc nici ele prea bine si trebuie fie sa-si majoreze capitalul, fie sa se reformeze.

Pe de alta parte, deschiderea economiilor din Marea Britanie si tarile din zona euro ar trebui sa stimuleze crestere, in timp ce, in Japonia, cultura relativ inchisa a daunat. Firmele de pe batranul continent sunt mai dispuse sa investeasca in strainatate, sporind productivitatea si "hranind" consumul, pe cand, in Japonia, acestea au economisit banii.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#criza economica zona euro, #crestere economica zona euro, #criza economica Japonia, #stagnare economica , #criza financiara
Comentarii