Falimentul, o linie pe care Grecia nu a fost dispusa sa o treaca

Duminica, 02 Mai 2010, ora 18:03
2729 citiri
Falimentul, o linie pe care Grecia nu a fost dispusa sa o treaca

Grecii s-au tinut tari pana in ultimul moment. Guvernul a negat mai intai cu mandrie ca are nevoie de orice imprumut extern, iar cand negocierile cu UE si FMI au ajuns la capitolul conditii, au refuzat sa reduca salariile bugetarilor.

Duminica, insa, a fost momentul in care grecii au trebuit sa accepte crudul adevar: imprumutul este singura solutie.

Un George Papandreou mai sobru ca oricand si-a chemat de urgenta ministri pentru a le spune: "prioritatea noastra este sa evitam falimentul. Este o linie rosie pe care nu putem sa ne permitem s-o trecem".

Asa ca s-a ajuns la un acord cu UE si FMI pentru un pachet de finantare in valoare de "mai multe miliarde de euro". Papandreou a facut, insa, un apel la populatie, rugandu-i pe cetateni sa fie puternici si sa accepte sa faca anumite sacrificii, pentru ca altfel tot imprumutul ar fi in zadar si tara ar intra in faliment.

Apelul lui Papandreou este unul indraznet, daca luam in considerare faptul ca sambata, de 1 mai, mii de greci au protestat la Atena fata de masurile de austeritate, considerand ca acestea vor afecta populatia saraca si vor adanci recesiunea.

"Nu juntei FMI! Mainile jos de pe drepturile noastre! Afara cu FMI si Comisia Europeana!", au scandat manisfestantii.

Si cele cateva mii care au protestat sambata sunt doar inceputul. Sondajele arata ca jumatate dintre cetatenii greci sunt pregatiti sa iasa in strada daca Guvernul accepta masurile de austeritate.

Cati bani va primi Grecia si cum a fost zona euro la un pas de colaps

Imprumutul pe care il vor primi grecii este imens - undeva intre 100 si 120 de miliarde de euro. Daca vreti, exista o veste buna pentru romani - tara noastra nu va mai ocupa pozitia fruntasa in topul celor mai mari datornici la FMI.

Pentru ca guvernul elen sa obtina banii, in special pe cei de la UE, a fost nevoie ca Angela Merkel, cea care era cea mai sceptica fata de acordarea imprumutului, sa cedeze.

Germania, ca cel mai mare contribuitor al Uniunii, ar urma sa plateasca 8,4 miliarde de euro din ajutorul ce va fi dat Greciei. Franta este al doilea cel mai mare contribuitor, deci si partea lui Sarkozy va fi substantiala.

Merkel nu a fost dispusa sa arunce cu o suma atat de mare fara sa analizeze fiecare varianta inainte. Si cea mai buna solutie pe care a gasit-o a fost accea in care Grecia primea ajutor doar daca falimentul ei ar fi afectat zona euro.

Putem presupune de aici ca asta s-ar fi intamplat daca Grecia ar fi intrat in incapacitate de plata. Cert este ca lucrurile s-au stabilit la sfarsitul saptamanii, cand Nicholas Sarkozy si Angela Merkel au avut o discutie in urma careia au cazut de acord ca trebuie sprijin pentru Grecia, si inca unul rapid.

De ce atat graba? Pentru ca Grecia, dupa cum sustin analistii, mai are doar doua saptamani pana cand va intra in incapacitate de plata.

Ca sa iasa din situatia asta ar fi de ajuns aproape si doar banii pe care urmeaza sa-i dea Germania.

Cu alte cuvinte, pana pe 15 mai, cand e scadenta pe titlurile de stat, Grecia are nevoie de 10 miliarde de euro.

Analistul economic roman Cristian Sima declara la inceputul lunii aprilie ca, daca Grecia nu va primi acesti bani, consecintele vor fi grave.

Un principal efect va fi acela ca pietele de capital din intreaga lume se vor contracta puternic si, deci, euro se va deprecia puternic fata de dolar. Iar asta ar echivala cu acel colaps al zonei euro de care se temea Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#George Papandreou Grecia faliment, #Grecia imprumut FMI UE, #Grecia masuri austeritate faliment, #Grecia proteste FMI imprumut , #criza financiara