Fostul economist-sef al BM: Masurile anticriza exagerate submineaza economia

Joi, 22 Iulie 2010, ora 14:01
1505 citiri
Fostul economist-sef al BM: Masurile anticriza exagerate submineaza economia
Foto: opml.co.uk

Masurile de austeritate exagerate submineaza economia, iar cresterea TVA ar putea sa fie regresiva, atrage atentia Alan Roe, fost economist-sef al Bancii Mondiale, intr-o comparatie a masurilor anticriza din Romania si Marea Britanie. El a explicat si ca in urmatorul an vom afla si daca avem o criza in doua valuri.

Alan Roe a declarat, intr-un interviu acordat ziarului Capital, ca toata lumea a invatat ceva din criza, dar cu siguranta se va repeta.

"Eu am trecut deja prin cinci-sase crize, si de fiecare data, imediat ce economia isi revine, politicienii spun 'asta nu trebuie sa se intample din nou'. Sase ani mai tarziu, apare o criza doar usor diferita de precedenta si ii auzi din nou: 'asta nu trebuie sa se mai intample niciodata'", a spus fostul economist sef al Bancii Mondiale.

El a afirmat ca Romania are o problema des intalnita in Uniunea Europeana, si anume cheltuielile guvernamentale iesite de sub control. Comparand masurile din tara noastra cu cele din Marea Britanie, Roe a explicat ca la Londra se incearca reducerea deficitului structural asa ca s-a decis ca angajatii sa nu primeasca cresteri salariale in urmatorii doi ani si sa se faca disponibilizari.

"Ca si in Romania, este un program foarte controversat si, in acelasi timp, foarte periculos. Daca exagerezi, cresc sansele ca revenirea economiei, fragila si in Marea Britanie ca si in Romania, sa fie subminata. Nu este usor de facut, dar situatia datoriilor excesive este o realitate si trebuie sa rezolvam aceasta problema", a adaugat el pentru Capital.

Alan Roe a mai spus si ca masurile anuntate in Marea Britanie sunt criticate deoarece impactul asupra datoriilor este foarte mic. In ceea ce priveste majorarea TVA, el a precizat ca este o crestere mare.

"Este o cifra mare. In Marea Britanie, TVA a crescut de la 17,5% la 20% si este o decizie foarte controversata din punct de vedere politic pentru ca poate fi regresiva. Asta inseamna ca oamenii cu venituri mari platesc taxe mai mari, dar toti oamenii mananca, cumpara haine si deci oamenii saraci platesc taxe mai mari decat cei bogati, proportional cu veniturile lor", a punctat fostul oficial al Bancii Mondiale.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#masuri anticriza, #masuri austeritate, #criza economica Romania, #Alan Roe , #criza financiara