Furtuna financiara e inevitabila in Grecia, insa elenii par sa stea cu mainile in san

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 07:35
7079 citiri
Furtuna financiara e inevitabila in Grecia, insa elenii par sa stea cu mainile in san

Incertitudinea in ceea ce priveste viitorul Greciei a crescut semnificativ de la alegerile generale care au avut loc pe 25 ianuarie, castigate de partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras.

Ca premier, acesta a cerut bani de la creditorii tarii, dar si stergerea cu buretele a datoriilor.

Insa UE nu a cedat acestor presiuni. Bruxelles-ul a acordat prelungirea cu trei luni a pachetului de asistenta, in loc de sase. Mai mult, a pus presiune pe Atena pentru introducerea unor reforme, fara de care nu poate obtine o noua transa de imprumut.

Dar guvernul elen nu a prezentat nici pana acum o lista concreta de propuneri, cu toate ca - vorba romanului - zilele intra in sac, iar aceasta tara ar putea ramane in cateva saptamani fara bani.

Grecia, in pragul falimentului: Am ajuns la capatul drumului

Grecii stau si se uita cum situatia lor se inrautateste

Poate ca elenii nu cunosc opera romanului Nicolae Labis, insa una dintre poezii contine metafore care se potrivesc perfect situatiei din tara mediteraneeana:

 • "Privesc grabitii nouri ce-aluneca pe zari,
 • Topindu-se departe si revenind intruna."
 • ("Nouri").
 • Analistii Economist Intelligence Unit arata, intr-un raport remis Ziare.com, ca ratingul CCC al Greciei se afla sub o presiune imensa. Tinand cont de faptul ca se afla deja in categoria intitutlata sugestiv "junk", nerecomandata pentru investitii, grecii nu mai pot sta cu mainile in san si nu mai pot privi cum se inrautateste situatia lor.

  Oficialii din Atena au dovedit ca pot fi foarte incapatanati, iar fiecare intalnire a fost una tensionata, atitudinea lor ducand relatia intre Grecia si creditorii internationali pe buza prapastiei.

  Grecia, din nou pusa la colt de UE: E pur si simplu imposibil sa lucrezi cu Guvernul elen

  "Daca nu se va ajunge la un compromis in urmatoarele saptamani, capacitatea tarii de a-si finanta datoria va fi pusa sub semnul intrebarii", arata analistii Economist Intelligence Unit.

  Ratingul CCC demonstreaza faptul ca exista o posibilitatea extrem de ridicata ca Grecia sa intre in incapacitate de plata. Un alt scenariu, la fel de posibil, este ca datoria sa fie restructurata, cel mai probabil prin prelungirea termenelor si reducerea dobanzilor.

  Bolovanul de gatul grecilor

  Datoria Greciei ajungea la 173% din PIB, la finalul anului trecut, astfel ca reprezinta o amenintare evidenta pentru finantele tarii, potrivit raportului citat.

  In aceste conditii, analistii Economist Intelligence Unit nu prevad o crestere a ratingului.

  Se va trezi la realitate premierul Greciei? Nu are incotro

  "Ba din contra, exista posibilitatea sa retrogradam Grecia, din cateva motive. Chiar daca se ajunge la un acord cu creditorii internationali, asa cum speram, riscul este ca acest lucru sa nu fie pe placul populatiei (Syriza a castigat alegerile pentru ca a promis ca va elibera elenii de sub jugul Troikai - n.red.), deci e posibil sa izbucneasca o criza politica.

  Insa in cazul in care discutiile se prelungesc prea mult, riscul unei crize bancare va creste vertiginos, astfel ca e posibil ca autoritatile sa impuna limitari in ceea ce priveste transferul capitalului", conchide sursa citata.

  Ziare.com va prezinta in aceasta saptamana, in serial, analizele de risc de tara realizate de analistii Economist Intelligence Unit.

  Citeste si:
  „Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
  „Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
  Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
  Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
  Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
  Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...