Ziare.com

Grecia ar putea primi inca 60 de miliarde de euro de la UE

de Teodora Bodeanu
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:17

   

Grecia ar putea primi inca 60 de miliarde de euro de la UE
Grecia ar putea primi un nou ajutor financiar, in valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro, pentru a-si acoperi nevoile de cheltuieli pana in 2013, potrivit unui oficial elen.

Acesta a adaugat ca reprezentantii Greciei si ai Uniunii Europene vor discuta prelungirea actualului acord sau semnarea unuia nou in cadrul intalnirii ministrilor de Finante de lunea sau martea viitoare, relateaza The Wall Street Journal.

Banii vor fi utilizati pentru acoperirea cheltuielilor, care se vor ridica la 27 de miliarde de euro, in 2012, si la 32 de miliarde de euro, in 2013.

"Ne asteptam ca decizia finala sa fie luata dupa ultima misiune de evaluare, din luna iunie", a spus oficialul elen.

Printre optiunile care vor fi discutate se numara extinderea imprumuturilor actuale ale Greciei si oferirea accesului la programul de salvare, Facilitatea de Stabilitate Financiara. In cadrul unui nou acord, companiile de stat ar putea deveni garantie pentru imprumuturi.

Doar cu un an in urma, Grecia a primit 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, iar liderii europeni ar putea avea dificultati in a-si convinge contribuabilii sa plateasca, din nou, pentru greselile facute de greci.

Reizbucnirea crizei in Grecia are la baza neatingerea tintelor de deficit bugetar, in 2010, lucru ce a fortat guvernul sa impuna masuri de austeritate si mai dure, care, la randul lor, conduc la adancirea recesiunii.

Potrivit analistilor, contractia economica prelungita va conduce la reducerea semnificativa a incasarilor din taxe si impozite, ceea ce ar insemna adancirea problemelor fiscale ale tarii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 616 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Grecia, tara in haos si faliment

E un exemplu de manual despre ravagiile pe care le aduce un comportament politic populist si o evaziune fiscala pe scara nationala.
Guverne succesive ale Greciei au dat ani in sir pomeni electorale si nu s-au oprit decat in momentul in care UE a descoperit ca acesti politicieni greci minteau cu nesimtire si falsificau pur si simplu actele contabile pe care le predau UE.
Era prea tarziu insa, Grecia avea urgent nevoie de sume imense pt a plati salarii si pensii la nivele mult peste ceea ce producea real economia tarii.
Datoria a ajuns la 155% din PIB si se pare ca nu s-a terminat tragedia, tara are nevoie de alte zeci de miliarde pt a nu intra in incapacitate de plata.
Prin comparatie, Romania a stopat declinul cu doar 18,6 de miliarde euro (ultima transa de 1,4 miliarde nu a mai fost folosita), a redus deficitul, a crescut exporturile, a stabilizat si chiar intarit leul.
Actualul guvern socialist grec pare total incapabil sa refaca increderea in economia greaca, dependenta de turism.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor