Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi (Video)

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 22:42
11990 citiri
Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi (Video)
Foto: Captura Youtube/RuptlyTV

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, a anuntat, duminica seara, care sunt masurile pe care Guvernul a fost nevoit sa le ia ca urmare a refuzului liderilor zonei euro de a prelungi programul de asistenta financiara si a deciziei BCE de a ingheta furnizarea de lichiditate de urgenta bancilor elene.

Varoufakis a anuntat ca bancile vor ramane inchise pana in data 7 iulie, adica inca 2 zile dupa referendumul prin care guvernul cere populatiei sa se propunte cu "nu" asupra acordului propus de creditorii externi.

Totodata, grecii nu vor putea scoate mai mult de 60 de euro pe zi din banci, informeaza The Telegraph.

Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Partidul lui Tsipras, Syriza, a chemat oamenii sa participe luni noapte la un "protest masiv" organizat sub deviza "Poporul grec nu poate fi santajat - nu poate fi terorizat. Aparati Democratia", in Piata Syntagma.

Tsipras se simte santajat

Premierul grec Alexis Tsipras a confirmat duminica seara, dupa o reuniune a Consiliului de Stabilitate Financiara al Greciei, ca vor fi impuse masuri de control de capital din cauza deciziilor luate de BCE si liderii zonei euro, acuzand ca este santajat si ca se incearca ingenuncherea poporului grec.

Tsipras a condamnat Banca Centrala Europeana pentru ca nu creste de urgenta plafonul pentru bancile grecesti, decizia BCE fiind catalogata de premierul elen drept "un santaj" ca el sa renunte la referendum.

"Aceasta decizie luata de BCE azi de a limita lichiditatile disponibile pentru bancile grecesti a fortat Banca Nationala (a Greciei, n.red.) sa sugereze o vacanta bancara si restrictii la retrageri", a spus Tsipras in conferinta de presa de dupa sedinta.

Grecia ataca: Daca nu ne garantati functionarea bancilor negati uniunea monetara

Mai mult, premierul elen a calificat drept "rusinos" refuzul liderilor zonei euro de a nu oferi prelungirea programului de ajutor pentru Grecia si a anuntat ca tocmai a trimis Uniunii Europene si BCE o noua cerere de extensie.

Tsipras a linistit insa populatia ca depozitele sunt in siguranta iar oamenii isi vor primi la timp pensiile si salariile. Totodata, el a tinut sa precizeze ca referendumul va fi tinut cu siguranta duminica viitoare.

"Demnitatea poporului grec in fata santajului si injustitiilor va trimite un mesaj de mandrie si speranta Europei", a scris Tsipras si pe contul de Twitter, dupa conferinta de presa.

Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista

Grecia fierbe - proteste in Atena

Oamenii insa nu au primit cu bratele deschise anuntul lui Tsipras. Proteste spontane au izbucnit pe strazile Atenei, unde elenii stateau de ore bune la cozi la bancomate pentru a se asigura ca nu raman fara lichiditati.

Astfel, in momentul in care premierul a anuntat ca retragerile vor fi limitate si bancile inchise, oamenii si-au pierdut rabdarea.

Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"

Totodata, in capitala Greciei au loc si proteste anti-austeritate. Oamenii tin pancarte pe care se poate citi "Nu exista niciun viitor in Uniunea Europeana pentru noi" si au ars bancnote de euro. Miscarile anti-austeritate au fost tinute in fata birourilor Uniunii Europene in Atena.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum pe tema acordului cu creditorii, pe 5 iulie, fapt ce i-a infuriat pe liderii eurozonei, care au respins, sambata, prelungirea acordului de ajutor pentru Atena.

Grecia ceruse prelungirea cu o luna a acordului de salvare, insa ministri de Finante din zona euro care s-au reunit sambata la Bruxelles au decis ca este o solicitare nerealista si ca nu va face decat sa amane inevitabilul.

Grecia ameninta UE: Nu uitati ca avem drept de veto si nu ne e frica sa-l folosim

Fara prelungirea acordului care expira marti, 30 iunie, Grecia trebuie sa plateasca singura rata de 1,7 miliarde de dolari catre FMI. Este foarte putin probabil ca Atena sa gaseasca banii necesari.

Lideri importanti au fost auziti pronuntand cuvinte precum "faliment" si "Grexit" (iesirea Greciei din zona euro).

Totodata, duminica, Banca Centrala Europeana a transmis ca va inghetae finantarea de urgenta a bancilor grecesti, la nivelul convenit vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Grecia masuri control capital, #grecia limita retragere banci, #grecia banci inchise , #criza financiara