Islanda, model pentru tarile afundate in criza - Care este solutia

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:42
5218 citiri
Islanda, model pentru tarile afundate in criza - Care este solutia
Foto: Reuters

Islanda a reusit sa isi revina relativ repede, dupa ce a suferit o recesiune crunta, devenind astfel un model de urmat pentru celelalte tari care se confrunta cu criza economica.

Ministrul Economiei al acestei tari explica cum au fost rezolvate problemele financiare, intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel.

Steingrimur Sigfusson a precizat ca inca nu au ajuns la destinatia finala in ceea ce priveste cresterea economica.

"Suntem din nou pe plus, ne asteptam la un avans de 2,7% in acest an si la 3%, in 2013. Rata somajului a scazut, iar deficitul bugetar s-a micsorat drastic, de la 14% in 2008, la 1,5% in acest an", a precizat oficialul islandez.

El a tinut sa sublinieze faptul ca nu au gasit "leacul" pentru criza economica.

"Insa un lucru foarte important a fost ca nu am asteptat prea mult si am reactionat rapid la simptomele crizei. Pentru a scadea deficitul, a fost inevitabil sa marim taxele si colectarile la buget, insa masurile de economisire au fost si ele extrem de importante", a spus el.

Ministrul islandez de Economie a adaugat ca a fost esential ca Guvernul din care face parte sa protejeze sistemul de asistenta sociala.

Sfaturi pentru Grecia

Steingrimur Sigfusson recomanda tarilor lovite de criza, precum Grecia, sa isi protejeze de austeritate clasa de jos si cea de mijloc.

"Puterea lor de cumparare trebuie mentinuta, pentru ca sa impulsioneze consumul si sa revitalizeze economia. La nivel international, acest aspect este tratat cu superficialitate", a subliniat Steingrimur Sigfusson.

Intrebat daca Islanda mai vrea sa adere la Uniunea Europeana si la zona euro, el a precizat ca "marea sa dezamagire" este legata de drepturile de pescuit si de siguranta alimentara.

"Inca nu am vorbit cu Bruxelles-ul despre aceste lucruri", a adaugat Steingrimur Sigfusson.

Eveniment Quarterly Report

Aproape 43.000 de firme au fost radiate în 2023. Care sunt domeniile de activitate
Aproape 43.000 de firme au fost radiate în 2023. Care sunt domeniile de activitate
Un număr de 42.994 de firme au fost radiate la nivel naţional în primele opt luni din 2023, cu 7,15% mai puţine comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Oficiului...
Ultima super-putere europeană care impune restricții în folosirea echipamentelor Huawei în tehnologia 5G
Ultima super-putere europeană care impune restricții în folosirea echipamentelor Huawei în tehnologia 5G
Germania a devenit luna trecută cea mai recentă ţară europeană care a propus restricţii sau interdicţii privind utilizarea echipamentelor fabricate de companiile chineze Huawei şi ZTE,...
#rezolvare criza Islanda, #crestere economica Islanda, #economie Islanda , #criza financiara