Islanda, model pentru tarile afundate in criza - Care este solutia

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:42
5038 citiri
Islanda, model pentru tarile afundate in criza - Care este solutia

Islanda a reusit sa isi revina relativ repede, dupa ce a suferit o recesiune crunta, devenind astfel un model de urmat pentru celelalte tari care se confrunta cu criza economica.

Ministrul Economiei al acestei tari explica cum au fost rezolvate problemele financiare, intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel.

Steingrimur Sigfusson a precizat ca inca nu au ajuns la destinatia finala in ceea ce priveste cresterea economica.

"Suntem din nou pe plus, ne asteptam la un avans de 2,7% in acest an si la 3%, in 2013. Rata somajului a scazut, iar deficitul bugetar s-a micsorat drastic, de la 14% in 2008, la 1,5% in acest an", a precizat oficialul islandez.

El a tinut sa sublinieze faptul ca nu au gasit "leacul" pentru criza economica.

"Insa un lucru foarte important a fost ca nu am asteptat prea mult si am reactionat rapid la simptomele crizei. Pentru a scadea deficitul, a fost inevitabil sa marim taxele si colectarile la buget, insa masurile de economisire au fost si ele extrem de importante", a spus el.

Ministrul islandez de Economie a adaugat ca a fost esential ca Guvernul din care face parte sa protejeze sistemul de asistenta sociala.

Sfaturi pentru Grecia

Steingrimur Sigfusson recomanda tarilor lovite de criza, precum Grecia, sa isi protejeze de austeritate clasa de jos si cea de mijloc.

"Puterea lor de cumparare trebuie mentinuta, pentru ca sa impulsioneze consumul si sa revitalizeze economia. La nivel international, acest aspect este tratat cu superficialitate", a subliniat Steingrimur Sigfusson.

Intrebat daca Islanda mai vrea sa adere la Uniunea Europeana si la zona euro, el a precizat ca "marea sa dezamagire" este legata de drepturile de pescuit si de siguranta alimentara.

"Inca nu am vorbit cu Bruxelles-ul despre aceste lucruri", a adaugat Steingrimur Sigfusson.

Citeste si:
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com