Ziare.com

Islanda, model pentru tarile afundate in criza - Care este solutia

de Constantin Pescaru
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:42

   

Islanda, model pentru tarile afundate in criza - Care este solutia
Islanda a reusit sa isi revina relativ repede, dupa ce a suferit o recesiune crunta, devenind astfel un model de urmat pentru celelalte tari care se confrunta cu criza economica.

Ministrul Economiei al acestei tari explica cum au fost rezolvate problemele financiare, intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel.

Steingrimur Sigfusson a precizat ca inca nu au ajuns la destinatia finala in ceea ce priveste cresterea economica.

"Suntem din nou pe plus, ne asteptam la un avans de 2,7% in acest an si la 3%, in 2013. Rata somajului a scazut, iar deficitul bugetar s-a micsorat drastic, de la 14% in 2008, la 1,5% in acest an", a precizat oficialul islandez.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

El a tinut sa sublinieze faptul ca nu au gasit "leacul" pentru criza economica.

"Insa un lucru foarte important a fost ca nu am asteptat prea mult si am reactionat rapid la simptomele crizei. Pentru a scadea deficitul, a fost inevitabil sa marim taxele si colectarile la buget, insa masurile de economisire au fost si ele extrem de importante", a spus el.

Ministrul islandez de Economie a adaugat ca a fost esential ca Guvernul din care face parte sa protejeze sistemul de asistenta sociala.

Sfaturi pentru Grecia

Steingrimur Sigfusson recomanda tarilor lovite de criza, precum Grecia, sa isi protejeze de austeritate clasa de jos si cea de mijloc.

"Puterea lor de cumparare trebuie mentinuta, pentru ca sa impulsioneze consumul si sa revitalizeze economia. La nivel international, acest aspect este tratat cu superficialitate", a subliniat Steingrimur Sigfusson.

Intrebat daca Islanda mai vrea sa adere la Uniunea Europeana si la zona euro, el a precizat ca "marea sa dezamagire" este legata de drepturile de pescuit si de siguranta alimentara.

"Inca nu am vorbit cu Bruxelles-ul despre aceste lucruri", a adaugat Steingrimur Sigfusson.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4842 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Islanda?

"Revenirea economică a Islandei arată avantajele de a nu fi in zona euro.''
Paul Krugman
laureat Nobel pentru Economie
Ce nu spune articolul se afla aici:

"Revolutia silentioasa, metoda islandeză de a iesi din criză. Istoria cetătenilor care isi scriu singuri Constitutia" din care citez doar atat:
"Noul guvern al țării" ( e vorba de un articol din mai 2011) "a primit ajutor de la FMI și din partea unor țări nordice. Parlamentul islandez a decis, după o dezbatere aprinsă, să inapoieze datoria pe care o aveau la bănci de peste 3.500 de milioane de euro. Islandezii ar fi trebuit să facă față unei dobanzi de 5,5% timp de 5 ani. Au refuzat din nou: au forțat un referendum, unde răspunsul negativ a ajuns la 90% din voturi. Poliția islandeză incepuse să caute responsabilii dezastrului financiar printre bancheri și persoane cu funcții inalte, ajungand chiar să apeleze și la Interpol.

In martie 2011, nouă persoane au fost arestate in Londra și Reikiavik in cazul falimentului, produs in 2008, a celei mai mari bănci islandeze. Deși nu s-a făcut publică identitatea persoanelor arestate, Financial Times și The Guardian susțin că este posibil să fie vorba de directori importanți și oameni de afaceri britanici."
Tot despre Islanda mai sunt informatii si aici:
http://piatza.net/revolutia-islandeza/
Cine are ochi de vazut sa vada si cine are cu ce gandi sa gandeasca.

 

Mai Tzakapaka, daca mi-l dai de ex. pe "marele" Krugman cu...

...politrucismele lui economice expuse pe larg in blog-ul sau, de rid si curcile in NYTimes, atunci unul din noi 2 terbuie sa se duca la culcare!

Ghici cine?...

Un ... filfizon economic, contestat puternic de mai totzi confratzii, care a luat Premiul Nobel pt. economie cu nishte ... glumitze foarte bine market-ate si lobby-zate, si care face mai tot timpul mishto - din fotoliul din fatza pc-ului - de politicile economice ale multor guverne si tzari si care n-a fost angajat - in lumea reala! - ca economist...

...NICIODATA!

Un fel de ... Roberta Anastase si Nutzy Woodrea, varianta americana up-gradata si ... premiata!

Nu mai "da" cu linkurile, mai baiatule, ca lumea nu-i kretina!
Macar nu toata de-odata si nu tot timpul...

Sa stii ca - Ooops! - internetul s-a invetat si pt. restul omenirii umile, ca noi.
Si ca broadband de mare viteza avem si noi...

Enjoy!...
Engage!...
...Vino, daca ai cu ce, cu informatzii PROASPETE si de valoare.
Daca se poate...
Daca nu, atunci mai bine ... NU!

Sanatate si no-offence!...

"Sa isi protejeze de austeritate clasa de jos si cea de mijloc"?

Exact clasele in care a lovit Betivu'. Oare pentru ca era tulburat sau a fost cu intentie?

 

nu fi partinitor

dar iliescu, vacaroiu, stolo, ciorbea, vasile, nastase.... aia in cine au lovit? ca baronii transpartinici au huzurit permanent.

Dreptate cam aveti amandoi

Diferenta este insa doar in educatia voastra.

Totusi Islanda

Nu poate fi luata ca model.Are o populatie de aproximativ 320 de mii de locuitori,cam cat un cartier din Bucuresti.La o asemenea populatie nici nu poate exista criza fara rezolvare.

 

solutia e simpla

a mai fost aplicata de PCR inainte de 1989. Problema este ca acum deficitul pe 23 de ani (in raport cu restul lumii) este de aproximativ 200 miliarde de euro. Asa ca trebuie reduse drastic importurile, fortat exportul, reduse la zero daca se poate (si se poate prin impozitare) vacantele in afara tarii, nationalizate bancile si monopolurile vitale, reduse cheltuielile statului cu 50%....etc. O renegociere a tratatului UE sau iesirea din Ue... adica trebuie spus adevarul pe fata: nu mai vrem sa fim colonie de sclavi pentru Ue. Si mai trebuie recuperate toate datoriile de la cuba, libia, irak, rusia, germania.....

 

Vorbești serios?

Adică vrei să revii la comunism si nu la partea aia cit de cit umană ci la aia in care totul e in mina statului care distribuie citeva fărimituri oamenilor, atit cit să supraviețuiască, iar cine ridică vocea ajunge la fereală... Mulțumesc, nu! Dacă ești prea tinăr ca să mai ai amintiri despre vremea aia, iți recomand o ședere de un an in Coreea de Nord. Dacă insă ai prins suficient din aplicarea "soluției" pe care o dorești acum, nu mai am nimic de zis - discuțiile nu mai ajută...

Care este solutia ? Sa facem ce a facut Islanda !! Dar cu voi...

"Incă din secolul trecut marea majoritate a americanilor a visat să spună NU criminalilor bancheri corupti condusi de familiile Rothschild si Rockefeller, dar nimeni nu a indrăznit să o facă. De ce? Dacă numai jumătate din natiunea americană si 1% din cei care plătesc taxe si impozite ar fi spus “AJUNGE!", atunci guvernul s-ar fi schimbat. De ce este oare atat de greu pentru unii oameni să inteleagă că printr-un simplu REFUZ de a plăti taxele către un sistem corupt se poate obtine mult mai mult decat prin violentă? Cu alte cuvinte, URMĂRESTE SĂ DESCOPERI UNDE AJUNG BANII TĂI! E chiar atat de greu? Adevărul in această privintă este că doar islandezii au fost in stare să o facă… deocamdată. Nu numai că au reusit să răstoarne un guvern corupt pană in măduva oaselor, dar au pus bazele unei Constitutii corecte care va asigura că toate aceste dezastre nationale nu vor mai putea să se repete niciodată. Dar asta nu e totul… Cea mai bună veste abia acum urmează!
Ei bine, islandezii AU ARESTAT DEJA pe toti bancherii supusi lui Rothschild si Rockefeller, care s-a dovedit că sunt răspunzători de haosul si prăbusirea economică a Islandei. Săptămana trecută, 9 persoane au fost arestate in Reykjavik si Londra pentru fapte de criminalitate financiară care au determinat prăbusirea economică a Islandei in anul 2008, criza profundă care a făcut să apară o REACŢIE PUBLICĂ FĂRĂ PRECEDENT care schimbă destinul tării. In Islanda se desfăsoară o REVOLUŢIE FĂRĂ ARME, tara cu cea mai veche democratie (anul 930), si ai cărei cetăteni au reusit să impună schimbări fundamentale (nu doar de fatadă) prin demonstratii ferme. Dar de ce oare restul tărilor occidentale nu au auzit nimic despre asta?"

 

Solutia Islandei 2

"Mass-media oficială occidentală este sub controlul Cabalei criminale, asa că nu e de mirare că există această cenzură strictă. La presiunea cetătenilor islandezi, nu numai că guvernul a demisionat, dar s-a demarat elaborarea unui proiect pentru noua Constitutie, iar acum se incepe procesul penal prin care bancherii vinovati de declinul economic al tării vor fi pusi sub acuzare. Acest proces revolutionar linistit, fără violentă, isi are originile in anul 2008 cand guvernul islandez a decis să NAŢIONALIZEZE cele mai mari 3 bănci din tară (Landsbanki, Kaupthing si Glitnir) ai căror clienti erau in principal englezi si americani. După această măsură, moneda locală (krona) s-a devalorizat puternic, iar bursa financiară islandeză a fost inchisă temporar atunci cand scăderea ajunsese la 76 %.
Islanda devenise falimentară, si pentru a salva situatia FMI a oferit 2,1 miliarde USD, iar tările nordice au oferit in plus 2,5 miliarde USD. In timp ce băncile si autoritătile căutau solutii la situatia economică dezastruoasă a Islandei, cetătenii islandezi au iesit in stradă si au manifestat pasnic zeci de zile in sir in fata Parlamentului Islandei, astfel că primul ministru Geir Haarde a demisionat. Cetătenii au cerut in plus alegeri anticipate, si au reusit! In luna aprilie 2012 a fost aleasă o coalitie de guvernămant, formată din Alianta Social Democrată si Miscarea Verde de stanga, iar prim ministru a fost numit Johanna Siguroardottir. Pe parcursul anului 2009, economia Islandei a continuat să fie intr-o stare precară, dar Parlamentul a propus ca tara să plătească Angliei si Olandei suma de 3,5 miliarde de EURO, esalonata pe 15 ani, la o dobandă de 5,5 % !!! Această propunere a aprins din nou scanteia populară in Islanda, oamenii s-au intors pe străzi cerand ca această decizie să fie supusă unui referendum.
In martie 2010, acest referendum a avut loc si 93 % din populatia Islandei a REFUZAT să plătească datoria in conditiile propuse. Asta a determinat creditorii să isi regandească strategia si să o imbunătătească, oferind o rată de numai 3 % si esalonarea pe o perioadă de 37 de ani. Ei bine, nici asta nu a mers. Actualul Presedinte al Islandei, văzand că Parlamentul aprobase propunerea cu o marjă foarte mică de voturi, a decis luna trecută să nu o ratifice, si a chemat poporul islandez din nou la referendum pentru ca oamenii să aibă ultimul cuvant."
Continuarea aici : http://apologeticum.wordpress.com/2012/07/12/islanda-arunca-la-gunoi-guvernul-corupt-si-apoi-aresteaza-toti-bancherii-supusi-familiei-rothschild/

 

Comentariu obiectiv

Sistemul financiar este cauza crizei actuale. Poporul islandez a intzeles acest lucru si a trecut la masuri radicale. Bineintzeles ca mass media mondiala controlata de evrei nu va face propaganda acestui model de iesire din criza......
P.S. Mi-am amintit o lozinca din timpul unei manifestatzii din Romania: ......


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor