Lectia de istorie pentru criza din SUA: Ce trebuie sa invete din furtuna uriasa din '95

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 18:52
2803 citiri
Lectia de istorie pentru criza din SUA: Ce trebuie sa invete din furtuna uriasa din '95
Foto: inflacion.com.co

Din 1976 si pana in prezent, guvernul federal al Statelor Unite s-a inchis de 17 ori, iar crizele au durat, in medie, 5 zile. Insa a existat o "furtuna uriasa", in 1995, care a tinut trei saptamani.

Exista numeroase similitudini intre situatia din 2013 si cea din urma cu 18 ani, scrie analistul Daniel Yergin, intr-un comentariu publicat de CNBC.

Mai multe detalii legate de criza actuala, aici: Criza in America: Inchiderea Guvernului SUA, explicata in cinci pasi - Interviu

El explica cum a inceput criza de atunci si cum s-a terminat.

Problema deficitului

Bill Clinton a venit la Casa Alba in 1993, cu politici de restrangere, spre deosebire de liberalismul traditional care dainuise pana atunci in SUA.

In acel an, presedintele a promovat un program de reducere a deficitului, in ciuda opozitiei dure. In plus, administratia a mai lansat un plan ambitios, care stipula ca Guvernul federal sa isi asume responsabilitatea pentru cel mai mare sector al economiei, anume cel medical, insa acesta a esuat din cauza complexitatii sale.

Republicanii s-au razbunat pe democrati in 1994, castigand controlul ambelor Case si al Senatului.

Manifestul lor, condus de Newt Gingrich, a fost numit "Contractul cu Anerica" si continea o lista care avea ca scop atenuarea temerilor americanilor din clasa de mijloc, dar si unele promisiuni, printre care stoparea reglementarilor si interventia Guvernului in economie, micsorarea dimensiunii Guvernului american, scopul fiind tinerea in frau a cheltuielilor si echilibrarea bugetului.

"Cu siguranta, miza acestei batalii o reprezenta cursa pentru prezidentiale, insa a fost si o batalie pe rolul Guvernului - anume daca sa il micsoreze, sa il pastreze asa cum era, sau sa il mareasca. Telul republicanilor era sa legifreze un buget care sa elimine deficitul bugetar in urmatorii 7 ani. Ei voiau sa curbeze cresterea salariilor si sa taie din taxe.

Insa Clinton si-a folosit dreptul de veto pentru a respinge propunerea, iar republicanii au refuzat sa adopte niste rezolutii care ar fi oferit o finantare temporara, pentru ca guvernul sa aiba bani sa functioneze in continuare.

Acest lucru s-a intamplat in noiembrie 1995, ducand la o prima inchidere a Guvernului, timp de 6 zile. Iar apoi, in lipsa unei intelegeri, pe 1 decembrie, Guvernul s-a inchis din nou, iar criza a continuat si de Craciun, si de Anul Nou, din cauza ca ambele parti se atacau in continuare", aminteste analistul citat.

Ulterior, la inceputul lui 1996, republicanii au descoperit ca pierd din electorat. Ei nu au luat in calcul simpatia fata de bugetari si furia creata de situatie. "Insa credeau in continuare ca au un as in maneca, anume sa il forteze pe Clinton sa faca cum vor ei, ducand guvernul la incapacitate de plata - si la dezastru", mai comenteaza analistul.

Insa ei au facut o miscare tactica gresita, deoarece Rezerva Federala a avut destul timp pentru a gasi surse alternative de finantare, asa ca avea capacitatea sa amane falimentul pentru cateva luni.

Inca o eroare fatala

Insa republicanii au mai calcat stramb inca o data. Intre Craciun si Anul Nou, Clinton a acceptat una din propunerile adversarilor, dar ei i-au refuzat oferta.

Asa ca Opozitia a pierdut o oportunitate mare, pentru ca ar fi obtinut ce si-au dorit, anume micsorarea Guvernului, iar Clinton ar fi pierdut alegerile din 1996, mai sustine sursa citata.

Insa s-a ajuns la un fel de compromis. Taierile bugetare si de taxe au fost reduse, iar administratia a acceptat, int-un anume mod, un buget care sa elimine deficitul in 7 ani.

Era marilor guvernari s-a terminat

Retrospectiv vorbind, inchiderea guvernului federal de atunci a fost perceputa ca o mare victorie pentru democrati, astfel ca Bill Clinton a fost reales in 1996. Totusi, tara si partidul se aflau in pericol, asa cum a precizat si presedintele intr-un discurs, subliniind ca "era marilor guvernari s-a terminat", deoarece politicile economice erau afectate atat de opinia publica, cat si de pietele financiare, asa ca deficitele mari nu mai erau acceptate.

Acest lucru inseamna ca nu se mai puteau face cresteri salariale si cheltuieli necontrolate.

Analistul citat aminteste ca deficitul, in 1995, era de 226 miliarde de dolari, iar tinta era ca acesta sa fie eliminat in 7 ani. Desi acest lucru a fost reusit mai repede, datorita unei explozii a cresterii economice - in 2000, SUA au avut chiar un surplus - in 2011, anul in care au avut loc atacurile teroriste, deficitul a reaparut.

In 2012, acesta a ajuns la o suma record, de un miliard de dolari, iar estimarea pentru 2013 este de 750 milioane de dolari, adica de trei ori mai mare ca in 1995.

Asemanarile cu criza din prezent

Ca si in '95-'96, si acum batalia se da pe buget, avand in vedere ca republicanii au oprit aprobarea acestuia, pentru a bloca Legea Sanatatii propusa de Obama, Obamacare, prin care se cere ca fiecare american sa aiba asigurare.

In plus, din nou republicanii sunt in Opozitie, iar democratii la Putere.

Criza din Congresul american, explicata - Se va inchide Guvernul SUA?

De altfel, data de 17 octombrie este termenul la care, teoretic, SUA raman fara bani pentru plata datoriilor.

Insa Trezoria a reusit sa vanda obligatiuni pe termen scurt timp si a strans suficient pentru a plati datoriile scadente joi. Asa ca, treptat, republicanii ar putea pierde avantajul intrarii in incapacitate de plata si obiectul santajului.

Criza in SUA: O singura zi pana cand raman fara bani - Vor reusi sa evite dezastrul?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#criza SUA inchidere Guvern, #inchidere Guvern SUA, #inchidere Guvern SUA 1995 , #criza financiara