Masurile de austeritate contribuie la raspandirea saraciei - Copiii, cei mai afectati

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 11:43
2451 citiri
Masurile de austeritate contribuie la raspandirea saraciei - Copiii, cei mai afectati
Foto: CNBC

Masurile de austeritate luate in Europa au lovit cel mai tare in membrii saraci ai societatii si ameninta intreaga coeziune a batranului continent, se arata intre-un raport al fundatiei Caritas.

Potrivit CNBC, reformele aplicate in Irlanda, Grecia, Spania si Portugalia au avut un impact disproportionat asupra populatiei acestor tari.

"Eventualitatea unor masuri de austeritate pe termen lung, care au condus la niveluri ridicate ale saraciei in randul copiilor si la cresterea somajului pot conduce la mai multe generatii pierdute pe teritoriul european", se arata in studiul realizat de Caritas.

Organizatia caritabila, care are peste un milion de voluntari, sustine ca raspunsul oficialilor UE la criza care a macinat continentul inca din 2008 nu a fost unul destul de ferm incat sa contracareze efectele acestui fenomen.

Cea mai importanta dovada in acest sens este faptul ca cea mai defavorizata categorie sociala este supusa unui pericol din ce in ce mai mare.

"Copiii sunt supusi unui risc de saracie mai crescut decat restul populatiei, in 21 dintre statele membre", se arata in raport, astfel ca atitutdinea politicienilor fata de criza trebuie sa se schimbe, pentru ca situatia sa nu se deteriorizeze si mai mult.

"O politica care prioritizeaza austeritatea nu poate avea succes", sustin membrii organizatiei caritabile.

"Liderii europeni ar trebui sa gaseasca alte cai, mai radicale, de a combate criza care cuprinde tot continentul si nu ar trebui sa mai loveasca in populatia saraca", mai scrie in raport.

Conform sursei citate, aproape un sfert din populatia UE se afla sub riscul saraciei sau a excluderii sociale.

Organizatia de caritate sublinieaza ca preturile in restere ale mancarii, combustibililor si a taxei pe valoare adaugata reprezinta factorii care contribuie la raspandirea saraciei, in timp ce taierile din sectorul de Sanatate afecteaza cel mai mult copiii.

Economiile UE, in scadere

Economiile europene au scazut in ultimul trimestru al anului trecut, pe fondul cererii scazute si al masurilor de austeritate.

Germania, cea mai mare tara din zona euro, a inregistrat o contractie de 0,6% in trimestrul patru al anului trecut, pe fondul unui declin al exporturilor. Aceasta este cea mai puternica scadere de la inceputul anului 2009.

De asemenea, economia franceza a scazut cu 0,3% in ultimele trei luni din 2012.

De fapt, doar sase state din Uniunea Europeana au inregistrat crestere economica in ultimul trimestru de anul trecut, comparativ cu trimestrul trei, inclusiv Romania, cu 0,2%.

Cea mai mare crestere a avut-o Letonia (1,3%), urmata de Lituania (1%), Estonia (0,9%), Romania si Slovacia (0,2) si Bulgaria (0,1%).

Portugalia si Cipru au inregistrat cel mai mare declin, de 1,8%, respectiv 1 la suta. Pentru cateva state, inclusiv Grecia si Irlanda, nu sunt inca disponibile datele pe ultimele trei luni din 2012.

Per total, economia din Uniunea Europeana a scazut cu 0,5 la suta in ultimul trimestru din 2012, comparativ cu trimestrul anterior, si cu 0,6 procente fata de perioada similara din 2011, potrivit institutului european de statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#austeritate saracie Europa, #masuri austeritate Europa, #grad saracie Europa , #criza financiara