Modelul portughez: tara iese din criza

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 21:09
5556 citiri
Modelul portughez: tara iese din criza
Foto: Comunicate Media

Presedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a declarat, in timpul discursului sau de Anul Nou, ca tara sa isi duce la bun sfarsit programul bazat pe ajutorul primit din partea UE si ca in 2014 nu va mai avea stricta nevoie de un al doilea plan de ajutor financiar, asa cum s-a avut in vedere initial.

Reamintim cu acest prilej ca, in luna mai 2011, Portugalia, care se gasea intr-o situatie financiara dificila, aproape comparabila cu cea a Greciei, a primit un sprijin financiar din partea UE si a FMI, in valoare de 78 miliarde euro, pe un termen de trei ani, informeaza La Tribune.

Un popor care a stiut sa rabde austeritatea

Termenul este scadent peste cateva luni, iar Portugalia constata ca a revenit la o usoara crestere ecoonomica, dupa doi ani si jumatate de recesiune.

Pe durata creditului obtinut, tara si-a impus un program de austeritate severa, pentru a reduce deficitele sale. Programul a fost aplicat, bucurandu-se chiar de o anumita intelegere din partea populatiei, care a dovedit mai putin spirit protestatar decat cel constatat in alte parti ale Uniunii.

Analizand rezultatele de pana acum al celui de-al treilea an de la primirea creditului, respectiv 2013, presedintele Anibal Cavaco Silva a informat populatia ca "exista motive sa credem ca Portugalia nu va avea nevoie de un al doilea plan de salvare".

Nu ma pot abtine sa nu observ ca, spre deosebire de Portugalia care a primit ajutorul UE in 2011, tara noastra si-a facut propriul plan de salvare in 2010, cu mijloacele sale, fara sa beneficieze de ajutoarele celor din clubul euro. Calea a fost aceeasi, austeritatea, dar miloacele erau altele. Solutia a fost buna pentru iesit din criza, dar insuficienta pentru o dezvoltare durabila.

Continuand comparatiile, este usor de observat ca, spre deosebire de portughezi, care au rabdat in tacere constrangerile austeritatii, opozitia din tara noastra a gasit pretextul sa-si faca loc cu coatele la guvernare, profitand de nemultmirea celor loviti de masurile austere.

Vara anului 2011 s-a dovedit fatala pentru economie, iar astazi nimeni nu poate dovedi ca Romania este intr-o situatie economica mai buna decat cea la care ar fi ajuns daca isi continua programul guvernului din 2010.

Pe scurt, din schimbarea politica n-a iesit in castig populatia, care a contat pe promisiuni neonorate. N-au aparut din senin locurile de munca promise, nu s-au ivit investiile, nici cresterile de venituri, asa cum au fost angajamentele. A iesit in castig doar clasa celor asezati la putere.

Portugalia, care a infruntat masurile de austeritate fara sa decapiteze autoritatile statului si fara un lamentabil referendum facut doar in semn de rafuiala cu presedintele tarii, este acum in situatia de a-si declara public redresarea situatiei economice.

Dar cum? Portugalia si-a inceput masurile de austeritate cu un an mai tarziu si cu un substantial sprijin financiar extern, pe care noi nu l-am avut. Noi am pornit sprijinindu-ne singuri, pe forte proprii.

Si totusi Lisabona nu refuza oferta

Fireste, nici in Portugalia situatia nu-i asezata pe roze. Austeritatea a redus cheltuielile, a facut ca bugetul sa fie sustenabil, dar ea singura nu este capabila sa asigure relansarea, care depinde in cea mai mare masura de cresterea consumurilor. Iar consumurile n-aveau cum sa creasca in conditiile austeritatii.

Ca urmare, presedintele tarii nu este nici acum refractar la propuneea comisarului European pentru afaceri europene, Olli Rehn, care apreciind rezultatele obtinute de statul portughez a aratat recent disponibilitatea UE de a oferi Portugaliei un "ajutor suplimentar", cu conditia ca Lisabona sa continue reformele in curs de desfasurare.

Probabil ca Lisabona nu va refuza oferta, dar din cele aratate de presedintele Silva rezulta ca in faza actuala nici nu doreste sa mizeze pe noi imprumuturi contand in principal pe propriile eforturi si resurse, iar eventualul "ajutor suplimentar" ar putea fi angajat doar ca fond de rezeva, pentru a face uz de el numai in cazul unor situatii neprevazute.

Probabil ca Portgalia va incheia un nou acord, dar nu pentru a se folosi de credite, ci numai ca masura de prevedere, intrucat, asa cum s-a exprimat plastic presedintele Silva, "prevenirea este mai eficienta decat vindecarea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Portugalia credite externe, #Portugalia ajutor financiar, #Portugalia iesire recesiune , #criza financiara