Dupa Marea Britanie, toti ochii sunt acum atintiti asupra unei alte tari, unul dintre cele sase state fondatoare, care ar putea fi al doilea membru care deschide usa iesirii din UE.
Aproape jumatate din populatia Italiei vrea iesirea din Uniunea Europeana, economia tarii este printre cele mai subrede din zona euro, iar ministrul Afacerilor Europene, Sandro Gozi, sustine ca este nevoie de relansarea procesului de integrare europeana.
Referindu-se la vicecancelarul german Sigmar Gabriel, care a spus ca Uniunea Europeana "se va duce pe Apa Sambetei", daca nu vor fi impiedicate celelalte tari UE sa urmeze exemplul Marii Britanii, Gozi a recunoscut ca Uniunea se afla intr-o "faza delicata" si nu isi poate permite sa mentina "status quo-ul", noteaza Deutsche Welle.
Un sondaj din luna mai arata ca 48 la suta dintre italienii intrebati sunt in favoarea iesirii din UE.
In timp ce toti ochii sunt atintiti spre Marea Britanie, bomba cu ceas e la o alta tara din UE
Unda de soc la periferia UE: A doua tara care tremura in fata Brexit
Ce ii deranjeaza tot mai mult pe italieni este esecul UE de a rezolva problema refugiatilor si a imigrantilor care sosesc pe tarmurile Italiei, refuzand totodata solicitarile Romei privind asistenta financiara europeana.
Gozi a cerut cancelarului german Angela Merkel ca UE sa ii dea bani pentru a recapitaliza una dintre bancile cu probleme, insa liderul de la Berlin l-a refuzat, pe motiv ca "regulile pentru sistemul de creditare sunt stabilite si nu le putem schimba din doua in doua saptamani".
Prim-ministrul italian Matteo Renzi a promis ca va reduce taxele si datoria publica si a spus ca nesiguranta dinainte chiar de referendumul din Marea Britanie privind ramanerea in UE a fost unul dintre motivele pentru care economia Italiei se zbate sa-si revina.
Aceasta este a treia ca marime din zona euro, dupa cea germana si cea franceza, insa in prezent are jumatate din cresterea medie de la nivelul statelor ce folosesc moneda euro. In luna aprilie, prognoza cresterii economice era de 1,2 la suta, insa acum este de circa 0,8 la suta, urmand a scadea si mai mult in anul 2017.
Mai mult, FMI a acordat Italiei cea mai slaba prognoza dintre toate statele zonei euro si a transmis ca tara nu va reveni la nivelurile dinainte de 2008 pentru inca cel putin zece ani.
Sandro Gozi este de parere ca vina pentru aceasta situatie economica este impartita intre UE si precedentele guverne ale Italiei. Ministrul a acuzat lipsa de reforme serioase din ultimii 15 ani si ca tara sa "a suferit mai mult decat altele din cauza terapiei europene gresite".
In acelasi timp, si reactia Guvernului dupa cutremurul devastator din centrul Italiei, de luna trecuta, care a dus la moartea a aproape 300 de oameni, a fost aratata cu degetul. Roma a fost criticata in repetate randuri pentru ca nu a facut destule pentru a preveni un dezastru precum acesta, deoarece s-au permis constructii ilegale si acte de coruptie in proiectele de reconstructie.
Insa nu a fost vorba doar despre lipsa de pregatire.
Italia se afla pe primul loc in ce priveste perceptia coruptiei in randul tarilor UE. Bruxelles-ul a acordat 494 de milioane de euro din Fondul Solidaritatii dupa cutremurul din L'Aquila, din anul 2009, care a provocat moartea a peste 300 de oameni si avarierea a 30.000 de cladiri, insa un raport UE arata ca fondurile primite au fost prost gestionate.
Nu UE sa plateasca faptele... Vezi tot