Roubini avertizeaza Romania: Nu sunteti pregatiti de euro, nu repetati greseala Greciei

Joi, 26 Mai 2011, ora 13:20
4028 citiri
Roubini avertizeaza Romania: Nu sunteti pregatiti de euro, nu repetati greseala Greciei
Foto: Money Channel

Romania este pe calea cea buna de redresare economica, in ciuda faptul ca recuperarea se face sub nivelul altor state, a declarat economistul Nouriel Roubini, recunoscut pentru faptul ca a fost unul din putinii care a prevazut criza economica mondiala.

Roubini apreciaza ca Romania, alaturi de Ungaria si Bulgaria, a facut mari sacrificii, insa, in prezent, incept sa se vada beneficiile.

"Odata cu revenirea creditului si a cererii vom vedea o accentuare a cresterii economice. Mergem in directia care trebuie. Mai avem reforme, politici de ajustare. Este important sa ne mentinem disciplina fiscala, pentru a stabiliza piata si a readuce increderea", a spus Roubini, in cadrul conferintei Finance 2011, organizata de Forum Invest.

"Sunt probleme legate de inflatie. In cazul Romaniei, jumatate din cosul de consum este legat de alimente si energie. Aceasta crestere a inflatiei este temporara. Presiunile se vor reduce. Aceasta politica monetara este cea corecta. Daca inaspresti politica, poti afecta economia. O tendinta prea agresiva de crestere a monedei afecteaza balanta comerciala", a explicat economistul.

Roubini a explicat faptul ca, daca se majoreaza prea mult preturile, recuperarea incetineste, dar este un lucru bun ca BNR mentine dobanda-cheie la nivelul din prezent. "Daca ar creste-o, atunci va exista o apreciere prea mare a monedei, ceea ce este bine pentru inflatie, dar nu este benefica pentru cresterea economica", a spus el.

De asemenea, el a precizat ca Romania nu trebuie sa se grabeasca cu intrarea in zona euro, fiind mai important sa avem o economie sanatoasa.

"Nu cred ca tara va putea adopta la euro in 2015 pentru ca nu sunteti pregatiti. Mai bine asteptati un an sau doi ca sa fiti in forma de care aveti nevoie, sa nu repetati greseala Greciei. Pe de alta parte, este si o rezistenta din partea tarilor din zona euro, care, dupa experienta Greciei, nu vor mai accepta foarte usor noi tari membre. Sincer, cred ca nu veti intra in zona euro in 2015", a spus Roubini.

Restructurarea datoriilor in zona euro trebuie realizata

Zona euro trebuie sa rezolve problema datoriilor suverane prin intermediul unor restructurari usoare, nu prin pomparea unor sume suplimentare de bani in tari precum Grecia, Portugalia sau Irlanda, este de parere economistul.

Potrivit lui Roubini, tarile din zona euro care au probleme legate de datoriile suverane trebuie analizate individual, chiar daca exista si similaritati.

"Italia sta mai bine la nivel fiscal. A facut multe eforturi pentru a reduce dezechilibrele. Toate tarile aceastea au deficite bugetare ridicate, o crestere a datoriilor publice, care pot duce la o criza fiscala. Sistemele fiscale sunt fragile in anumite state", a explicat economistul.

Acesta a precizat ca, in unele state, sistemele bancare sunt foarte fragile, iar datoriile acestora au fost preluate de catre stat, o cale gresita, in opinia sa. De asemenea, a existat o pierdere a competitivitatii in fata unor state precum Turcia si China. "Este mai ieftin sa produci textile, piele si altele in Asia sau in sudul Europei decat in periferia zonei euro. Salariile au crescut peste productivitate. Am vazut o crestere a costurilor cu forta de munca", a explicat Roubini.

O alta problema majora este ca fie exista o crestere economica foarte mica, fie exista, in continuare, o scadere, asa cum se intampla in Grecia.

"Este o problema cronica, care va dura foarte multi ani. O parte dintre state nu sunt doar lipsite de lichiditate, sunt insolvente. Chiar daca Grecia ar face tot ceea ce s-a negociat cu FMI si CE, ar rezulta o ajustare de 10%. In doi ani de zile, in cel mai bun scenariu, datoria publica ar fi de 160%. Cel mai probabil, va fi de 170 - 180%", a spus economistul.

"Problema este nu daca va exista o restructurare, ci cand se va intampla si cum", a afirmat el.

In schimb, Roubini insista ca nu este vorba despre o intrare in incapacitate de plata propriu-zisa, asa cum s-a intamplat cu Argentia si Rusia in trecut, ci despre o restructurare usoara a datoriilor, astfel incat nivelul acestora sa devina, in cele din urma, sustenabil.

Atac la Banca Centrala Europeana

Nouriel Roubini a criticat dur Banca Centrala Europeana, pentru faptul ca nu doreste sa ia in calcul posibilitatea unei restructurari de acest gen.

Deja Irlanda si Portugalia nu mai au acces la pietele financiare, iar alte state risca sa pateasca acelasi lucru, daca nu se vor restructura.

"Aceste declaratii ale BCE sunt foarte periculoase. Ar trebui sa vorbeasca despre restructurare. Nu sunt deloc atenti. Acest lucru inrautateste situatia si nu permite restructurarea usoara", a spus Roubini.

"Alternativa la restructurare, este mai rea. Mai multi bani pentru Grecia nu ii va rezolva problema. Am vazut eforturi fiscale care au inrautatit recesiunea. Avem deficit de finantare imens anul viitor. Fie faci o restructurare usoara, fie finantezi datoriile facute in urmatorii 10 ani. Trebuie sa le dai alte 200 - 300 de miliarde de euro", a avertizat economistul.

El a dat si exemplul altor state care au trecut printr-o restructurare usoara a datoriilor, cu succes, cum ar fi Pakistan, Ucraina sau Belize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Nouriel Roubini, #criza datorii zona euro, #criza Grecia, #criza Portugalia , #criza financiara
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Poza hanibal
hanibal
rank 5
Romania e pe calea cea buna, in ciuda faptului ca au fost spoliati sute de mii de oameni, ca IMM-urile au fost taxate sangeros, ca au si omorat oameni, de un guvern incapabil si corupt, in sluba celui mai corupt individ din Europa si Africa,TRAIAN BASESCU