Oficialii din zona euro se vor intalni la Bruxelles pentru a discuta despre criza care ameninta, din nou, stabilitatea regiunii.
Una din cele mai importante probleme, in prezent, o reprezinta Irlanda, Guvernul din Dublin insistand ca nu are nevoie de imprumut din partea Uniunii Europene, relateaza
BBC News.
"In urmatoarele saptamani vom anunta un program pentru readucerea deficitului bugetar in limitele acceptate in zona euro", a declarat Brian Cowen, premierul irlandez.
La randul sau, Jean-Claude Juncker, liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro, a spus ca sunt gata sa actioneze "cat se poate de rapid", in cazul in care Irlanda va cere ajutor financiar.
Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!De asemenea, un purtator de cuvant al lui Olli Rehn, comisarul european pentru probleme economice si monetare, a precizat ca presiunea asupra Irlandei de a cere sprijin financiar nu vine din partea comisarului, ci din partea "altui jucator".
Saptamana trecuta, pe langa Irlanda, problemele au inceput sa apara si in alte state, precum Portugalia si Spania, ale caror costuri de creditare au crescut simtitor.
Ministrul Finantelor din Portugalia, Fernando Teixeira dos Santos, a declarat ca exista un risc mare ca Portugalia sa fie nevoita sa ceara ajutor international, insa a precizat ca nu exista planuri imediate in acest sens.
Desi intalnirea este de rutina, au inceput deja discutii la nivel inalt, inclusiv cu presedintele Comisiei Europene,
Jose Manuel Barroso, dar si cu Olli Rehn. Potrivit unor surse, oficialii europeni se tem ca, daca vor astepta mai mult timp, Irlanda va ajunge in situatia disperata in care se gasea Grecia inainte sa primeasca ajutorul financiar de 110 miliarde de euro.
Irlanda a inceput sa aiba mari probleme financiare din 2008, dupa ce piata imobiliara s-a prabusit. Preturile proprietatilor imobiliare au scazut cu 50 - 60 la suta, iar creditele neperformante s-au acumulat in portofoliul bancilor.
Guvernul din Dublin a promis Uniunii Europene sa reduca deficiul bugetar de la 12 la suta din
produsul intern brut la 3 la suta, pana in 2014.