Optimismul spaniolilor invinge criza. Economistii ii aduc cu picioarele pe pamant

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 18:17
1692 citiri
Optimismul spaniolilor invinge criza. Economistii ii aduc cu picioarele pe pamant
Foto: mint.com

Spaniolii anunta victoriosi ca Europa a scapat de criza datoriilor si ca increderea a fost restabilita in urma testelor de stres la care au fost supuse bancile. Optimismul lor este, insa, contrazis de banci si de marii economisti ai Europei care amintesc de revenirea economica dificila care urmeaza si care va fi ingreunata tocmai de masurile de austeritate luate de guverne.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a declarat intr-un interviu acordat Wall Street Journal ca datoriile suverane nu mai reprezinta o problema pentru tarile din zona euro si ca, in continuare, e nevoie de o colaborare puternica intre guverne pentru a evita repetarea ei.

Principala lectie pe care Zapatero spune ca a invatat-o Europa din aceasta criza este nevoia de mai multe politici monetare, el afirmand ca una singura nu este de ajuns pentru toate cele 27 de tari.

De asemenea, spune premierul spaniol, Uniunea Europeana are nevoie de o mai mare convergenta in ceea ce priveste relansarea competitivitatii si de principii mai puternice pentru executarea unor politici economice si fiscale echilibrate.

Incercand sa convinga cativa sefi de companii importante americane sa investeasca in tara sa, premierul spaniol a mai spus si ca tara sa prezinta acum mai multa incredere datorita testelor la care au fost supuse bancile si a eforturilor vizibile de reducere a deficitului.

El si-a reiterat angajamentul de reforma economica si ficala si de reducere a deficitului bugetar de la 9,3% cat este estimat in acest an, la 6% in 2011 si apoi la 3% in urmatorul an. De asemenea, Zapatero vrea sa scada cheltuielile ministerelor cu 15-16% anul viitor.

Primele semne pozitive ale masurilor lui Zapatero par sa se vada deja. Bancile locale au reinceput sa se imprumute de pe pietele interbancare, iar cererea pentru emisiunile de obligatiuni ale Madridului a crescut.

Economistii cred ca austeritatea submineaza revenirea economiei

Totusi, exact aceste planuri ar putea sa fie problema care ii sperie pe investitori si descurajeaza consumul. Economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, spune ca eforturile guvernelor din Europa de a-si reduce deficitele bugetare submineaza revenirea economica a regiunii.

"Daca Europa va merge in continuare pe acelasi drum, adica al masurilor de austeritate, rezultatul va fi o incetinire a cresterii, adica o scadere a veniturilor din taxe, iar estimarile facute vor dezamagi", a declarat recent Joseph Stiglitz. "Cand se va intampla asta, pietele vor reactiona. Aceasta abordare a austeritatii are un risc ridicat de dezamagire a pietelor", a adaugat el.

De aceeasi parere este si fostul economist sef al Bancii Mondiale."Daca exagerezi, cresc sansele ca revenirea economiei, fragila si in Marea Britanie ca si in Romania, sa fie subminata. Nu este usor de facut, dar situatia datoriilor excesive este o realitate si trebuie sa rezolvam aceasta problema", a spus Alan Roe intr-un interviu acordat ziarului Capital.

El a adaugat si ca toata lumea a invatat ceva, asa cum spune acum si premierul Zapatero, dar cu siguranta criza se va repeta.

"Eu am trecut deja prin cinci-sase crize, si de fiecare data, imediat ce economia isi revine, politicienii spun 'asta nu trebuie sa se intample din nou'. Sase ani mai tarziu, apare o criza doar usor diferita de precedenta si ii auzi din nou: 'asta nu trebuie sa se mai intample niciodata'", a explicat el.

Optimismul nu a ajuns nici la Bruxelles si nici la FMI

Si economistii de la Bruxelles se asteapta la performante slabe din partea tarilor europene, ei prognozand "o crestere moderata" in cea de-a doua jumatate a anului, de 2 procente anualizat in trimestrul trei si de 1,2 procente anualizat in trimestrul patru, in scadere fata de cresterea de 4 procente din trimestrul doi.

In ciuda unei incetiniri evidente, prognozele sunt in continuare pozitive fata de cele din luna mai, in special in cel de-al treilea trimestru, care a fost revizuit pozitiv cu 0,8 procente pana la o crestere de 2 procente. Spania lui Zapatero primeste, insa, prognoze negative, urmand sa se contracte, in trimestrul curent, cu 0,4 procente anualizat, inainte de a se intoarce pe crestere in lunile finale ale acestui an.

Economia va fi cu 0,3 procente mai mica la finele anului 2010, comparat cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce este, oricum, mai bine decat se prognoza in mai.

Si FMI a avertizat saptamana trecuta ca, desi procesul de revenire a economiei mondiale va continua, acesta va trece printr-o faza mai grea la sfarsitul anului 2010 si respectiv in cursul primului semestru din 2011. Fondul nu a oferit inca niste previziuni concrete, acestea fiind asteptate pentru inceputul lunii octombrie.

"Exista riscul sa inregistram o crestere economica mai slaba decat am prevazut, iar incertitudinile cu privire la pietele financiare constituie un motiv particular de neliniste", se arata intr-o nota trimisa de FMI tarilor membre G20.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Europa criza datoriilor, #Spania criza datoriilor, #Europa criza economica, #Europa revenire economica , #criza financiara