Papa denunta adancirea inegalitatilor sociale din cauza crizei financiare

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 23:48
1418 citiri
Papa denunta adancirea inegalitatilor sociale din cauza crizei financiare
Foto: Arhiva

Papa Benedict al XVI-lea a denuntat, luni, in traditionalul sau discurs de inceput de an in fata corpului diplomatic, adancirea inegalitatilor sociale din cauza crizei financiare.

"Daca diferenta dintre dobanzile financiare reprezinta o preocupare, diferentele crescande dintre un mic numar de oameni, in continuare mai bogat, si un mare numar, iremediabil mai sarac, ar trebui sa provoace mahnire", a estimat Papa in acest discurs, in care au fost prezentate coordonatele si prioritatile Sfantului Scaun.

"Este vorba, intr-un cuvant, sa nu ne resemnam in fata discrepantei in plan social, in timp ce luptam impotriva celei din plan financiar", a declarat Suveranul Pontif in fata ambasadorilor din lumea intreaba reuniti in Sala Regia a Palatului Apostolic de la Vatican.

Criza economica si financiara actuala s-a amplificat, "deoarece profitul a fost prea des ridicat in valoare absoluta, in detrimentul muncii, si pentru ca lumea s-a aventurat, fara retinere, pe calea mai degraba a unei economii financiare decat a uneia reale", a denuntat Papa.

Suveranul Pontif a estimat drept urgenta pregatirea liderilor in spirit de responsabilitate, indeosebi a celor din Uniunea Europeana, invitandu-i sa monitorizeze "alegerile dificile", dar promitatoare: "Uniunea Europeana are nevoie, de asemenea, de reprezentanti clarvazatori si calificati pentru a face alegeri dificile, care sunt necesare pentru redresarea economiei sale si pentru a pune baze solide pentru dezvoltarea sa".

"Singure, unele tari vor merge probabil mai repede, dar, impreuna, toti vor merge desigur mai departe", a afirmat Papa in apelul sau la coeziune in Uniunea Europeana si in critica sa fata de tentatiile de izolare si de renuntare la solidaritate cu tarile cele mai sarace.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Papa Benedict XVI, #saracie Europa, #criza financiara , #criza financiara