Portugalia, cea mai dura austeritate din ultimii 50 de ani - Presa internationala

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 17:08
1898 citiri
Portugalia, cea mai dura austeritate din ultimii 50 de ani - Presa internationala

Portugalia adopta cele mai dure masuri de austeritate din ultimii 50 de ani pentru a intruni conditiile impuse de UE si FMI; autoritatile zonei euro sunt in conflict puternic cu reprezentantii FMI din cauza predictiilor pesimiste pe care FMI le face cu privire la evolutia sistemului bancar european - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.

Portugalia a anuntat noi masuri de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar pana aproape de 0 in urmatorii 5 ani, guvernul fiind dispus sa adopte pentru realizarea acestui scop cele mai mari reduceri ale cheltuielilor din ultimii 50 de ani.

Ministrul de Finante portughez, Vitor Gaspar, a declarat ca reducerile planificate pana in 2015 sunt fara precedent in istoria recenta a tarii, informeaza Financial Times.

Strategia indica modul in care coalitia guvernamentala de centru-dreapta intentioneaza sa realizeze reducerile ambitioase de deficit, stabilite in cadrul acordului cu UE si FMI, in momentul in care acestea au intervenit financiar - cu 78 miliarde de euro - pentru sprijinirea economiei Portugaliei.

De asemenea, se va introduce o "taxa de solidaritate", aplicata pe cele mai mari venituri personale sau corporatiste, o masura similara cu taxa pe bogatie despre care s-a discutat si in alte tari ale zonei euro. Salariile publice vor fi inghetate in 2012 si 2013, numarul angajatilor la stat va fi redus, iar platile sociale vor fi reduse cu 0,6 procente din PIB.

Multi economisti privesc cu temeri aceste masuri si anii de austeritate dura, intrucat aceasta ar putea afecta cresterea economica pe o perioada mai lunga. Consolidarea fiscala nu inseamna mai nimic fara crestere economica, iar cresterea economica este afectata puternic de masurile de austeritate, considera analistii.

Autoritatile portugheze incearca, de asemenea, sa introduca limite constitutionale pentru datoria de stat maxima, dar si pentru deficitul public, similar sistemului din SUA, masura ce va fi bine primita de catre partenerii europeni ai Portugaliei.

Agentia de rating Fitch a declarat ca este posibil ca Portugalia sa evite restructurarea sau falimentul datoriei, insa nu se stie daca investitorii pot sa-si recastige increderea in curand. Consolidarea finantelor publice prezinta riscuri semnificative pentru sistemul bancar portughez, care ar putea avea nevoie de "recapitalizare si injectare de rezerve de lichiditati", din partea Bancii Centrale Europene.

Produsul intern brut portughez va continua sa se contracte in acest an si anul viitor, apoi tara va reveni la cresterea economica in 2013, conform estimarilor anuntate, miercuri, de guvern.

Guvernul se asteapta ca economia sa scada in acest an cu 2,2% si cu 1,8% in 2012, dar sa creasca cu 1,2% in 2013, cu 2,5% in 2014 si 2,2% in 2015.

FMI si zona euro, in conflict pe estimari

Conducerea Fondului Monetar International a intrat intr-o puternica disputa cu autoritatile zonei euro prin emiterea unor estimari care arata problemele masive existente in contabilitatea bancilor din zona euro, determinate de detinerea titlurilor de stat europene care au devenit foare problematice.

Analizele, discutate de catre conducerea FMI de la Washington, au fost vehement respinse de catre Banca Centrala Europeana si de catre guvernele din zona euro, care le considera partiale si inselatoare, informeaza Financial Times.

FMI-ul a folosit metode specifice pentru a face o estimare cu privire la evolutia titlurilor de stat emise de catre Grecia, Irlanda si Portugalia, in primul rand, dar si cele emise de catre Italia, Spania si Belgia.

Desi analiza FMI ar putea fi revizuita, oficialii considera ca aceasta indica o scadere in valoarea de piata a acestor titluri de stat, ceea ce va reduce valoarea portofoliului bancilor europene cu intre 10 si 12 procente. Acest fapt ar ptuea fi augmentat de detinerile bancilor europene in alte banci europene, ceea ce ar putea naste un cerc vicios al deprecierilor si decapitalizarilor.

BCE-ul si guvernele din zona euro au respins aceste estimari. Printre contraargumentele aduse a fost si cel legat de faptul ca estimarea ia in calcul doar acele titluri care au tendinta de depreciere, ignorand insa titlurile care se apreciaza, cum este cazul titlurilor de stat germane.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#criza financiara, #conflict FMI zona euro, #sistem bancar european, #austeritate Europa , #criza financiara