Ziare.com

Presa internationala - China e atinsa de criza prin ieftiniri ale produselor

de Brandusa Stefanescu
Marti, 10 Martie 2009, ora 08:59

   

Presa internationala - China e atinsa de criza prin ieftiniri ale produselor
In China, deflatia la nivelul consumatorilor a crescut pentru prima data in ultimii 6 ani, oferind posibilitatea bancii centrale de a opera noi reduceri ale dobanzii cheie.

Indicele preturilor de consum a scazut cu 1,6 procente in februarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conformitate cu prognozele si in ciuda estimarilor guvernamentale, anunta CNBC.

Totusi, scadere indicelui nu este atat de puternica pentru ca baza de comparatie o reprezinta anul 2008 cand preturile la consumator au atins niveluri record pentru ultimii 12 ani, crescand cu 8,7 procente, in conditiile in care costurile alimentelor, petrolului si materiilor prime s-au marit.

"Deflatia, desi este o amenintare reala, se poate sa fie un fenomen temporar", a declarat Jing Ulrich, analist al J.P. Morgan Hong Kong. "Credem ca guvernul chinez poate lua cateva masuri pentru a evita o perioada prelungita de deflatie. Printre acestea, reducerea dobanzii cheie, dar si micsorarea depozitelor minime obligatorii ale bancilor. De asemenea, pot fi adoptate masuri suplimentare de stimulare a consumului".

Principala ingrijorare a economistilor este ca procesul deflationist se va intensifica, in ciuda planului de stimulare a economiei, in valoare de 4 trilioane de yuani (585 miliarde de dolari), deoarece economia este incarcata cu capacitati de productie care depasesc cu mult posibilitatile de absorbire actuale, in conditiile crizei economice.

In stransa legatura cu scaderea preturilor la consumator, in China a scazut si pretul locuintelor, informeaza Bloomberg.

Scaderea cea mai puternica, de 15 procente, a fost inregistrata in regiunea in care erau active fabricile care produceau pentru export si care, urmare a scaderii cererii la nivel mondial, a trebuit sa inchida fabrici.

Scaderea preturilor locuintelor reflecta incercarea dezvoltatorilor imobiliari de a atrage cumparatorii intr-o economie care, desi anul trecut devenea a doua economie a lumii, se confrunta cu scaderi record ale exporturilor. Totusi, vanzarile de locuinte au crescut in februarie dupa ce, in luna ianuarie, pietele au fost inchise ca urmare a Anului Nou Chinezesc.

China Vanke, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a declarat ca vanzarile au crescut in februarie cu 150 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestere cu 19 procente in ianuarie.

Totusi, aproape 40 de procente dintre fabricile din Guangdong - ceea ce reprezinta aproximativ 12 procente din PIB-ul Chinei - au prelungit perioada de sarbatoare datorita situatiei internationale, suspendand, in felul acesta, productia.

Analistii se asteapta ca preturile sa atinga nivelul minim in 2009, desi nu in prima jumatate a anului.

Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 6,8 procente in cel de-al patrulea trimestru, insa exporturile au scazut cu 17,5 procente in ianuarie, ca urmare a scaderii cererii europene si americane.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1233 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Saracii chinezi

imi dau seama ce dezamagiti oe fi.Cred ca criza dele noi este din cauza ca marilor companii li sa redus impozitele de catre guv,Tariceanu.O alta cauza e scaderea pretului la petrol,pentruca la 148 dolari pe baril nu s-a plans nimeni.

 

Saracii chinezi

imi dau seama ce dezamagiti oe fi.Cred ca criza dele noi este din cauza ca marilor companii li sa redus impozitele de catre guv,Tariceanu.O alta cauza e scaderea pretului la petrol,pentruca la 148 dolari pe baril nu s-a plans nimeni.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor