Presa internationala - Criza din Grecia risca sa se raspandeasca in UE

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 11:08
2232 citiri
Presa internationala - Criza din Grecia risca sa se raspandeasca in UE

Criza financiara din Grecia a zguduit moneda unica europena intr-un mod si mai intens marti, cand ratingul Portugaliei a fost scazut, iar cel al Greciei a ajuns la nivelul de junk.

Pietele de actiuni au reactionat negativ la aflarea vestii, cu atat mai mult cu cat sporeste riscul ca aceasta criza sa se raspandeasca la nivelul intregului continent, informeaza Associated Press.

Agentia de rating Standard & Poor's a trimis unde de soc pe pietele financiare imediat dupa ce a anuntat scaderea ratingului celor doua tari si a avertizat detinatorii de titluri de stat grecesti ca ar putea suporta pierderi masive in situatia in care datoria Greciei se va restructura.

Totusi, acest fapt nu este o surpriza - treptat, acest risc a fost asimilat de catre piete, chiar dupa ce Grecia a solicitat ajutorul financiar de 45 de miliarde euro de la FMI si statele membre ale zonei euro.

Grija cea mai mare insa este legata de riscul ca situatia din Grecia sa se raspandeasca si la celelalte tari din zona euro.

Germania, care este de facto sursa de bani a Europei, poate suporta financiar salvarea unei tari, cum este cazul Greciei. Problema apare insa daca situatia din Grecia se repeta si in alte tari precum Portugalia sau Spania.

Criza actuala ameninta moneda unica si creste costurile de finantare ale guvernelor - la raspandirea vestii legate de coborarea ratingului pentru cele doua tari, euro a pierdut in valoare aproape 1 procent in fata dolarului american, ajungand aproape de minimul ultimelor 8 luni.

De asemenea, actuala criza a afectat si relatiile dintre statele zonei euro, in conditiile in care Germania a refuzat sa acorde sprijin Greciei fara a impune conditii si termeni foarte stricte.

Totusi, multi investitori considera ca Grecia va avea fonduri suficiente pentru e evita falimentul in urmatoarele saptamani.

Atat Standard & Poor's, cat si ministrul grec de Finante au insistat pe faptul ca tara va avea suficienti bani pentru a face plata dobanzilor pentru titlurile de stat vandute, la urmatoarea transa care va avea loc pe 19 mai.

Insa chiar daca reuseste aceasta plata, Grecia se confrunta cu un program de austeritate cu standarde de viata drastic reduse pentru cetateni - Standard & Poor's a avertizat ca este improbabil ca economia Greciei sa mai ajunga la fel de puternica precum a fost in 2008, in urmatorul deceniu.

"Ultimele ajustari aduse situatiei Greciei arata ca sansele ca aceasta problema sa se rezolve fara restructurarea datoriilor sunt puternic diminuate", a declarat Diego Iscaro, senior economist la HIS Global Insight.

Ca si in criza financiara ce a urmat colapsului Lehman Brothers in 2008, investitorii din intreaga lume se tem cu privire la cine detine mai multe titluri de debit, in ce proportie si in ce fel aceste detineri afecteaza stabilitatea globala.

Ambele guverne au impus reduceri bugetare, impotriva rezistentei politice a sindicatelor. Totusi, pietele s-au aratat sceptice cu privire la eficienta acestor reduceri pentru a pune situatia financiara in ordine.

Primul ministru grec, George Papaconstantinou, a explicat ca aceasta scadere a ratingului "nu afecteaza starea reala a economiei noastre, nici situatia fiscala, nici viitoarele negocieri care se prezinta foarte optimist si care ar putea fi definitivate in urmatoarele cateva zile".

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...