Presa internationala - Germania vede semnele stabilizarii economice

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 08:50
2138 citiri
Presa internationala - Germania vede semnele stabilizarii economice

Exporturile germane si consumul la nivelul companiilor au tarat economia cea mai puternica a Europei in cea mai dura recesiune din perioada post-belica.

Exporturile au scazut cu 9.7 procente din cel de-al patrulea trimestru iar investitiile la nivelul companiilor au scazut cu 7.9 procente, conform informatiilor statistice oferite de autoritatile germane si citate de Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Germaniei a scazut cu 3.8 procente fata de cele trei luni anterioare, confirmand estimarile initiale facute pe 15 mai. Scaderea este cea mai brusca scadere trimestriala din toata perioada in care PIB-ul s-a calculat trimestrial.

Cea mai dura recesiune globala din perioada post-belica a afectat masiv dependenta Germaniei de exporturi fortand companiile sa reduca productia si sa disponibilizeze din angajati.

Guvernul va cheltui aproape 82 miliarde de euro pentru a lupta impotriva crizei iar Banca Centrala Europeana a redus costurile imprumuturilor pana la niveluri minime istoric. Increderea in mediul de afaceri din Germania a crescut pentru a doua luna consecutiv in Germania iar investitorii au devenit la randul lor mai optimisti sugernad faptul ca panta descendenta a economiei se apropie de limita inferioara.

"Indicatorii recenti arata ca ceea ce a fost mai rau a trecut deja", explica Carten Brzeski, economist la ING Groep NV in Brouxelles. "Economia germana sr trebui sa se stabilizeze in trimestrele urmatoare, sustinuta fiind de politica monetara agresiva a Bancii Centrale Europene si de pachetele guvernamentale de stimuli economici. O recuperare in adevaratul sens, la nivel global, se va materializa in 2010".

Aceasta in conditiile in care asteptarile guvernului german sunt ca economia sa se contracteze anul acesta cu 6 procente.

Consumul la nivelul consumatorilor individuali a crescut totusi cu 0.5 procente in primul trimestru al anului, chiar daca veniturile disponibile medii, la nivelul gospodariilor s-au depreciat cu 0.9 procente.

Eckhard Cordes, presedinte al Metro AG, a declarat ca lantul de magazine pe care il conduce si care este cel mai mare retailer din Germania "nu ia parte la criza economica". A adaugat, de asemenea, ca va iesi din recesiune cu profit.

Totusi, investitile companiilor in masinarii si echipamente au scazut cu 16.2 procente iar cheltuielile cu constructiile au inregistrat un declin de 2.6 procente. Importurile au scazut cu 5.4 procente inprimele trei luni ale anului, ceea ce inseamna aproape jumatate procentul care reprezinta scaderea exporturilor, astfel incat exporturile nete reduc PIB-ul cu 2.2 procente.

Producatorii de lux sunt primii afectati de aceasta situatie. Bayerische Motoren Werke AG, cel mai mare producator mondial de masini de lux, cu sediul in Munchen, a recunoscut ca 2009 va fi un an "competitiv". Ca si alte grupuri industriale din sectorul produselor de lux, printre solutii se afla si reducerea costurilor cu mana de lucru cu pana la 250 de milioane de euro.

Exista insa semne ale stabilizarii economice. Increderea, la nivel european, in viitorul economiei a crescut pentru prima oara in 11 luni in aprilie iar efectele recesiunii in industrie s-au domolit pentru a treia luna consecutiv, in mai.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Germania, #recesiune, #stabilizare economica, #criza financiara, #statistici , #criza financiara