Presa internationala: Masuri concrete impotriva crizei euro

Luni, 10 Mai 2010, ora 11:33
1384 citiri
Presa internationala: Masuri concrete impotriva crizei euro

Autoritatile globale au anuntat actiuni coordonate menite sa combata escaladarea tensiunilor din pietele financiare, determinate de raspandirea la nivel mondial a temerilor legate de datoria publica.

Banca Cetrala Europeana a anuntat luni dimineata ca va interveni in pietele de bonduri guvernamentale si, impreuna cu Rezerva Federala si alte banci centrala, va reactiva facilitatile de marire a lichiditatii pe dolarul american, informeaza Financial Times.

De asemenea, Uniunea Europeana si FMI au aprobat infiintarea unui fond de urgenta in valoare de 720 miliarde euro, bani meniti sa creasca stabilitatea zonei euro, sub forma garantiilor pentru imprumuturi si imprumuturi efective.

"Este soc si groaza partea II si in 3-D, cu buget mult mai mare si o gama de efecte speciale", a descris plastic situatia Marco Annunziata, economist sef la Unicredit.

Reactia initiala la stirea legata de acest pachet de sprijin in sedintele bursiere asiatice a fost favorabila, euro castigand aproape 2 procente impotriva dolarului american si 3 procente impotriva yenului. De asemenea, indicii bursieri asiatici au crescut cu aproximativ 1.3 procente la aflarea vestii legate de masurile europene.

Decizia BCE de a cumpara bonduri guvernamentale si active private pentru a relaxa tensiunile din piata, marcheaza un moment istoric pentru institutia din Frankfurt. Initial s-a opus unor masuri care incetoseaza diferenta dintre politica monetara si cea fiscala. Nu a fost fixata nicio limita pentru nivelul achizitiilor insa BCE a declarat ca obiectivul este acela de a "remedia disfunctionalitatile titlurilor de valoare", mai degraba decat de a sprijini guvernele aflate in dificultate".

Achizitiile vor fi "sterilizate", extra-lichiditatea fiind reabsorbita pentru a preveni riscul de inflatie. BCE va reintroduce de asemenea oferte nelimitate pentru lichiditate la termen de trei si sase luni.

Intre timp, schema de stabilitate agreata de catre ministrii de Finante ai UE si de catre oficialii de top, dupa 12 ore de negocieri la Brouxelles, consta in garantii de stat pentru imprumuturi in valoare de pana la 440 miliarde euro, bani pusi la dispozitie de catre membrii zonei euro.

Erk Nielsen, economist sef la Goldman Sachs, a declarat ca pachetele de sprijin sunt impresionante.

"Comparand cu orice, fata de nivelul de finantare de care are nevoie sudul Europei, este oferta considerabila".

UE a decis cresterea cu 60 miliarde a facilitatii legate de balanta de plati utilizata in 2008 pentru a sprijini Letonia, Ungaria si Romania. Aceasta facilitate va fi marita cu 110 miliarde euro, Comisia Europeana obtinand banii din pietele financiare, folosind bugetul pe un an, in valoare de 141 miliarde euro, drept colateral la acest imprumut. Orice sprijin acordat va purta conditii impuse de catre FMI.

Eforturile UE au fost apreciate de catre presedintele american Barack Obama care a solicitat cancelarului german, Angela Merkel, o urgentare a acestora iar presedintelui francez asigurarea ca UE "va face tot ceea ce este necesar pentru a reface increderea in pietele financiare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#criza Grecia, #efecte criza Grecia, #criza UE, #depreciere euro, #efecte recesiune globala , #criza financiara