Presa internationala - Noi restrictii pentru bonusurile bancilor

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 12:21
1322 citiri
Presa internationala - Noi restrictii pentru bonusurile bancilor

Bancile din Marea Britanie ar putea fi fortate sa publice detaliile legate de bonusurile garantate ale angajatilor, dupa ce un grup de supraveghetori ai pietei au declarat ca recompensele din firmele financiare trebuie sa fie transparente astfel incat o viitoare criza bancara sa poata fi evitata.

Angajatii din domeniul financiar ar urma sa aiba bonusurile corelate cu performanta pe termen lung, conform unui document consultativ emis de catre comitetul Basel pentru supraveghere bancara, informeaza The Guardian.

Comitetul a declarat ca supraveghetorii dar si actionarii ar trebui sa aiba un acces sporit la informatii cu privire la modul in care bancherii sunt platiti dar si cu privire la riscurile la care se expun institutiile financiare care platesc bonusuri garantate.

Propunerea vine ca urmare a discutiilor purtate de G20 dar si in parlamente individuale privind modalitatile de limitare a platilor excesive dar si posibilitatea ca bonusurile sa incurajeze apetenta pentru risc. Cele mai multe tari au refuzat sa implementeze reforme fundamentale care sa limiteze platile din banci, preferand sa astepte adoptarea unor reguli valabile pentru toate bancile.

"Comitetul considera ca aceste reguli in plus adaugate regulilor pilonului trei cu privire la remuneratie vor sprijini o disciplina a pietei mai eficienta si vor permite participantilor la piata sa evalueze calitatea compensatiilor dar si calitatea sprijinului pentru strategia firmei si expunerea la riscuri", se arata in documentul comisiei.

Bancile vor fi de asemenea obligate sa faca public numarul si cantitatea totala a bonusurilor garantate si platite in timpul anului fnanciar dar si cantitatea totala a compensatiilor acordate.

Comitetul de la Basel este compus din reprezentanti ai ancilor centrale si se intalnesc in sediile de la Geneva ale BIS (Bank of International Settlements). A devenit tinta criticilor la inceputul crizei financiare pentru esecul in incercarea de monitorizare a imprumuturilor, din ale caror esecuri a aparut criza financiara si proximitatea esecului pentru intregul sistem financiar.

Saptamana trecuta Goldman Sachs a raspuns acuzelor cu privire la rolul sau in criza financiara prin stabilirea unui plan de bonusuri pe termen lung, care pastreaza banii lichizi si actiunile ca metode preferate de compensatie insa permite companiei sa-si ia inapoi banii daca angajatii se expun prea multor riscuri.

Bancile non-US au beneficiat de pe urma fondurilor de urgenta FED

Unele dintre cele mai puternice banci la nivel mondial au profitat de pe urma facilitatii de creditare pusa la dispozitie de catre Rezerva Federala americana pentru a intari increderea in sistemul financiar global.

Peste jumatate din sumele acordate imprumut de catre FED - cele mai mari din cadrul programului anti-criza - au mers catre banci straine. Detaliile cu privire la variatele utilizari ale banilor se adauga la criticile politice deja puternice la adresa FED, informeaza Financial Times.

Fondul a fost organizat in decembrie 2007 pentru a facilita accesul la credite pe o luna pentru unele banci stabile care insa erau in criza momentana de lichiditate. In august 2008 acelasi fond a inceput sa ofere imprumuturi pe 3 luni. Desi fondul era menit bancilor din sistemul american, acesta a fost folosit masiv si de catre banci din afara jurisdictiei SUA.

In vara lui 2008 Toronto-Dominion of Canada - banca ce in mod normal nu putea accesa imprumuturi puse la dispozitie de catre statul american - imprumuta 1 miliard de dolari din acest fond, la dobanzi de 2% si 2.5%. Pentru aceste imprumuturi a folosit colateral - garantii - de cea mai slaba calitate, obtinand astfel cele mai mari dobanzi la imprumut - insa chiar si acestea erau suficient de mici pentru a permite realizarea de profituri.

Presedintele Toronto-Dominion of Canada explica ca utilizarea acestui fond era optiunea fireasca chiar daca banca sa nu avea probleme de lichiditate. "Nu era modalitatea prin care faceam bani. Dar faci un dolar de aici, un dolar de acolo... Ce diferential de dobanda obtii daca acorzi credite de 1 miliard de dolari?" declara Ed Clark, presedinte Toronto-Dominion of Canada.

FED-ul nu a facut comentarii cu privire la aceste informatii ajunse in presa. A indicat doar faptul ca era un fond de urgenta cu menirea de a asigura lichiditate si ca toate imprumuturile acordate au fost platite cu dobanda integrala.

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
#bonusuri banci, #restrictii plati banci, #utilizare abuziva fonduri banci, #efecte criza financiara , #criza financiara