Presa internationala - Nori negri financiari, deasupra Irlandei

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 11:15
1949 citiri
Presa internationala - Nori negri financiari, deasupra Irlandei

Irlanda a avertizat comunitatea internationala joi cu privire la pericolul prezentat de cresterea costurilor la care se poate finanta pe pietele financiare iar Uniunea Europeana a luat act de acest avertisment, declarandu-se pregatita sa actioneze daca situatia se va inrautati.

Oficialii europeni monitorizeaza indeaproape miscarile financiare ale Irlandei insa au negat pentru a doua oara faptul ca Dublinul ar incerca sa acceseze fonduri de ajutor, in incercarea de a evita o perceptie din partea investitorilor similara cu cea din Grecia, de la inceputul anului, informeaza Reuters.

Spre deosebire de Grecia, Irlanda dispune de suficienti bani pentru a-si acoperi cheltuielile pana la mijlocul anului viitor, ceea ce inseamna ca o criza de lichiditati nu este iminenta.

Totusi, un numar de economisti intervievati de Reuters s-au aratat sceptici cu privire la viitorul economiei irlandeze, precizand faptul ca este putin probabil sa reziste pana la finalul lui 2011 fara sprijin financiar extern.

Temerile investitorilor sunt sporite si de catre perspectivele noului mecanism de salvare a economiilor care se gasesc in probleme financiare, mecanism care imparte riscul atat statelor UE cat si investitorilor privati.

Desi Germania a precizat in mod clar ca mecanismul nu se va aplica debitelor existente, planul a speriat totusi pietele, determinand un efect de domino care se rasfrange asupra membrilor periferici ai zonei euro.

Liderii japonezi se intalnesc cu cei rusi pentru a rezolva disputele teritoriale

La nici doua saptamani dupa vizita presedintelui Medvedev pe insule rusesti revendicate de catre Japonia, urmeaza sa aiba loc o intalnire intre presedintele rus si primul ministru japonez, Naoto Kan, pentru a discuta situatia disputelor teritoriale.

Totusi, autoritatile rusesti au anuntat ca pozitia Moscovei ramane neschimbata in problema insulelor, informeaza France24.

"In timpul vizitelor de acest fel, pozitia Rusiei este, in mod traditional, de neschimbat", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Natalia Timakova.

Medvedev va participa la summitul Asia-Pacific Economic Cooperation dupa intalnirea cu premierul nipon.

Rusia a determinat un conflict diplomatic la nivel inalt dupa ce presedintele rus a vizitat insulele Kuril, revendicate de catre Japonia de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial pana in prezent - teritorii care au impiedicat semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari dupa razboi, astfel incat, in prezent, cele doua state sunt, oficial, inca in razboi.

Statele Unite apara dolarul, la intalnirea G20

Statele Unite sunt fortate sa-si apere politica cu privire la propria moneda, in cadrul intalnirii G20 care are loc in Coreea de Sud.

China a criticat dur politica monetara a SUA, declarand ca aceasta politica relaxata are efect destabilizator asupra economiei globale, noteaza Financial Times.

Zhang Tao, director al departamentului international al Bancii Populare a Chinei, a declarat ca Statele Unite "n-ar trebui sa-i forteze pe altii sa se trateze pentru boala proprie" si ca actiunea FED-ului a determinat "o puternica ingrijorare" pe tot mapamondul.

Presedintele Obama a facut dese presiuni asupra presedintelui chinez pentru a permite o mai mare flexibilitate in cursul de schimb al yuanului chinezesc. Insa oficialii chinezi ai reiterat linia pe care au mers in ultima vreme, precizand ca aprecierea monedei va fi una graduala.

Propunerea americana de a se impune limite fixe pentru deficitele si excedentele de cont curent - care reflecta relatiile comerciale internationale - a fost intampinata cu rezistenta de China, detinatoarea celui mai mare excedent de cont curent dintre toti membrii G20.

Angela Merkel, cancelarul german, a explicat ca G20 va fi dea acord cu o mai mare coordonare insa nu cu "puncte de vedere statice, mecanice".

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza financiara Irlanda, #economii periferice UE, #conflict Rusia Japonia, #tensiuni intalnire G20 , #criza financiara