Presa internationala - Spania, urmatoarea tinta a speculatorilor

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 11:04
2703 citiri
Presa internationala - Spania, urmatoarea tinta a speculatorilor

Seful Fondului Monetar International s-a alaturat unui cor de voci oficiale care incearca sa linisteasca temerile manifestate de pietele financiare, atat in privinta zonei euro, cat si in privinta "fragilitatii" financiare a Spaniei, declarand ca este "foarte increzator" in privinta perspectivelor Spaniei.

Dominique Strauss-Kahn, directorul executiv al FMI, a solicitat vineri in mod public ca guvernele nationale sa faca tot posibilul pentru reducerea cheltuielilor bugetare si a comentat strategiile de a reface increderea investitorilor in banci prin publicarea de "stress - teste" - testarea rezistentei institutiei financiare la diverse socuri financiare - pentru bancile reprezentative, informeaza Financial Times.

Aparand impreuna cu Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru al Spaniei, dupa o intalnire in Madrid, Strauss-Kahn a anuntat sprijin pentru reformele guvernului spaniol in piata muncii, reforme care au intalnit o rezistenta puternica populara. A explicat ca aceste schimbari vor contribui la cresterea economica pe termen lung.

"Sunt foarte increzator in perspectivele pe termen mediu si lung ale economiei spaniole, dat fiind faptul ca sunt facute actiunile care trebuiau facute", a declarat Strauss-Kahn.

Mesajul sau face parte dintr-o strategie prin care increderea investitorilor in zona euro trebuie refacuta, mai ales dupa ce unele informatii ajunse in presa germana sugerau ca Spania va avea nevoie de interventia FMI cu un fond de salvare in valoare de 750 miliarde euro.

S-a sugerat chiar si faptul ca vizita in Spania a directorului FMI ar avea ca scop discutarea pachetului de interventie.

Aceste informatii, negate in Madrid si in alte capitale, au marit tensiunile intre Spania si Germania ridicand, drept consecinta, costurile la care Spania se poate imprumuta pe pietele internationale, desi presiunea in aceste piete s-a micsorat in ultimele cateva zile.

Zapatero, intrebat cu privire la recentele "atacuri" la adresa Spaniei, a declarat ca toate masurile luate de catre guvernul sau sunt menite sa intareasca increderea investitorilor.

O problema nerezolvata pentru zona euro este recenta lipsa de acces pentru bancile spaniole si nu numai la intregul pietelor financiare, lasandu-le astfel intr-o dependenta sporita fata de lichiditatile Bancii Centrale Europene.

Acceptand publicarea "stress - testelor" pentru banci, UE spera sa calmeze temerile investitorilor cu privire la bancile europene si sa dezghete finantarea de pe pietele financiare internationale.

Conform oficialilor guvernului spaniol, "stress - testele" vor arata ca Santander si BBVA, cele mai mari doua banci spaniole, sunt cele mai robuste banci din Europa. Totusi, analistii bancari considera ca majoritatea bancilor comerciale spaniole si bancile pentru economii raman sub povara unor credite ipotecare riscante si depind de creditori germani si de alte nationalitati pentru finantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#FMI criza financiara, #FMI efecte criza Spania, #speculatori Spania, #efecte recesiune globala , #criza financiara