Presa internationala Un extremist la conducerea sistemului bancar japonez

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 09:08
1567 citiri
Presa internationala Un extremist la conducerea sistemului bancar japonez

Nou numitul prim-ministru japonez de centru - dreapta, Yukio Hatoyama, a numit pentru supervizarea industriei de servicii financiare din Japonia un cunoscut politican cu vederi extremiste, Shizuka Kamei, care a etichetat blobalizarea in stil american ca fiind "legea junglei".

De asemenea, sustine intoarcea la spiritul samurailor si deplange sfasierea Japoniei de catre pietele libere. In varsta de 72 de ani si lider al unui partid din coalitia care a castigat alegerile, Shizuka Kamei va supraveghea vastele servicii financiare japoneze dar si postele, conform AFP.

"Voi face tot posibilul pentru a recladi o Japonie care a fost sfasiata de fundamentalismul pietelor si de economia pietelor libere", a explicat Kamei in fata presei, dupa intalnirea cu cabinetul primului ministru.

Una dintre primele sale declaratii a fost ca va cauta sa ajute micile companii prin acordarea unor amanari la plata imprumuturilor - remarca ce a trimis actiunile din sectorul bancar in jos, in piata bursiera.

Kamei a fost un oponent activ al privatizarii masivului sistem postal japonez - parte din reforma fostului premier Junichiro Koizumi - si este posibil sa actioneze contrar.

"Faptul ca principalul oponent al privatizarii sistemului postal este acum seful postelor sugereaza ca procesul de privatizare va fi, inevitabil, afectat ", a declarat Kyohei Morita, economist la Barclays Capital.

Kamei a explicat, pe de alta parte, ca nu doreste o intoarcere in trecut insa va incerca "sa reconstruiasca servicile postale pentru a revitaliza economiile locale si pentru a ajuta la dezvoltarea societatii si economiei japoneze intr-un mod stabil".

Japonia si-a impartit oficiile postale prin crearea unei noi banci comerciale cu cele mai mari economii, la nivel mondial, pornind astfel un lung proces d eprivatizare care urma sa redefineasca industria financiara japoneza.

In cadrul planului de privatizare, sectorul bancar si cel de asigurari urmau sa fie listate pe piata bursiera undeva intre 2010 si 2017 insa, in acest moment, planul este in asteptare.

Kamei, un fost birocrat de top din Politie, care si-a construit propriul partid, martor al bombardamentului nuclear asupra Hiroshimei, a avut printre insarcinari pe aceea de a urmari extremisti ai Armatei Rosii Japoneze, raspunzatori pentru o serie acte de violenta asupra ambasadelor in anii '70 si '80.

Este, de asemenea, un admirator al revolutiei cubaneze si a scris un manifest impotriva pedepsei cu moartea.

In 2007 l-a sprijinit pe fostul presedinte peruvian, Alberto Fujimori, in incercarea acestuia de a castiga un loc in parlamentul japonez, in vreme ce acesta se gasea in arest la domiciliu in Chile. La momentul respectiv Kamei a sugerat ca Fujimori este o victima a persecutiei politice, descriindu-l ca "ultimul samurai".

Fujimori a fost condamnat in aprilie, anul acesta, la 25 de ani inchisoare pentru abuz impotriva drepturilor omului, din timpul mandatului sau de la inceputul anilor '90.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Kamei, #sistem bancar, #Japonia, #extremism, #criza financiara , #criza financiara