Ziare.com

Previziuni 2013: Default, lait-motivul in Europa

de Constantin Pescaru
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 18:42

   

Previziuni 2013: Default, lait-motivul in Europa
Cuvantul-cheie care va domina economia europeana in 2013 va fi "default", care se va manifesta pe mai multe planuri, scrie CNBC.

Publicatia americana noteaza, insa, ca acest lait-motiv va fi mascat de liderii de pe batranul continent de alte cuvinte, precum "stergerea datoriei" sau "austeritate".

Stergerea datoriei Greciei

Un lucru luat in calcul de oficialii germani este stergerea datoriei Greciei.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Mai exact, valoarea obligatiunilor detinute de guvernele europene si de Banca Centrala Europeana (BCE) va fi redusa cu 75%, fapt ce va scadea in mod semnificativ datoria elena, in timp ce coalitia de la guvernare se chinuie sa atinga tinta de cheltuieli si colectari bugetare impusa de Troika.

Dupa ce Grecia va obtine intelegerea, si alte tari precum Irlanda, Portugalia, Spania si Italia ar putea cere aceleasi facilitati.

Problema pensiilor din sectorul public

Pensiile din sectorul public vor reprezenta un subiect controversat in 2013, avand in vedere ca sunt vazute de mult timp ca o "gaura" pentru finantele publice.

In consecinta, ele ar putea fi renegociate, in cazul in care guvernele isi vor mentine promisiunea de a-si controla mai strict bugetele pe termen scurt, mediu si lung.

Insa asa cum s-a intamplat in Statele Unite, incasarile la bugetele locale au devenit o modalitate de transferare a banilor colectati din taxele locale, de la muncitori, la fosti politisti si pompieri.

Cu toate ca niciun guvern european nu va face nimic concret in acest sens, anul viitor, problema va fi dezbatuta, iar tabara care va pierde va organiza proteste de amploare.

Mai multa austeritate

Ministrul de Finante englez, George Osborne, trebuie sa prezinte in fata Parlamentului de la Londra proiectul de buget pentru 2013.

Potrivit CNBC, avand in vedere ca trebuie sa faca economii anuale de 10 miliarde de lire, Marea Britanie ar putea sa se axeseze mai mult pe taierea beneficiilor acordate celor fara loc de munca, fapt care ii va infuria foarte tare pe acestia.

De altfel, austeritatea va domina si in celelalte tari europene.

Razboiul monedelor

Statele G20 vor incerca sa isi devalorizeze monedele, pentru ca sa isi reduca din valoarea uriasa a datoriilor guvernamentale si pentru a stimula cresterea economica.

Acest lucru a fost adus in discutie si de Sir Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, care considera ca dezechilibrele dintre tari ca Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, care s-au bazat pe consum pentru a alimenta cresterea inainte de 2008, si cele ca Germania si China, axate pe exporturi, reprezinta principala cauza a declansarii crizei globale.

In final...

CNBC mai face ultimele predictii.

"Angela Merkel va fi realeasa in functia de cancelar al Germaniei, Silvio Berlusconi, fostul premier italian, nu va merge la inchisoare, piata imobiliara din Spania va scadea rapid, Dmitry Medvedev isi va pierde postul de prim-ministru al Rusiei ia zona euro NU va castiga premiul Nobel pentru Economie (referire la faptul ca Uniunea Europeana a obtinut distinctia pentru Pace, in acest an - n.r.)", conclude CNBC.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3365 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu 'i-o barfă, nu 'i-o nepricepere... Dacă te uiti numa' la zasa des

pre pensii, shi-tzi dai s'ama că-i doar nentelegerea Americăneasc-a Europ'i!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor