Previziuni 2013 pentru economia americana

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 12:54
3520 citiri
Previziuni 2013 pentru economia americana
Foto: jarhead.net

Statele Unite ale Americii vor avea un an 2013 extrem de dificil. Alan Levenson, economistul sef al T. Rowe Price, a publicat previziunile sale pentru urmatoarele 12 luni.

"Lucrurile bune din sectorul privat, care au urmat dupa numeroasele restructurari si ajustari determinate de criza financiara, au reusit sa regenereze o parte din economia SUA", spune Levenson, in analiza publicata pe site-ul institutiei.

"Insa cel mai mare dezavantaj va fi incertitudinea, mai ales in ceea ce priveste deciziile politice in legatura cu masurile fiscale si amenintarile venite din partea celorlalte tari, aflate in recesiune. La acestea se adauga ajustarile fiscale si reducerile de cheltuieli", a mai precizat economistul.

El anticipeaza ca economia americana va creste cu 1,9% in primul trimestru din 2013, iar pe tot anul, aceasta va fi de 2,3%, mai mare decat in 2012 (+1,6%).

Rata somajului ar putea scadea putin, de la 8% in 2012, la 7,7%, anul viitor, in timp ce profitul realizat de marile firme va cobori cu 4,5%, in 2013.

"Riscul de recesiune este unul mic, insa nu exista motoare puternice care sa sustina un avans major al economiei", a mai spus Alan Levenson.

El mai anticipeaza ca inflatia in SUA se va apropia de nivelul propus, de 2%, insa numarul noilor locuri de munca va fi, in continuare, insuficient.

Previziuni indraznete

De altfel, CNBC a realizat cele mai indraznete previziuni pentru 2013.

- Se scumpesc carburantii

Preturile la benzina in Statele Unite vor creste, astfel ca in 2013 galonul de carburant ar putea costa chiar si 4 dolari, mai ales dupa ce marile rafinarii se vor redeschide, in special cele din Golful Mexic.

- Bill Gates, inapoi la Microsoft

Noul sistem de operare Windows 8 nu a avut succesul scontat si nici tableta Surface nu se vinde prea bine. In consecinta, zilele lui Steve Ballmar la Microsoft, in 2013, sunt numarate. Insa cea mai mare surpriza va fi reintoarcerea lui Bill Gates ca CEO interimar pentru a readuce compania la gloria de alta data.

- Jamie Dimon se va pensiona

Seful celei mai mari banci americane, Jamie Dimon, se va pensiona, in sfrasit si altcineva va conduce JPMorgan.

- HP se va restructura

Toti liderii companiei vor realiza ca HP nu va putea fi readusa pe linia de plutire, astfel ca vor decide sa o restructureze. Ei vor renunta la linia de productie a PC-urilor si a imprimantelor, care va fi ultimul efort al HP ca sa ajunga din urma rivalii de la IBM.

- Achizitiile lui Warren Buffett

Miliardarul Warren Buffett a promis inca de anul trecut ca va face niste achizitii importante. In 2012, el a anuntat ca va cumpara doua firme "care valoreaza mai mult sau mai putin de 20 miliarde de dolari", insa nu a finalizat tranzactia atunci pentru ca nu a obtinut pretul pe care il voia.

- Volkswagen si Toyota vor depasi General Motors

Desi 2012 a fost anul GM, in 2013, Toyota si VW vor reusi sa depaseasca aceasta companie in materie de vanzari la nivel global.

Toyota va beneficia mult de pe urma cresterii pe piata americana si sud-asiatica, in timp ce VW va avea succes in China si Europa. Din fericire, pentru fanii GM (si pentru investitori), compania se axeaza mai mult pe profitabilitate si mai putin pe cota de piata. In consecinta, chiar daca va ramane in urma la nivel global, 2013 va fi un an profitabil pentru GM.

- UnderArmour ar putea lua fata Nike

Nike inca domina piata de incaltaminte, insa UnderArmour ar putea castiga mai mult teren in 2013, pentru ca firma nu se concentreaza asa de mult pe piata de lux.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#criza economie SUA, #previziuni economie SUA 2013, #economie SUA 2013 , #criza financiara