Problemele Europei sunt mai mari decat ale Greciei - Presa internationala

Marti, 31 Mai 2011, ora 12:42
1911 citiri
Problemele Europei sunt mai mari decat ale Greciei - Presa internationala

Analistii considera ca problemele financiare ale Greciei sunt doar partea de suprafata a unor probleme mult mai adanci ale Europei, care presupun transformarea profunda a sistemului bancar; Germania da semne ca si-ar da acceptul pentru un nou sprijin financiar acordat Greciei iar C. Lagarde isi face campanie pentru sefia FMI in economiile emergente - acestea sunt principalele stiri din presa internationala de marti.

Problemele financiare ale Europei depasesc cu mult problema Greciei si presupun o intreaga reorganizare a sistemului bancar de pe continent, considera analistii financiari.

"Cred ca Grecia este problema cea mai vizibila. Consider ca este dificil sa restructuram Grecia fara sa intelegem faptul ca va trebui, probabil, sa restructuram si Irlanda si Portugalia", considera analistul financiar Laurence D. Fink, citat de catre Bloomberg.

Multe banci mici din Europa vor avea nevoie de recapitalizare, considera analistul. Cele mai mari banci de pe continent sunt bine capitalizate, in ciuda faptului ca devalorizarea datoriilor suverane ale unor state va mari presiunea pe portofoliul acestor banci, acestea avand mare parte din capital investit in titluri de stat.

"Sistemul bancar in Europa detine, practic, toata aceasta datorie. Daca restructuram o tara, punem toata presiunea datoriei pe banci, de fapt. Inainte de restructurarea unei tari va trebui sa restructuram sistemul bancar european".

Lagarde cauta sprijin la economiile emergente

Christine Lagarde, ministrul francez de Finante, a inceput luni un tur pentru a-si pleda candidatura printre liderii marilor economii emergente, pentru sefia Fondului Monetar International.

Lagarde este privita drept principalul favorit pentru succesiunea sefiei FMI insa sprijinul Braziliei, pe care aceasta incearca sa-l obtina, reprezinta un pas important pentru formalitatile finale, informeaza Financial Times.

"Daca as fi aleasa, as avea grija ca intreaga diversitate a membrilor Fondului sa fie reprezentata la cel mai inalt nivel", a declarat Lagarde intr-o conferinta de presa.

Calatoria ministrului de Finante francez in Brazilia va fi urmata de vizite in India, China, Rusia si Arabia Saudita, in conditiile in care aceasta incearca sa aduca asigurari economiilor in dezvoltare cu privire la faptul ca vor fi bine reprezentate. Aceasta dupa ce economiile emergente au contestat mentinerea in Europa. Singurul contracandidat al Christinei Lagarde este, in prezent, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Cartens.

Europa lucreaza la al doilea program de salvare a Greciei

Uniunea Europeana lucreaza in prezent la schita pentru cel de-al doilea pachet financiar de salvare a Greciei, astfel incat sa se evite posibilitatea unei faliment al statului grec.

Germania, care impreuna cu alti membri s-a opus unei a doua runde de finantare, ia in calcul posibilitatea unor concesii in eforturile de sprijinire a Greciei prin anularea solicitarilor de restructurare a datoriei grecesti, informeaza Reuters.

Recunoasterea din partea Germaniei a faptului ca un nou imprumut pentru Grecia se impune, va ajunta intreaga Uniune sa evite situatia care ar putea aparea la mijlocului lui iulie, situatie in care Grecia ar ramane fara bani.

Grecia a accesat un imprumut de 110 miliarde euro din partea UE si FMI anul trecut, in mai. Riscul de a intra in imposibilitate de plata a celor 327 miliarde de euro cat constituie datoria externa a Greciei a crescut foarte tare deoarece Grecia nu a reusit sa impuna masurile interne de reducere a deficitelor - si, implicit, a cheltuielilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#criza financiara, #criza Grecia, #restructurare sistem bancar, #Lagarde sefia FMI , #criza financiara
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Grecii sa invete sa lucreze 8 ore pe zi si fara sa fure companii din Romania contra spaga la politicienii romani....