Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Roubini: Grecia si alte tari ar putea renunta la euro

Joi, 13 Mai 2010, ora 12:09
4525 citiri
Roubini: Grecia si alte tari ar putea renunta la euro
Foto: Daylife

Grecia ar putea fi prima tara care va iesi din zona euro si "exemplul" sau va fi urmat si de alte tari, a caror economie este sub nivelul asteptarilor, este de parere celebrul economist Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York, unul dintre putinii care a prezis recesiunea inceputa in 2008.

Pentru a reda competitivitatea tarilor din zona euro, este nevoie de o "adevarata depreciere" a monedei unice, mai ales in cazul Spaniei, Portugaliei si Italiei.

Astfel, euro ar urma sa ramana, in continuare, moneda unica pentru mai putine tari, cele care au sisteme fiscale si economice puternice, a spus Nouriel Roubini, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat un program de sprijin financiar de 110 miliarde de euro pentru Grecia, pentru a pune capat crizei financiare si a calma investitorii.

Insa, avand in vedere ca Grecia nu este singura tara cu deficit bugetar major si datorii mari, exista posibilitatea aparitiei unei noi recesiuni in Europa, in timp ce, in celelalte economii avansate, cresterea va fi "anemica", iar economia "supraincalzita" a Chinei isi va incetini ritmul de crestere, a mai spus Roubini.

Grecia a incasat o prima transa de 5,5 miliarde de euro de la FMI

"Provocarea de a reduce deficitul bugetar de la 13 la suta din PIB la 3 la suta, in Grecia, mi se pare o misiune imposibila. Nu as exclude faptul ca, in urmatorii ani, una sau mai multe din aceste tari care au ramas in urma sa fie fortate sa iasa din uniunea monetara", a spus economistul.

Autoritatile elene au promis un program de reducere a cheltuielilor cu 30 de miliarde de euro, prin taierea pensiilor si salariilor si cresterea taxelor, in urmatorii trei ani.

Sprijinul financiar de la UE si FMI nu ajuta cat ar trebui

In opinia lui Roubini, schimbarile pe care trebuie sa le faca Grecia reprezinta un proces "urat", iar situatia se va inrautati. De altfel, acest lucru s-a observat si in aceasta saptamana, cand, in timpul demonstratiilor care au avut loc in Atena, trei persoane si-au pierdut viata.

"Nu vor fi in stare sa ridice taxele si sa taie cheltuielile atat de mult. Pe masura ce majorezi taxele si faci reduceri de cheltuieli, produsul intern brut va scadea si mai mult. Fondul Monetar International estimeaza ca vor fi inca doi sau trei ani de recesiune in grecia. Dar cata austeritate si recesiunea poate indura o tara?" se inreaba Roubini.

Grecia cere, in mod oficial, banii de la CE

La inceputul saptamanii, oficialii europeni au aprobat si un pachet financiar de 750 de miliarde de euro, disponibil pentru tarile care au probleme fiscale, sperand ca, astfel, aceste tari vor fi protejate de investitorii speculatori.

Cu toate acestea, pietele financiare nu s-au lasat convinse ca lucrurile merg mai bine in Europa, euro depreciindu-se fata de dolar, iar bursele inregistrand usoare scaderi.

"Pietele nu sunt convinse pentru ca, desi exista un trilion de dolari disponibili, acesti bani nu vor fi dati decat daca tarile respective efectueaza consolidari fiscale serioase si reforme structurale", a spus Roubini, adaugang ca una sau mai multe tari europene ar putea intra in incapacitate de plata.

Grecii prefera masurile de austeritate decat incapacitatea de plata

De altfel, si investitorul Jim Rogers, presedinte al Rogers Holdings, este de parere ca planul de 750 de miliarde de euro este doar "inca un cui in cosciugul" monedei euro, ce risca sa fie "dizolvata".

"Acest lucru inseamna ca au renuntat la ideea de euro, ca nu le pasa prea mult daca au sau nu moneda sustenabila. Exista toate aceste tari care cheltuie banii pe care nu ii au, iar acest lucru va continua. Nimeni nu se ingrijoreaza din cauza problemelor care decurg din necesitatea de a avea o moneda puternica", a spus Rogers.

Potrivit lui Sebastien Barbe, seful departamentului de cercetare in domeniul pietelor emergente de la Credit Agricole CIB, economia europeana depinde aproape in totalitate de cererea externa si deprecierea euro, avand in vedere ca Banca Centrala Europeana nu mai poate scadea rata dobanzii de politica monetara, iar extiderea fiscala iese din discutie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza financiara Grecia, #ajutor financiar Grecia, #iesire zona euro, #Nouriel Roubini Grecia , #criza financiara