Ziare.com

Roubini si Das: Mai bine un divort in zona euro decat un mariaj prost

de Constantin Pescaru
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 14:45

   

Roubini si Das: Mai bine un divort in zona euro decat un mariaj prost
Profetul crizei, Nouriel Roubini, si partenerul sau de afaceri, Arnab Das, considera ca cea mai buna solutie pentru zona euro este destramarea ei.

"Banca Centrala Europeana a reusit sa evite un dezastru, prin injectia de lichiditati, insa nu a schimbat nimic fundamental. Grecia ar putea avea nevoie de un nou plan de salvare, la fel si Portugalia si Irlanda. Spania si Italia sunt inca sub amenintarea armei. Criza din sectorul bancar nu poate fi rezolvata decat prin inlaturarea activelor toxice sau prin recapitalizare", se arata intr-un articol scris de cei doi economisti, pentru Financial Times.

De asemenea, ei mai considera ca zona euro este inca departe de stadiul de uniune monetara functionala, iar reformele vor mari dezechilibrele fiscale, bancare si externe, fapt care-i va reduce rezistenta fata de socurile economice regionale.

Desi divortul in uniunea monetara va fi greu de realizat, acest lucru va fi mai bun decat un mariaj prost.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit celor doi specialisti, criza de la periferia zonei euro ameninta sa acapareze toate statele membre. Astfel, ei propun un "divort amiabil", care sa prevada mai multe aspecte.

In primul rand, tarile de la periferie trebuie sa adopte un nou sistem care sa se bazeze pe cresterea bazata pe exporturi si venituri. Restul "zonei euro" va trebui, de asemenea, sa asigure o crestere a cererii domestice.

De asemenea, ei propun o reevaluare a noilor monede nationale fata de euro pentru a restaura competitivitatea periferiei, mentinerea uniunii vamale, implementarea unui cadru monetar de tranzitie, concordanta tintelor de inflatie.

Nouriel Roubini face previziuni sumbre pentru 2012

Prin toate aceste prevederi s-ar putea evita devalorizari puternice ale monedelor nationale, care ar provoca spirale inflationiste.

Principalul obstacol in calea acestui "divort", in opinia celor doi economisti, este reprezentat de banci si de pietele financiare.

Roubini si Das au propus redenominarea datoriilor externe in moneda nationala prin negocieri intre Banca Centrala Europeana si bancile nationale ale statelor in cauza, largirea coridoarelor de comert valutar si o politica de curs de schimb liber, implementata de catre banci nationale independente interesate de reducerea inflatiei.

Aceste masuri ar putea reduce pierderile si riscul valutar si ar restaura credibilitatea financiara a tarilor de la periferia zonei euro.

In concluzie, asa cum divortul ne scapa de casatoriile nefericite, o iesire controlata din zona euro ar putea salva pe participanti de la plata unor costuri mult mai mari in viitor.

Das si Roubini considera ca zona euro ar trebui sa planifice acest lucru cat mai curand, pentru ca toate partile implicate sa aiba parte de beneficii.

Arnab Das si Nouriel Roubini sunt directorul general, respectiv presedintele Roubini Global Economics.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1053 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de acord cu divortul acesta: Grecia trebuie lasata de capul ei!

grecii au pureci... sa stea la coada la ambasadele vestice pentru vize si sa fie controlati de pureci inainte de a primi vize hahahaha

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor