Roubini: Zona euro ar putea reintra in recesiune

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 22:36
2019 citiri
Roubini: Zona euro ar putea reintra in recesiune
Foto: Reuters

Zona euro ar putea avea crestere zero in acesta an sau chiar sa intre din nou in recesiune, iar Statele Unite vor avea mari probleme financiare, este de parere economistul Nouriel Roubini.

Unul dintre putinii economisti care au prevestit recesiunea, Roubini a declarat, intr-un interviu cu Tages-Anzeiger, citat de Reuters, ca exista un adevarat risc de recesiune in Europa.

"Exista un risc, cel putin pentru zona euro. Cresterea va scadea spre zero. Chiar daca nu va fi o recesiune reala, se va resimti ca si cum ar fi. Grecia a fost doar varful aisbergului", a declarat Roubini.

"De asemenea, americani se vor lovi de un perete la un moment dat, daca situatia actuala continua", a adaugat el.

Potrivit spuselor sale, pericolul, in Europa, o reprezinta intrarea in insolventa a unor state si fortarea lor sa renunte la euro, dar si eventuala prabusire a unor banci.

Tari precum Spania si Grecia sunt, in acest moment, sub mari presiuni pentru a reduce cheltuielile si a majora taxele, pentru a-si mentine accesul la pietele financiare.

Roubini crede ca, desi masurile de austeritate vor conduce la scaderea cererii, guvernele pot iesi din cercul vicios daca fac planuri credibile, pe termen mediu si lung, pentru redresarea bugetelor.

De asemenea, masurile de austeritate ar trebui insotite de masuri fiscale pan-europene pentru stimularea cererii.

Roubini a mai adaugat ca, pentru Europa, cel mai probabil scenariu pentru urmatorii doi, trei ani este o perioada de deflatie in stilul Japoniei, stagnare economica si o rata a somajului foarte ridicata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#crestere economica zero Europa, #recesiune Europa, #Nouriel Roubini criza Europa , #criza financiara
Comentarii
Poza sloimul_maltez
sloimul_maltez
rank 1
Roubini apreciaza corect: politicile europene de austeritate bugetara vor aduce sfarsitul visului "Europei Socialiste" (statul social cu deficite nesustenabile) si va relansa economia SUA care va fi locomotiva relansarii economiei Uniunii Europene