Salvarea Portugaliei ar putea pune capat crizei datoriilor din zona euro

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 08:38
2518 citiri
Salvarea Portugaliei ar putea pune capat crizei datoriilor din zona euro
Foto: Flickr

Portugalia ar putea avea nevoie de nu mai putin de 90 de miliarde de euro, din care 10 miliarde in luna iunie, in cadrul unui pachet de ajutoare financiare din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, iar acest lucru ar putea salva zona euro de criza datoriilor.

Cererea a fost facuta dupa mai multe luni in care atat oficiali europeni, cat si cei ai FMI au presat Guvernul portughez sa ceara ajutor, iar acesta a refuzat, sustinand ca este capabil sa-si mentina tara pe linia de plutire.

In schimb, dupa demisia premierului, scaderea ratingului pentru credite atat de catre agentia Fitch, cat si de Moody's, care a condus la imposibilitatea obtinerii de finantare de pe pietele financiare, oficialii portughezi s-au vazut nevoiti sa cedeze.

Acum, liderii europeni spera ca sprijinul oferit Portugaliei sa puna capat crizei datoriilor din zona euro. Dupa ce Grecia a primit ajutor de 110 miliarde de euro din partea UE si FMI, toti ochii s-au indreptat spre Irlanda, tara al carei sistem bancar era intr-o situatie critica, fortand statul sa-i preia datoriile.

Presiunile au fost prea mari, iar Irlanda a cerut, la randul sau, un pachet de sprijin in valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro, directionand atentia analistilor, dar si a speculatorilor spre Portugalia, urmatoarea "veriga slaba".

Spre deosebire de trecut, acum nimeni nu pare sa-si indrepte atentia spre Spania, care are un sistem de banci locale cu datorii uriase si o rata a somajului de peste 20 la suta.

Motivele? In primul rand, economia Spaniei este considerata mult mai puternica decat a Portugaliei. Pe de alta parte, este considerata atat de mare, incat ar destabiliza in totalitate zona euro, daca ar avea nevoie de ajutor international.

Totusi, analistii sustin ca nu va fi nevoie de o interventie si in Spania si ca spiritele se vor calma, cel putin pentru moment.

Joi, pentru obligatiunile cu maturitate la trei ani vandute de Spania, investitorii au cerut un randament de 3,34 la suta. Spre deosebire, pentru obligatiunile Portugaliei se cerea un randament de 8,07 la suta, nivelul maxim inregistrat vreodata in zona euro.

La stoparea crizei datoriilor - sau cel putin la calmarea investitorilor - ar putea contribui si decizia Bancii Centrale Europene de a majora rata dobanzii de politica monetara de la nivelul minim istoric de 1% la 1,25%. Astfel, oficialii BCE spera sa contracareze presiunile inflationiste, din ce in ce mai puternice, mai ales din cauza pretului la combustibili.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#pachet sprijin Portugalia, #sprijn financiar Portugalia, #criza datorii zona euro , #criza financiara
Comentarii
Poza cc_c
cc_c
rank 2
nu e randament, e dobinda...