Salvarea Portugaliei ar putea pune capat crizei datoriilor din zona euro

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 08:38
2278 citiri
Salvarea Portugaliei ar putea pune capat crizei datoriilor din zona euro

Portugalia ar putea avea nevoie de nu mai putin de 90 de miliarde de euro, din care 10 miliarde in luna iunie, in cadrul unui pachet de ajutoare financiare din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, iar acest lucru ar putea salva zona euro de criza datoriilor.

Cererea a fost facuta dupa mai multe luni in care atat oficiali europeni, cat si cei ai FMI au presat Guvernul portughez sa ceara ajutor, iar acesta a refuzat, sustinand ca este capabil sa-si mentina tara pe linia de plutire.

In schimb, dupa demisia premierului, scaderea ratingului pentru credite atat de catre agentia Fitch, cat si de Moody's, care a condus la imposibilitatea obtinerii de finantare de pe pietele financiare, oficialii portughezi s-au vazut nevoiti sa cedeze.

Acum, liderii europeni spera ca sprijinul oferit Portugaliei sa puna capat crizei datoriilor din zona euro. Dupa ce Grecia a primit ajutor de 110 miliarde de euro din partea UE si FMI, toti ochii s-au indreptat spre Irlanda, tara al carei sistem bancar era intr-o situatie critica, fortand statul sa-i preia datoriile.

Presiunile au fost prea mari, iar Irlanda a cerut, la randul sau, un pachet de sprijin in valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro, directionand atentia analistilor, dar si a speculatorilor spre Portugalia, urmatoarea "veriga slaba".

Spre deosebire de trecut, acum nimeni nu pare sa-si indrepte atentia spre Spania, care are un sistem de banci locale cu datorii uriase si o rata a somajului de peste 20 la suta.

Motivele? In primul rand, economia Spaniei este considerata mult mai puternica decat a Portugaliei. Pe de alta parte, este considerata atat de mare, incat ar destabiliza in totalitate zona euro, daca ar avea nevoie de ajutor international.

Totusi, analistii sustin ca nu va fi nevoie de o interventie si in Spania si ca spiritele se vor calma, cel putin pentru moment.

Joi, pentru obligatiunile cu maturitate la trei ani vandute de Spania, investitorii au cerut un randament de 3,34 la suta. Spre deosebire, pentru obligatiunile Portugaliei se cerea un randament de 8,07 la suta, nivelul maxim inregistrat vreodata in zona euro.

La stoparea crizei datoriilor - sau cel putin la calmarea investitorilor - ar putea contribui si decizia Bancii Centrale Europene de a majora rata dobanzii de politica monetara de la nivelul minim istoric de 1% la 1,25%. Astfel, oficialii BCE spera sa contracareze presiunile inflationiste, din ce in ce mai puternice, mai ales din cauza pretului la combustibili.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
cc_c
rank 2
nu e randament, e dobinda...