Scenariu socant: Grecia ar putea ramane fara bani chiar de luna viitoare

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 18:49
3199 citiri
Scenariu socant: Grecia ar putea ramane fara bani chiar de luna viitoare

Dupa ce recent ministrul Economiei din Germania, Philipp Rosler, a estimat ca, in ciuda masurilor luate, un faliment al Greciei nu este exclus, presa vehiculeaza ca este de asteptat chiar pentru luna viitoare.

Citind printre randuri replicile oficialilor de la Atena, nu rezulta ca ei ar fi mai optimisti decat presa, dar sunt ceva mai incurajatori.

Ziarul La Tribune citeaza declaratiile viceministrului grec al Finantelor, care insista asupra necesitatii urgente de a obtine noi varsaminte, in cadrul planului international de asistenta aflat in derulare.

Necesitatea este clara, dar ministrul nu explica ce s-ar intampla, daca noile ajutoare financiare nu ar veni sau daca ar intarzia.

Precizarea ar fi necesara, intrucat cele prezentate concorda oarecum cu informatiile unor surse ale aceluiasi ziar, protejate de anonimat, care sustin ca Grecia este deja in situatia de a avea toate lichiditatile angajate pe termen foarte scurt si, ca urmare, imposibilitatea platilor poate surveni in cateva saptamani.

Pentru populatie, acesta este un motiv serios de ingrijorare, intrucat platile sau, mai bine zis neplatile, nu se refera numai la cele externe, ba mai curand la cele proprii: salariile, pensiile si serviciile scadente.

Intr-un interviu acordat televiziunii Mega, poate pentru atenuarea ingrijorarii, viceministrul asigura telespectatorii ca Guvernul mai are posibilitatea sa efectueze unele manevre (financiare?? - n.r.), astfel, incat in octombrie, "statul sa poata functiona fara probleme".

Ramane de vazut daca salvatorul are destui colaci de salvare

Modul cum pun oficialii greci problema aratand ca statul va functiona fara probleme in conditiile efectuarii unor manevre confirma nesiguranta pentru ceea ce va urma.

Situatia fiind confuza, la sfarsitul saptamanii trecute creditorii internationali ai Greciei au lasat de inteles ca stau in cumpana in ce priveste varsarea transei de 8 miliarde euro, pe care Atena o asteapta pentru reechilibrarea bugetara si la care probabil ca se refera oficialitatile atunci cand vorbesc de noi varsaminte.

Dand din colt in colt, Guvernul grec a anuntat duminica aplicarea de noi taxe imobiliare - informeaza aceeasi sursa.

Este, insa, normal sa ne intrebam in ce masura un simplu impozit suplimentar va aduce contributii semnificative unui bugetul vlaguit. Mai curand, Grecia face un exercitiu de imagine pentru a induiosa sursele externe, de la care asteapta de fiecare data colacul de salvare.

De altfel, efectul de imagine s-a produs: comisarul european pentru afaceri economice si monetare a salutat decizia Greciei, apreciindu-i eforturile. Daca replica este de bun augur, poate citim printre randuri ca ajutoarele vor sosi.

In ce ne priveste pe noi, mi se pare normal sa privim cu ochii cat cepele la tot ce se petrece in tara inteleptilor antici, intrucat, si la noi, inteleptii contemporani recunosc ca umblam tot timpul numai pe sarma.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#criza Grecia, #criza financiara Grecia, #plati Grecia, #prabusire Grecia , #criza financiara