Semne de avertizare pentru economia Italiei

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 08:05
4389 citiri
Semne de avertizare pentru economia Italiei
Foto: Flickr

Italia este destinatia preferata a multor romani care incearca sa gaseasca un loc de munca mai bun, pe un salariu decent, insa chiar si aceasta tara, a treia economie ca marime din zona euro, da semne ca ar avea probleme majore.

Spre deosebire de Grecia sau Irlanda, in Italia nu a existat, inca, o prabusire a pietei imobiliare sau o implozie a sistemului bancar. Pe de alta parte, asemenea Portugaliei, veniturile sale nu ii mai acopera datoriile.

Vestea proasta este ca economia Italiei este cu 50 la suta mai mare decat cea a Spaniei, iar Spania a fost deja declarata "prea mare pentru a fi lasata sa intre in incapacitate de plata", desi zona euro nu are resursele necesare pentru a o salva, daca va fi cazul.

Pozitia financiara relativ buna a Italiei se datoreaza guvernatorului bancii centrale, Mario Draghi. Potrivit acestuia, Italia este "incapabila sa aiba o rata sustinuta de crestere, ceea ce inseamna pierderea competitivitatii in raport cu principalii sai parteneri europeni".

Intre 1998 si 2008, productivitatea Germaniei a crescut cu 22 la suta, a Frantei cu 18 la suta, insa a Italiei cu numai 3 la suta. Daca situatia nu se schimba, Italia nu va putea avea crestere economica mai mare de 1 la suta in 2010 si 2011. In acest caz, potrivit Organizatiei Europene pentru Cooperare Economica, veniturile din taxe si impozite se vor reduce, iar Italia nu isi va putea atinge tinta de deficit bugetar.

Potrivit analistilor publicatiei The Wall Street Journal, este greu pentru firmele care ar putea genera inovatie, productivitate si crestere sa se dezvolte, din cauza sistemului de impozite si taxe foarte dificil, a coruptiei, evaziunii fiscale si birocratiei.

In plus, mediul politic nu functioneaza deloc in favoarea dezvoltarii afacerilor. Desi amuzante pentru cei din afara Italiei, aventurile premierului Silvio Berlusconi nu sunt deloc bine privite din interior, iar, pe 14 decembrie, Guvernul sau va trebui sa faca fata unei motiuni de cenzura.

Insa, potrivit oamenilor de afaceri, indiferent cine ar veni la guvernare, sunt putine sanse sa fie capabil sa curete strazile orasului Napoli, controlat de mafioti, sa salveze lucrarile de arta aproape distruse sau sa faca reforme structurale pentru a determina cresterea economica.

Multe probleme si prea putine solutii

Italienii nu au prea multe alegeri economice: nu isi pot fixa o rata de schimb favorabila, deoarece folosesc euro, nu isi pot fixa o rata a dobanzii de politica monetara proprie, deoarece aceasta este stabilita de Banca Centrala Europeana, de cele mai multe ori in favoarea Germaniei. De asemenea, nu isi pot controla pretul pentru energie, fiind dependenti de petrol si, prin urmare, de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

In cea mai mare parte, motorul economiei italiene il reprezinta productia de bunuri de lux, de catre firme mici sau mijlocii de familie. Insa aceasta ramura trebuie sa faca fata produselor similare cu preturi mult mai reduse si concurentei productorilor care folosesc mana de lucru din China.

Si nu este vorba doar de relocarea productiei efectiv in China, pentru scaderea costurilor. Multe companii care inca opereaza in Italia folosesc muncitorii chinezi imigranti, care accepta salarii mult mai mici decat cei italieni.

Pe de alta parte, turistii chinezi au invadat marile orase italiene, crescand vanzarile retailerilor de lux precum Gucci si Prada. Insa producatorii mai mici nu sunt la fel de atragatori pentru chinezii cu buzunare largi si se tem ca nu vor reusi sa faca fata pe o piata atat de competitiva.

Datoriile Italiei, printre cele mai mari din Europa

Deocamdata, Italia are o prima de risc de 1,7 la suta, spre deosebire de alte tari din zona euro cu probleme. De exemplu, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania platesc intre 5 si 7 la suta.

Insa, daca economia italiana nu va reusi sa creasca la o rata mai accelerata de 1 la suta, investitorii nu vor ezita o taxeze aspru.

Nu trebuie uitat nici faptul ca datoriile tari reprezinta nu mai putin de 120 de la suta din produsul intern brut, un procentaj mai mare decat cel al Portugaliei, ale carei datorii sunt de 85 la suta din PIB.

De asemenea, Portugalia se afla pe pozitia 31 in topul tarilor in care este usor sa faci afaceri, realizat de Banca Mondiala, in timp ce Italia este abia pe locul 80, fiind depasita de tari precum Mongolia sau Zambia.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#crestere economica Italia, #criza Italia, #probleme financiare Italia , #criza financiara