Solutie secreta pentru criza din Grecia: Tone de euro, duse cu avionul

Duminica, 25 August 2013, ora 20:59
4616 citiri
Solutie secreta pentru criza din Grecia: Tone de euro, duse cu avionul

Grecia si Cipru s-au aflat intr-o situatie economica critica, insa au iesit la iveala informatii care arata ca, desi Uniunea Europeana le-a amenintat, cele doua tari au primit in secret ajutoare financiare de miliarde de euro.

Banile grecesti au fost ajutate de troika prin intermediul unor zboruri secrete cu care au fost aduse in tara 10 miliarde de euro, scrie Daily Mail. De acelasi tratament s-a bucurat si Cipru.

Unele avioane, Boeing-uri, zburau sub insemnele transportatorului aerian international Maersk. Altele, mai mici, mai discrete, au fost pictate in alb si albastru, asemenea culorilor armatei Greciei.

Un exemplu de astfel de avioane care au aterizat in Cipru, este si unul cu insemnele OY-SRH, iar cei care l-au vazut nu ar fi ghicit scopul unor asemenea transporturi aeriene.

Misiunea avioanelor nu era aceea de a salva vieti sau de a conserva o democratie fragila, ci de a proteja si a prelungi experimentul economic al monedei unice europene.

Tara ducea mare lipsa de bani, iar in luna iunie 2011, dupa luni de trageri de timp pe marginea programului sau de reforme economice, troika si-a pierdut rabdarea.

Formata din UE, BCE si FMI si controland efectiv tara, troika a subliniat ca va suspenda ultimul imprumut salvator, de 110 miliarde de euro, convenit in luna mai 2010, iar o suma de 12 miliarde de euro era necesara cu disperare, pentru a plati pensiile, functionarii publici si dobanzile Greciei.

Elenii au raspuns la amenintarea troikai de a retrage ajutorul de 12 miliarde de euro prin retragerea banilor din conturile bancare, la o rata record. Curand nu ar mai fi ramas suficiente bancnote in tara pentru a face fata numarului mare de greci are incercau sa-si scoata banii din automate bancare si banci.

Asa a fost activat un plan secret. "Grecii scoteau intre unul si doua miliarde de euro pe zi din sistemul bancar. Grecia a trebuit sa trimita avioane militare in Italia pentru a obtine bancnote. S-a ajuns pana intr-acolo", a declarat un oficial care supravegheaza imprumuturile salvatoare ale Greciei.

Intentionat sau nu, capacitatea Greciei de a se conforma unei uriase cereri de bancnote a fost efectiv proscrisa, iar pana in luna iunie 2012, cererea grecilor pentru bancnote aproape s-a triplat si, in contextul tumultului electoral al ultimei veri, misiunile secrete care au inceput in anul 2011 erau cerute din nou.

Raspunsul a fost unul extraordinar. In timp ce ii ameninta public pe greci, troika a autorizat avioane militare si comerciale in privat, pentru a le furniza euro - miliarde de euro transportati cu fiecare zbor. Menirea acestor transporturi nu era doar de a pastra stabilitatea sociala a Greciei, ci si moneda euro in sine.

Avioanele au fost doar inceputul misiunii. Sute de transporturi cu camionul si cu vapoarele au raspandit noile bancnote in Grecia continentala si in insulele sale. Zi si noapte s-a lucrat ca filialele bancare din Grecia sa primeasca suficiente bancnote pentru a se conforma cererii uriase.

In ce ii priveste pe greci, automatele bancare au continuat sa functioneze. Cu toate acestea, sub nasul lor se desfasura o adevarata revolutie monetara. Valoarea bancnotele aflate in circulatie in Grecia s-a dublat, de la 19 miliarde de euro, in anul 2009, la 40 de miliarde, in septembrie 2011, ajungand la 48 de miliarde de euro in vara anului 2012, dintre care aproximativ 10 miliarde de euro sau chiar mai mult au fost livrati cu ajutorul acestor zboruri secrete.

Citește și:
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat luni, 26 septembrie, că premierul Nicolae Ciucă este, în prezent, principala opţiune a partidului pentru alegerile prezidențiale din...