Soros avertizeaza: Planul de salvare a zonei euro nu va functiona

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 20:21
2211 citiri
Soros avertizeaza: Planul de salvare a zonei euro nu va functiona
Foto: Arhiva

Miliardarul George Soros a criticat dur lipsa de viziune a liderilor Uniunii Europene si apreciat ca planul de salvare a zonei euro nu va avea sanse de reusita si nu va functiona mai mult de trei luni.

Investitorul a subliniat ca masurile anuntate joi dimineata, dupa Consiliul European de la Bruxelles, nu pot opri declinul economic al Greciei, relateaza The Telegraph.

In primul rand, argumenteaza Soros, planul este prea mic pentru o criza atat de mare. "Planul va aduce liniste pentru ca pietele erau pur si simplu obsedate de lipsa de conducere", a declarat miliardarul.

"Din pacate, aceasta nu va fi ultima criza, deoarece problemele fundamentale nu au fost rezolvate. Este clar in acest moment ca datoria pe care Grecia a acumulat-o si o acumuleaza in continuare este nesustenabila si ca tara este, practic, insolventa", a adaugat investitorul, avertizand ca multe banci ar putea sa nu doreasca sa participe la stergerea datoriilor Greciei.

Summit de criza al UE: datoria Greciei, redusa cu 50% - vezi ce decizii s-au mai luat

Liderii UE au ajuns joi dimineata, dupa mai bine de zece ore de discutii, la un acord in trei puncte, care prevede ca datoria Greciei va fi redusa cu 50%.

Soros spune ca aceasta masura reprezinta de fapt o reducere cu doar 20% a datoriei totale, intrucat "implica doar sectorul privat si exclude datoria detinuta in acest moment de Banca Centrala Europeana si de alte autoritati publice, precum si pe cea detinuta de bancile elene, deoarece bancile, evident, vor fi insolvente, asemenea fondurilor de pensii".

"Esecul in termeni de guvernare si incapacitatea liderilor in relatia cu pietele este chiar uimitoare. Trebuie sa te impui in fata pietelor, aste este ceea ce ei nu inteleg", a mai criticat investitorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#salvare UE Grecia, #sterge datorie Grecia, #salvare zona euro Soros , #criza financiara