Soros: Europa este, in prezent, un camp minat

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 16:21
1590 citiri
Soros: Europa este, in prezent, un camp minat

Confruntandu-se cu perspectiva obtinerii de capital suplimentar, intr-un moment in care actiunile proprii au scazut mult in valoare, bancile zonei euro au foarte multe argumente pentru a-si reduce portofoliile. Metoda pentru realizarea acestui lucru este restrangerea creditarii.

Problema bancara si problema datoriilor suverane sunt strans legate, potentandu-se reciproc, considera George Soros, intr-un editorial pentru Financial Times.

Devalorizarea titlurilor de stat - detinute preponderent de banci - a determinat o scadere a valorii portofoliilor bancilor, ceea ce a dus, mai departe, la sub-capitalizarea sistemului bancar; mai departe, si in mod simetric, posibilitatea recapitalizarii bancilor de catre guverne a determinat o crestere a primei de risc pentru titlurile de stat guvernamentale.

Aceasta fiind situatia, liderii europeni iau in calcul in prezent masuri inadecvate, considera Soros. Vorbesc despre recapitalizarea sistemului bancar, mai degraba decat despre garantarea acestuia. De asemenea, vor sa ia masuri pentru fiecare tara in parte si nu pentru intreaga Europa. Iar motivul pentru aceasta atomizare este ca Germania nu doreste sa plateasca recapitalizarea bancilor germane.

Calea de iesire din acest camp minat care este Europa in prezent ar fi, dupa Soros, urmatoarea: intr-o prima faza sistemul bancar ar trebui sa fie doar garantat si abia apoi recapitalizat. Guvernele nu-si permit sa recapitalizeze bancile in prezent. Costurile ar fi mult mai mici daca guvernele ar recapitaliza bancile dupa ce criza a trecut iar titlurile de stat ar ajunge la niveluri normale.

Pe de alta parte, guvernele pot garanta sistemele bancare locale, chiar daca nu detin banii pentru aceste garantii. Insa guvernele pot impune impozite, ceea ce le face credibile in ochii investitorilor. Poate fi implicata, de asemenea, si Banca Centrala Europeana - institutie garantata de toate guvernele zonei euro - care sa functioneze ca autoritate de reglementare asupra intregului sistem bancar.

Problema finantarii datoriilor suverane poate fi, la randu-i rezolvata, cu ajutorul BCE. Daca BCE si-ar scadea dobanzile iar tarile cu probleme ar emite titluri de trezorerie la care bancile ar subscrie, problema lichiditatilor ar putea fi rezolvata. Bancile private ar putea oricand sa transforme aceste bonuri de trezorerie in lichiditati, prin intermediul BCE.

Aceste masuri ar fi suficiente pentru calmarea pietelor si incheierea fazei acute a crizei, considera Soros. Ulterior, desi masurile de austeritate ar fi necesare, totusi acestea ar trebui luate astfel incat sa nu afecteze cresterea economica pe termen lung, cum este cazul in prezent.

Citește și:
Proteste și greve în Marea Britanie pe fondul degradării situației economice. Guvernul ar putea apela la armată pentru funcționarea serviciilor publice
Proteste și greve în Marea Britanie pe fondul degradării situației economice. Guvernul ar putea apela la armată pentru funcționarea serviciilor publice
Situației economică și socială din Marea Britanie s-a degradat dramatic în urma efectelor combinate ale Brexitului și pandemiei. Astfel, restaurantele refuză acum rezervări ale...
Vom avea sau nu criză economică anul viitor? ”Inflația va scădea dar oamenii vor pierde încă 11% din valoarea economiilor. Orice ban pus deoparte e degeaba!”
Vom avea sau nu criză economică anul viitor? ”Inflația va scădea dar oamenii vor pierde încă 11% din valoarea economiilor. Orice ban pus deoparte e degeaba!”
România face eforturi susținute să țină sub control problemele economice și chiar există o prognoză a BNR că inflația va scădea în 2023. Dar economiștii nu sunt prea convinși că...