Soros: Europa este, in prezent, un camp minat

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 16:21
1604 citiri
Soros: Europa este, in prezent, un camp minat

Confruntandu-se cu perspectiva obtinerii de capital suplimentar, intr-un moment in care actiunile proprii au scazut mult in valoare, bancile zonei euro au foarte multe argumente pentru a-si reduce portofoliile. Metoda pentru realizarea acestui lucru este restrangerea creditarii.

Problema bancara si problema datoriilor suverane sunt strans legate, potentandu-se reciproc, considera George Soros, intr-un editorial pentru Financial Times.

Devalorizarea titlurilor de stat - detinute preponderent de banci - a determinat o scadere a valorii portofoliilor bancilor, ceea ce a dus, mai departe, la sub-capitalizarea sistemului bancar; mai departe, si in mod simetric, posibilitatea recapitalizarii bancilor de catre guverne a determinat o crestere a primei de risc pentru titlurile de stat guvernamentale.

Aceasta fiind situatia, liderii europeni iau in calcul in prezent masuri inadecvate, considera Soros. Vorbesc despre recapitalizarea sistemului bancar, mai degraba decat despre garantarea acestuia. De asemenea, vor sa ia masuri pentru fiecare tara in parte si nu pentru intreaga Europa. Iar motivul pentru aceasta atomizare este ca Germania nu doreste sa plateasca recapitalizarea bancilor germane.

Calea de iesire din acest camp minat care este Europa in prezent ar fi, dupa Soros, urmatoarea: intr-o prima faza sistemul bancar ar trebui sa fie doar garantat si abia apoi recapitalizat. Guvernele nu-si permit sa recapitalizeze bancile in prezent. Costurile ar fi mult mai mici daca guvernele ar recapitaliza bancile dupa ce criza a trecut iar titlurile de stat ar ajunge la niveluri normale.

Pe de alta parte, guvernele pot garanta sistemele bancare locale, chiar daca nu detin banii pentru aceste garantii. Insa guvernele pot impune impozite, ceea ce le face credibile in ochii investitorilor. Poate fi implicata, de asemenea, si Banca Centrala Europeana - institutie garantata de toate guvernele zonei euro - care sa functioneze ca autoritate de reglementare asupra intregului sistem bancar.

Problema finantarii datoriilor suverane poate fi, la randu-i rezolvata, cu ajutorul BCE. Daca BCE si-ar scadea dobanzile iar tarile cu probleme ar emite titluri de trezorerie la care bancile ar subscrie, problema lichiditatilor ar putea fi rezolvata. Bancile private ar putea oricand sa transforme aceste bonuri de trezorerie in lichiditati, prin intermediul BCE.

Aceste masuri ar fi suficiente pentru calmarea pietelor si incheierea fazei acute a crizei, considera Soros. Ulterior, desi masurile de austeritate ar fi necesare, totusi acestea ar trebui luate astfel incat sa nu afecteze cresterea economica pe termen lung, cum este cazul in prezent.

Eveniment Quarterly Report

Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Sorin Nicolau este Co-Fondator al Clinicii Oana Nicolau, parte din rețeaua de clinici Regina Maria, un antreprenor care a apucat un drum neobișnuit pentru piața de business din România, și...
Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet de acasă a fost de 85,7%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). ”Din totalul gospodăriilor din...
#criza Europa, #criza financiara, #criza economica, #solutii Soros criza , #criza financiara