Spania, in genunchi: Alternativa ilegala a spaniolilor, fara de care nu ar supravietui

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 23:41
7443 citiri
Spania, in genunchi: Alternativa ilegala a spaniolilor, fara de care nu ar supravietui

Coruptie, o economie slaba si o piata neagra din ce in ce mai mare. Spania nu a reusit inca sa gaseasca iesirea din greaua criza prin care trece. Pentru multi spanioli amenintati de saracie, incalcarea legilor ramane singura sansa de salvare, scrie publicatia elvetiana NZZ, intr-o ampla analiza.

"Se intampla si in cele mai bune familii", obisnuiesc sa spuna spaniolii, mai ales cand la urechile lor ajung vesti despre un caz de coruptie petrecut in sanul familiei regale. De aceasta data, in scandal sunt amestecati printesa Cristina si sotul acesteia. Printesa este acuzata ca a fost implicata in afacerile sotului ei, Inaki Urdangarin, care este investigat pentru frauda fiscala. In Spania, insa, scandalurile de coruptie sunt mult mai multe.

Prim-ministrul tarii, Mariano Rajoy, este supectat ca s-a implicat in finantarea ilegala a Partidului Popular Conservator. Socialistii, in schimb, sunt invinuiti ca au asigurat pensii generoase unor colegi de partid.

In aceste conditii, 90% dintre spanioli considera ca elita politica este corupta. Sondajele sociologice actuale arata pierderea increderii populatiei in partidele politice si in sistemului politic, ca intreg.

Sa traiasca economia subterana!

In mod evident, coruptia ii nelinisteste pe spanioli, dar aceasta nu e singura lor grija. Economia subterana si, odata cu ea, evaziunea fiscala aduc daune imense tarii. De cealalta parte, acestea ii ajuta pe multi oameni sa supravietuiasca in actuala criza, scrie Neue Zurcher Zeitung (NZZ), citat de Deutsche Welle.

Publicatia spaniola La Vanguardia se intreba retoric, intr-un recent articol, cum este posibil ca, intr-o tara cu 6 milioane de someri sa nu se ajunga la dezordine sociala si manifestatii brutale de strada?

Profesorul de economie Oriol Amato crede ca linistea aparenta de pana acum se datoreaza faptului ca multi spanioli muncesc in economia subterana, catigandu-si banii pe piata neagra. Expertul de la Universitatea din Barcelona crede ca, pentru multe familii spaniole, munca la negru este ca un colac de salvare fara de care nu ar putea supravietui intr-o situatie precum cea actuala.

In urma cu o luna, un raport al ministerului de finante a starnit nelinistea expertilor. In el se spune ca economia neagra continua sa creasca, fiind estimata la 25% din PIB. Asta inseamna ca fiecare al patrulea euro se castiga in Spania prin munca la negru si, in consecinta, nu este taxat de stat.

Comparativ, la inceputul crizei economia subterana era estimata la doar 17,8 % din PIB. De cativa ani incoace cele mai folosite bancnote in Spania sunt cele de 500 euro. Aceste bancnote sunt preferate pentru plati in economia neagra a tarii. Din raportul minsterului de finante reiese ca 73% din banii lichizi care circula in Spania sunt in bancnote de 500 euro.

4 milioane de muncitori la negru

Daca Spania ar reusi sa ajunga la media europeana in ceea ce priveste munca la negru, atunci bugetul tarii ar creste cu 20 de miliarde de euro anual, conform unor calcule ale economistilor spanioli. In acest moment, in jur de 4 milioane de spanioli muncesc in sectorul subteran al economiei.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#criza Spania locuri munca, #somaj Spania coruptie politica, #printesa Cristina Spania frauda, #Spania criza politica , #criza financiara