Spania, o tara in plina criza, dar cu coada sus

Joi, 07 Iunie 2012, ora 20:16
3802 citiri
Spania, o tara in plina criza, dar cu coada sus

Spania nu face exceptie de la problemele europene: somaj in masa, deficit public aproape scapat de sub control, criza bancara si imobiliara. Si totusi, Spania nu intentioneaza sa faca apel la ajutoare financiaredin UE. Incearca sa se duscurce cu resursele ei proprii.

Noul guvern spaniol si-a inventariat problemle si nu numai ca nu se simte depasit de situatie, dar conteaza s-o stapaneasca, relateaza La Tribune.

Guvernul cunoaste foarte bine care sunt punctele dureroase. Economia a scazut cu 0,3% in prima parte a anului 2012, dupa ce aceeasi scadere se inregistrase deja in anul anterior. Somajul este alarmant: un sfert din populatia activa nu are de lucru. Criza imobiliara continua aceeasi scadere de 7,2% in primele luni ale anului.

Activele cu risc din domeniul imobiliar preseaza asupra bancilor, reprezentand 184 de miliarde de euro, dintr-un total de 350 de miliarde.

Deficitul de 5,3% din PIB obliga guvernul de centru-dreapta al lui Mariano Rajoy sa adopte masuri austere, care blocheaza cresterea economica. In plus, bugetul central este nevoit sa sprijine unele autoritati regionale, in care sens a si varsat 7 miliarde de euro, de la inceputul anului.

Spania nu face exceptie de la regula

Criza a demarat in Spania, exact ca si alte tari europene sau in SUA, prin prabusirea brusca a pietelor imobiliare. Netinand seama de avertismentele pietii, constructorii si-au continuat activitatea, iar bancile au continuat creditarea.

In scurt timp, beneficiarii n-au mai putut rambursa creditele, iar antreprenorii au constatat ca nu gasesc cumparatori pentru 700.000 de locuinte. Automat, a urmat somajul, agravat si de faptul ca Spania este una din cele mai rigide tari din lume in ce priveste legislatia muncii.

Nerambursarea creditelor din constructii a constrans bancile la prudenta in acordarea altor tipuri de credit, ceea ce, in mod firesc, a franat mai multe domenii de activitate, generalizand somajul.

Resursele financiare ale Spaniei

Regiunile administrative ale Spaniei au mai multa autonomie financiara decat in alte parti. Ca urmare, in timp ce unele simt nevoia de ajutor, altele sunt in stare sa refinanteze bancile. Numai acolo unde acest lucru nu este posibil va interveni statul, cu un volum care ar putea fi cuprins intre 100 de miliarde si 150 de miliarde de euro.

Economistii de la Bank of America Merrill Lynch apreciaza ca, in conditii normale, Spania ar trebui sa faca fata nevoilor pietei. Daca statul ar refinanta singur sectoarele aflate in dificultate, ar ridica nivelul de indatorare la 95% din PIB, la nivelul anului 2014.

Totul, insa, depinde de modul cum va evolua criza, care reduce incasarile fiscale si mareste cheltuielile. Incasarile din TVA au si scazut cu 14% de la inceputul anului, iar cheltuielile sociale cu crecut cu 2,8%.

Ajutorul european ramane o masura de rezerva

In timp ce actualul guvern al Spaniei da asigurari ca are solutii pentru a-si rezolva problemele prin mijloace proprii, Uniunea Europeana calculeaza modul cum ar putea ajuta direct la refinantarea unor banci, pentru a usura eforturile statului.

Nu e vorba de un ajutor global ca in Grecia, ci de unul punctual, foarte bine tintit. Spania este, insa, un caz ciudat, unde UE se ofera sa acorde ajutor finaciar, iar guvernul vrea sa evite o tutela externa.

Entuziasmul premierului spaniol este contrazis, totusi, de piata, unde tocmai s-a incheiat la bursa o "saptamana neagra", cu prabusiri spectaculoase, cum nu s-au mai vazut din 2003.

Partea plina a paharului

Subliniind deosebirile fata de situatia din Grecia, Portugalia sau Irlanda, un raport al bancii spaniole BBVA precizeaza: "Incepand cu anul 2008, Spania si-a ameliorat competitivitatea si productivitatea mai rapid decat orice alta tara europeana". De la inceputul crizei, productivitatea a crescut cu 8,3%, iar exportul cu 9,5%, comparabil cu al Germaniiei.

Sub acest aspect, este posibil ca premierul Mariano Rajoy sa fie, intr-adevar, optimist cu privire la evolutia in viitor a tarii.

Intr-un mesaj public, premierul n-a ascuns faptul ca el conteaza pe sprijinul UE, dar ar dori ca acesta sa nu fie de ordin financiar, Spania avand resursele proprii ca sa se descurce.

Nu vad de ce se lauda premieul spaniol cu partea plina a paharului sau, decat cel mult ca sa observam deosebirea fata de paharul Greciei, complet gol.

Citeste si:
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloş, exclude posibilitatea unui guvern condus de Florin Cîţu prim ministru, din care să facă parte si USR PLUS. „Nu există nicio şansă să continuăm...
Sursa: Ziare.com