Stiglitz: Economia nu se vindeca doar cu austeritate. Europa, cel mai mare risc

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 14:34
3473 citiri
Stiglitz: Economia nu se vindeca doar cu austeritate. Europa, cel mai mare risc

Laureatul Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, avertizeaza ca, in 2013, problemele cauzate de datorii in SUA si Europa reprezinta cele mai mari riscuri pentru economia globala si economia nu se vindeca doar cu masuri de austeritate.

"In ceea ce priveste 2013, cele mai mari riscuri pentru economia globala sunt in SUA si Europa. Dar adevaratul risc pentru economia globala se gaseste in Europa", scrie Stiglitz pentru cotidianul economic Handelsblatt, citat de Economic Times.

"Spania si Grecia se afla intr-o depresiune economica, fara speranta de revenire. Pactul fiscal al zonei euro nu este o solutie si achizitia de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana este in cel mai bun caz un paliativ temporar", avertizeaza economistul.

Acesta arata ca BCE nu mai trebuie sa impuna conditii suplimentare tarilor in schimbul ajutorului financiar, "altfel medicamentul va conduce la o deteriorare a starii pacientului".

Intr-un interviu acordat si cotidianului elen Kathimerini, Stiglitz da alarma cu privire la masurile de austeritate din Europa, care conduc continentul intr-o spirala a recesiunii.

Stiglitz considera ca este binevenita pozitia cancelarului german, Angela Merkel, fata de Grecia, insa arata ca va trebui sa aiba loc o schimbare catre masuri ce conduc la cresterea economica, pentru a ajuta nu numai tara, ci si Europa sa iasa din criza.

"Austeritatea excesiva are efectul previzibil si prezis de a induce depresiuni si recesiuni - pana in punctul in care ne asteptam ca Europa sa aiba crestere negativa anul viitor (...) Structurile actuale sunt nesustenabile. Va trebui sa fie mai multa sau mai putina Europa. Mai multa Europa ar insemna o forma de reciprocitate a datoriei, un sistem bancar al zonei euro, cu supervizare in comun, solutii comune si asigurari in comun, si o strategie de crestere care sa inlocuiasca strategia anti-crestere ce a dominat in ultimii doi ani si jumatate", arata acesta.

Economistul este de acord ca Grecia ar trebui sa beneficieze de o taiere a datoriilor, insa aceasta trebuie sa aiba loc in paralel cu o profunda restructurare, altfel "tara ar putea fi nevoita sa faca o restructurare peste cativa ani, cu toate consecintele negative implicite".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Joseph Stiglitz previziuni economie 2013, #Stiglitz economie austeritate , #criza financiara