Stiglitz: Europenii iau masuri de austeritate dezastruoase

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 20:40
2604 citiri
Stiglitz: Europenii iau masuri de austeritate dezastruoase
Foto: Daylife

Multe tari europene au luat masuri de austeritate excesive, riscand sa inregistreze scadere economica, este de parere economistul Joseph Stiglitz, castigator al Premiului Nobel.

"Exista o politica dezastruoasa chiar si in tarile care nu au nevoie de austeritate", a declarat Stiglitz, citat de Bloomberg.

El a dat exemplul Marii Britanii, care a luat masuri de austeritate mult mai dure decat ar fi avut nevoie. "Deja se observa in toata Europa consecintele acestei autoritati. Efectul clar este ca va exista o incetinire a cresterii economice", a adaugat economistul.

In incercarea de a diminua deficitele bugetare, majoritatea guvernelor europene au aplicat masuri de austeritate. De asemenea, liderii europeni iau in considerare majorarea fondului de salvare de 750 de miliarde de euro si sa adopte reguli mai stricte privind deficitul bugetar, dupa problemele din Grecia si Irlanda.

Potrivit lui Stiglitz, desi aceste doua tari trebuiau sa ia masuri dure, Marea Britanie nu are nici un motiv, iar rezultatul a inceput deja sa se vada, dupa ce, in trimestrul al patrulea din 2010 a inregistrat scadere economica.

El a adaugat ca economiile europene vor suferi din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale si a majorarii ratelor dobanzii cheie de catre bancile centrale.

"In Europa lucrurile vor fi mai grave, deoarece problemele bugetare sunt mai mari si Banca Centrala Europeana este determinata sa reduca inflatia. Statele Unite exista un echilibru al politicilor monetare, iar banca centrala tolereaza mai bine inflatia ridicata", a spus Stiglitz.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza financiara, #masuri austeritate Europa, #Joseph Stiglitz masuri austeritate , #criza financiara