SUA aproape de insolventa - vezi ce consecinte ar putea avea falimentul Americii

Luni, 25 Iulie 2011, ora 23:14
4613 citiri
SUA aproape de insolventa - vezi ce consecinte ar putea avea falimentul Americii
Foto: topnews.in

America este pe rosu. Cea mai puternica economie din lume este indatorata intr-o asemenea masura incat, doar in cateva zile, ar putea deveni insolvabila. Consecintele ar fi catastrofale pentru intreaga lume.

Un lucru este clar: in cazul in care guvernul SUA isi va dovedi insolvabilitatea, urmarile vor fi fatale, nu doar pentru Statele Unite, dar si pentru intreaga lume.

Ministerul american al Finantelor a estimat ca, daca presedintele Obama si Opozitia nu se inteleg pana pe 2 august asupra limitei superioare a datoriei publice, programele guvernamentale socio-economice vor ramane fara bani. Problema este ca, in cadrul negocierilor de la Casa Alba, nu se discuta doar despre limita superioara a datoriei publice americane, ci si despre viitorul buget, noteaza Deutsche Welle.

Jocul cu focul

Odata cu ridicarea limitei superioare a datoriei, Obama vrea sa faca economii marind impozitele pentru persoanele cu venituri mari. Republicanii sunt, in principiu, impotriva oricarei mariri de taxe si insista pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Ambele parti se acuza reciproc ca utilizeaza dezbaterea in scopuri politice, asa ca un compromis nu este previzibil.

Aripa conservatoare a republicanilor si reprezentantii Tea Party sunt impotriva ridicarii plafonului datoriei publice. Potrivit economistului Bruce Stokes, de la German Marshall Founds, "politicienii SUA sunt oameni care nu au nicio problema sa sara de pe o stanca direct in prapastie, fiind convinsi ca nu vor cadea atat de profund si vor ateriza sanatosi si curati".

In realitate, consecintele unui posibil faliment al SUA ar fi dezastruos: "va urma o criza economica mult mai rea decat cea din 2008", avertizeaza Jacob Karkgord de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala.

Apoi, agentiile de rating vor reduce evaluarea SUA, care acum se afla cel mai sus, la nivelul AAA. Karkgord subliniaza ca acest lucru ar putea fi foarte dureros, deoarece piata obligatiunilor din SUA nu este una oarecare, fiind cea mai mare si cea mai sigura pentru toti investitorii din lume.

Lupta pentru AAA

Asa ca cearta actuala intre republicani si democrati reprezinta, nici mai mult nici mai putin, decat un joc cu focul. Un exemplu: daca pentru guvernul american dobanzile ar sari cu doar un singur procent, avand in vedere datoria mare a tarii, saltul ar conduce la plata unor dobanzi de 140 de miliarde de dolari anual.

Karkgard spune ca o astfel de evolutie financiara ar fi echivalenta cu inca un razboi in Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#SUA datorii faliment, #insolventa SUA bani, #rating SUA datorii , #criza financiara