SUA, in fata austeritatii fiscale - Presa internationala

Miercuri, 03 August 2011, ora 12:30
2079 citiri
SUA, in fata austeritatii fiscale - Presa internationala

SUA se confrunta cu problema austeritatii fiscale, dupa ce a depasit problema limitei impuse la datoriile publice; China avertizeaza ca fara o buna administrare a problemei, ceea ce se intampla in SUA poate afecta economia globala iar Moody's mentine, pentru moment, ratingul maxim pentru cea mai puternica economie a lumii - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Spectrul unui faliment imediat al SUA s-a indepartat, dupa ce autoritatile legislative americane au crescut limita de imprumut ale SUA in ultimul moment.

Ridicarea limitei a venit dupa multe saptamani de negocieri cu privire la politica fiscala, fapt ce a dus cea mai puternica economie a lumii pe marginea falimentului, amenintand atat ratingul de tara mexim de care se bucura SUA cat si statutul de cele mai sigure titluri de stat, noteaza Financial Times.

Presedintele american sustine in continuare o sporire a fiscalitatii, ca parte a programului mai larg de economisire. Totusi, Obama a precizat ca miza reducerii deficitelor nu ar trebui sa fie cel mai important aspect din agenda politica, intr-un moment in care economia americana este destul de slaba.

Legislativul american s-a pus de acord pentru un program de austeritate care ar putea reduce deficitele americane cu 2400 de miliarde dolari, in urmatorii 10 ani, ridicand in acelasi timp limita datoriilor de stat, astfel incat urmatoarea discutie cu privire la aceasta problema sa fie facuta dupa alegerile prezidentiale din 2012.

Totusi, chiar si aceste reduceri de chletuieli reprezinta sub un procent din PIB-ul estimat pentru urmatorul deceniu, fiind mult sub nivelul de 4000 de miliarde, considerat necesar pentru a stabiliza pe termen lung finantele publice americane.

China solicita responsabilitate din partea SUA

Guvernatorul bancii centrale chineze a solicitat SUA sa adopte masuri responsabile care sa rezolve problema datoriilor publice, avertizand totodata ca incertitudinile ar putea afecta grav cresterea economica globala.

China este cea de-a doua economie a lumii si cel mai mare detinator de datorie publica americana, fiind astfel direct afectata de politicile fiscale americane, informeaza The Guardian.

"Fluctuatiile puternice si incertitudinile in piata titlurilor de stat americane influenteaza stabilitatea monetara internationala si sistemele financiare, afectand astfel refacerea economica globala", a declarat guvernatorul bancii centrale chineze.

De asemenea, in unele comentarii chineze neoficiale se considera ca acordul la care au ajuns legislatorii americani cu privire la ridicarea limitei datoriei publice este doar o modalitate de amanare a exploziei bombei datoriilor publice, "facand fitilul un pic mai lung".

Analistii chinezi considera, pe de alta parte, ca reducerea cheltuielilor in SUA ar putea afecta cresterea economica chineza, afectand totodata si pe cea americana. "Consumul din SUA va fi in mod cert afectat de planurile de austeritate si, ca urmare, China nu mai poate conta, ca in trecut, pe marea piata americana", considera Ding Yifan, analist financiar.

Moody's confirma ratingul AAA al SUA

Agentia de rating Moody's a confirmat marti ca SUA isi mentine in continuare ratingul maxim AAA, insa perspectivele asupra datoriei americane sunt "negative".

O "perspectiva negativa" indica posibilitatea ca agentia sa retrogradeze ratingul de tara intr-un an sau doi. Agentia, care a luat in discutie, in iulie, retrogradarea ratingului SUA a declarat ca acordul politic cu privire la ridicarea limitei pentru datoria publica a inlaturat, pentru moment, riscul retrogradarii, informeaza CNNMoney.

Moody's se asteapta, de asemenea, ca SUA sa-s stabilizeze datoriile publice, mai exact raportul dintre datoria publica si PIB. Asteptarile agentiei sunt pentru o datorie publica in jurul a 73 de procente din PIB, nivel care ar trebui atins pana la mijlocul acestui deceniu.

Aceasta presupune ca dobanzile la care SUA acceseaza bani din pietele internationale sa ramana la acelasi nivel; daca acestea cresc peste asteptari, ratingul poate fi afectat negativ.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
România se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta major piaţa muncii în următorii 10 ani: populaţia ţării îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce...
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna ianuarie cu 5,5 puncte, până la valoarea de 52,1 puncte, pe fondul scăderii în principal a componentei...
#criza financiara SUA, #criza datorii suverane SUA, #datorie publica SUA, #retrogradare SUA , #criza financiara