Sunt legitime protestele de pe Wall Street?

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 22:29
2786 citiri
Sunt legitime protestele de pe Wall Street?

Miscarea de ocupare a Wall Street din Statele Unite a inceput sa capete o aura de mister, dupa ce presa fie a omagiat-o, fie a ridiculizat-o, sustinand ca protestatarii nu au nici cea mai mica idee ce vor si chiar daca ar sti, manifestul nu ajuta la nimic sau este doar o cascadorie de PR.

Imaginile cu tineri dormind in strada si consumand alcool sau oameni fara locuinta facandu-si nevoile pe masinile de politie au facut inconjurul lumii, insa asta nu a impiedicat sute de studenti din orasele americane, europene si chiar asiatice sa organizeze marsuri de sustinere a miscarii "Occupy Wall Street".

Tinerii care apar in reportajele televiziunilor se considera "cei 99%", facand referire la datele statistice care arata ca 1% din populatia Statelor Unite sunt putred de bogati.

Protestele de pe Wall Street, finantate de George Soros?

Recent, presa a prezentat chiar imagini cu un tanar care sustinea ca este platit ca sa protesteze pe Wall Street, iar speculatiile au fost ca miliardarul George Soros ar fi finantat miscarea, in scopuri necunoscute.

Insa teoriile conspirationiste vehiculate de media nu pot ascunde adevaratul motiv pentru care oamenii au iesit in strada - acesta este evidentiat chiar de cifrele publicate de Guvern, care arata ca saracii au fost cei mai loviti de crahul economic.

Prapastia dintre bogati si saraci, de netrecut

Statistica arata ca prapastia dintre saraci si bogati, in cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, este din ce in ce mai mare, iar clasa de mijloc este sufocata de taxe si imprumuturi.

Daca cerintele protestatarilor de pe Wall Street nu sunt ascultate, scrie Business Insider, situatia se va destabiliza in continuare.

Somajul a ajuns la un nivel care a mai fost atins doar o singura data, in istoria Statelor Unite, in Marea Depresiune. O rata a somajului de 9% in SUA inseamna ca 14 milioane de persoane nu au loc de munca.

Multi dintre someri nu au un job de peste sase luni, iar situatia nu este intalnita doar in domeniul constructiilor, ci in toate ariile de activitate: oamenii au renuntat chiar sa mai caute de lucru, nu mai au speranta.

Pe de alta parte, in corporatii totul merge mai bine ca niciodata - profiturile companiilor au atins niveluri record, iar salariul unui director este, in medie, de 350 de ori mai mare decat al unui muncitor. Asta in conditiile in care, fara ajustarea la inflatie, salariile muncitorilor nu au mai crescut de 50 de ani.

Conform unui top realizat de CIA in 2010, privind egalitatea in domeniul veniturilor (diferentele dintre bogati si saraci), SUA se claseaza abia pe locul 93, dupa China, India, Rusia sau Iran.

Cei 1%, americanii putred de bogati

Statistica arata ca 1% din populatie controleaza 42% din averea tarii, pe cand top 5% cei mai bogati americani controleaza 70%. In plus, daca majoritatea americanilor sunt inglodati in datorii, acesti 5% sunt privilegiati, pentru ca ei sunt creditorii.

Aici intervine si o problema despre care vorbea miliardarul Warren Buffet, intr-un editorial pentru Wall Street Journal: daca bogatii produc venituri mari, teoretic ar trebui sa fie taxati corespunzator. Insa taxele pentru persoanele care castiga foarte mult sunt scazute in Statele Unite.

O alta problema este modul in care guvernul american a acceptat sa preia banci in faliment, la inceputul crizei economice - banii contribuabililor au fost folositi pentru a salva institutii financiare care ulterior au functionat, insa nu au reluat creditarea, ducand la falimentul multor afaceri ale micilor intreprinzatori.

Criza financiara din ultima perioada nu a adus in schimb nefericire bancherilor, arata statistica - in New York, salariul mediu pentru un bancher a fost de peste 360.000 de euro in 2010.

Chiar daca nu va avea forta necesara pentru a determina schimbari radicale, in domeniul politicii guvernamentale, miscarea de pe Wall Street este o expresie a nemultumirii populatiei fata de situatia profund injusta scoasa la iveala de criza economica.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Wall Street, #proteste Wall Street , #criza financiara
Comentarii