"Taxa pe grasime" castiga teren in Europa

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 16:20
2242 citiri
"Taxa pe grasime" castiga teren in Europa

Danemarca a devenit prima tara europeana care ar putea introduce o taxa pe grasime, ceea ce se adauga la taxa pe "placere", impusa prin intermediul produselor dulci si a sucurilor.

Incepand din luna octombrie, danezii vor plati echivalentul a aproximativ 2 euro in plus pe kilogramul de grasime saturata, in orice produs alimentar care contine peste 2,3 procente din aceasta substanta, informeaza Deutsche Welle.

Mai simplu, taxa inseamna o crestere de 9 eurocenti pentru o punga de chipsuri, 21 de centi pentru un pachet de unt si 30 de centi pentru un hamburger.

Guvernul danez a declarat ca grasimea saturata este principala cauza pentru problemele cardiovasculare si cancer. Autoritatile spera ca prin introducerea acestei taxe sa reduca obezitatea si sa creasca asteptarile de viata ale populatiei.

Exista tendinte similare si in alte parti ale Europei. In septembrie, Ungaria a impus o taxa pe produsele cu un continut ridicat de grasime, zahar si sare, dar si pe bauturile racoritoare si bere. Incasarile obtinute din aceaste taxe, estimate la 70 milioane de euro, vor fi investite in programe de asistenta medicala.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza financiara, #taxa grasime, #taxa placere, #impozite Danemarca , #criza financiara