Terorismul financiar, vinovat de recesiunea mondiala?

Sambata, 05 Martie 2011, ora 19:56
3433 citiri
Terorismul financiar, vinovat de recesiunea mondiala?
Foto: Arhiva

Teroristii sau unele state ostile au contribuit semnificativ la criza financiara izbucnita in 2008, folosind vulnerabilitatile sistemului financiar american, potrivit unui raport al Pentagonului.

In raportul "Razboiul Economic: Riscuri si raspunsuri", scris de analistul financiar Kevin D. Freeman si obtinut de The Washington Times, se arata ca a existat un "atac in trei faze" asupra economiei Statelor Unite.

Printre suspecti se numara mai multe state din Orientul Mijlociu, teroristii islamisti, membri ostili din armata chineza sau grupuri de crima organizata si guverne din Rusia, Venezuela sau Iran. De altfel, oficiali din armata chineza au sugerat, in discursuri publice, faptul ca ar trebui folosit razboiul economic impotriva Statelor Unite.

"Noul camp de lupta este economia. Cheltuim sute de miliarde de dolari pe noi arme, in fiecare an. Totusi, sume relativ mici de bani sunt utilizate pentru sisteme de protejare a pietelor financiare, care pot suferi pierderi de trilioane de dolari din cauza atacurilor", a declarat Freeman.

Acesta crede ca exista doua amenintari strategice, la adresa economiei SUA si, implicit, a celei mondiale: membrii radicali ai Jihadului si chinezii, acestia avand cea mai buna pozitie sa duca o batalie la nivel economic.

Printre "suspecti" in raport sunt trecuti si sustinatorii legii islamiste, care au facut declaratii publice impotriva capitalismului, pentru a promova ceea ce ei numesc "superioritatea Islamului".

A treia faza a atacului, in plina desfasurare?

Potrivit raportului, primele doua faze ale atacului impotriva economiei SUA s-au derulat in perioada 2007 - 2009, iar, pe baza activitatii economice actuale, se pare ca faza a treia ar putea incepe in orice moment.

Astfel, prima faza a inceput cu majorarea preturilor la petrol, din cauza speculatorilor, intre 2007 si jumatatea anului 2008, care a coincis cu spargerea bulei imobiliare.

In a doua faza, s-a prabusit piata de capital, din cauza unor atacuri ale unor "surse neidentificate" asupra bancilor Bearn Stearns, Lehman Brothers si altele. "Acest lucru a produs o prabusire a pietei creditarii si a dat nastere recesiunii globale", spune Freeman.

A treia faza, potrivit analistului, este principala sursa de vulnerabilitati in sistemul economic. "Am acumulat mari datorii publice, avand in vedere ca Guvernul era singurul care mai putea accesa pietele financiare la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009", a spus Freeman, adaugand ca statutul dolarului ca moneda de referinta este pus in pericol. "Este finalul jocului, daca scopul este sa fie distrusa America", a mai spus el.

O dovada este si faptul ca armata Chinei militeaza de cel putin 12 ani pentru folosirea "armelor" economice impotriva SUA.

In plus, potrivit unor declaratii ale secretarului Trezoreriei SUA din 2008, Henry M. Paulson, rusii ar fi abordat chinezii, propunandu-le un plan de a renunta la obligatiunile companiilor Fannie Mae si Freddie Mac, sustinute de stat.

In ciuda concluziilor raportului, mai multi oficiali si analisti americani au spus ca Pentagonul, Trezoreria sau serviciile de informatii SUA nu studiaza in mod coordonat sau agresiv acest tip de amenintari aduse de razboiul economic si terorismul financiar.

"Nimeni nu vrea sa se implice in asa ceva", a declarat un oficial, pentru publicatia americana, sub anonimat.

O copie a acestui raport a fost trimisa si comisiei care a investigat cauzele crizei, insa membrii acesteia au refuzat sa ia in considerare posibilitatea unui razboi economic. Potrivit unor oficiali, studierea mai in detaliu a acestui domeniu a fost blocata de un secretar al Apararii SUA, insarcinat cu operatiuni speciale, Michael Vickers, care a invocat faptul ca Pentagonul nu este institutia potrivita pentru a investiga razboiul economic sau riscurile terorismului financiar.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#terorism financiar, #recesiune mondiala, #criza financiara , #criza financiara